maanantai 2. tammikuuta 2023

Pakkaskelin maisemia - minne lomalle ja mihin langat?

Kävinpä eilen upealla säällä ja jo puolikuntoisena tutkailemassa auton ja kameran kanssa talven kauniita maisemia. Silmä lepäsi silloin, kun aurinko ei paistanut ihan suoraan kohti jäisellä ja kiiltävällä tiellä. Mutta mieluummin otan sen matalalta häikivän ja heijastelevan vasta-auringon kuin olen pelkässä pilvisäässä 👍.

Tiet olivat enimmäkseen kunnon paksussa jäässä, kirkkaassa ja kiiltävässä kunnossa, etenkin sivuteillä. Ajelin sitten huomattavasti tavallista rauhallisemmin. Välillä löytyi hyvästä eteläisestä rinteestä muutama neliö sulanutta asfalttiakin, mutta sitten alkoi taas sitäkin paksumpi jää.

Hiekoitus ei kuulunut uuden vuoden päivänä maaseututeiden huolto-ohjelmaan. 
Kaiken elämä-nimisen härdellin jälkeen kaipaan lomaa ja kiireettömyyttä. Nyt olen vielä liian toipilas lähteäkseni mihinkään (minulle loma tarkoittaa lähtemistä ja muualla olemista). Loppuvuodesta saadut lisätyöt lykkäsivät muut työt odotuslistalle ja nyt niitä pitäisi taklata tavanomaisten muiden töiden ohella. Nyt pitäisi jaksaa painaa vähän aikaa, jotta kestämätön työtilanne muuttuisi kestettäväksi. Mutta maaliskuussa viimeistään täytyy olla loman aika.

Kalenteri näyttää siltä, että viikon loma on pois laskuista. Joku kumma (minä) on varannut koulutuksia kalenteriin ihan sikin sokin ja sitten siellä on muutama muukin varaus. Täytyy siis tyytyä vähempään. Se tarkoittaa puolestaan sitä, että vähänkään pitemmät ulkomaan matkat jäävät valikoimasta pois.

En halua olla paukkupakkasissa. Olisi kiva päästä olemaan ulkona luonnossa ja päästä valokuvaamaan. Ihan mahdoton ajatus ei kaupunkilomakaan ole, mutta siihen pitäisi sitten hakea vain vähän eri näkökulma.

Lähtisin lomailemaan varmasti yksinäni. Muilla läheisillä ei ole enää vaadittavia lomamääriä jäljellä. Ja oma aika tulisi kyllä ihan tarpeeseenkin. Edellisistä pitemmistä treffeistä itseni kanssa onkin jo jonkin verran aikaa.

Tuleeko mieleesi mitään ehdotuksia näillä raja-arvoilla? Kaikki ehdotukset auttavat minua suunnittelutyössä eteenpäin - huonoja ehdotuksia ei olekaan!


Toinen mietintämyssyni alla oleva aihe on lankojen säilytys. Vaikka tämä on ajankohtainen ehkä ennen kaikkea käsityöihmisille, myös järjestyksen ihmiset saattavat keksiä mitä parhaimpia ehdotuksia. Puhumattakaan luovista ihmisistä.

Lankoja kertyy siis varastoon, kun joku (minä) niitä sinne ostaa. Lankoja on eri merkkisiä (esim. 7 veljestä ja Nalle), eri värisiä (ja tuotantoeriä) sekä niin aloittamattomia kuin aloitettujakin keriä (ne ovat siis kovin eri kokoisia). Aloitetut kerät voivat olla laihtuneita keriä tai pyöreälle uudelle kerälle kerittyjä.

Niukimmillaan lankani mahtuvat kahteen kassiin (ja yhteen laatikkoon). Mutta kasvukaudella varasto kasvaa ja kasseja alkaa olla liikaa eikä järjestyksestä ole tietoakaan. Langat ovat enimmäkseen vain työhuoneessani, mutta yksi käsityökori on myös olohuoneessa nojatuolini vieressä ja se on ihan ok.

Tuleeko mieleesi tähän lankojen säilytysteemaan ehdotuksia? Kaikista ajatuksista ja ehdotuksista olen kiitollinen ja ilahtunut 💖.


Säätiedotus lupaa ainakin tänne meille Kanta-Hämeeseen kovasti lunta ja viikon loppua kohti kiihtyvää pakkasta.  Muhevaa keskitalvea, jaksamista, iloista mieltä, hersyviä ajatuksia, kehnoa (tai parempaakin, jos sellaista löytyy) huumoria, hyvää ruokaa ja auvoisia lepohetkiä sinulle! Päivä pitenee nyt päivä päivältä 💖.

22 kommenttia:

 1. Huh, just tuon näköiset tiet meilläkin.
  Matkaa ja lankoihin en osaa sanoa mitään järjellistä mutta ainakin voin toivottaa hyvää, omannäköistä ja lempeää vuotta 2023!

  VastaaPoista
 2. Huh mitkä jäätiet!
  Lomasta ja ajankohdasta tuli oman kokemuksen perusteella mieleen vain Kööpenhamina, jossa oli pian kuusi vuotta sitten jo helmikuun lopulla ihan kohtuullista liikkua jopa kahdeksan tuntia päivässä.
  Osa langoistani "asuu" sängynaluslaatikoissa komeron hyllyllä ja osa kahdessa lentolaukussa. Loput ties missä... ;)
  Hyvää alkanutta uutta vuotta! ♥ Lepäilehän välillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Stansta!

   Tämän tästä on pakko lepäilläkin. Olo ei ole vielä priimaa, vaikka töihin olen palannutkin.

   No sinulla on niillä ainakin hyvät sijoituspaikat (langoilla siis). Mistä tiedät, mitä missäkin on? Käytkö aina kaikki kätköt läpi, muistatko suorilta, käytätkö 'sisällysluetteloita' vai mitä?

   Poista
  2. Minähän en oikein koskenut lankoihin viime vuonna kevään jälkeen. Kyllä se melkoista hakuammuntaa on, jos jotain tiettyä lankaa kaipaa. Mieluisimmat lienee niissä lentolaukuissa. Saisinpa vaan otettua puikot käyttöön...

   Poista
 3. Huh huh, tuollaisilla teillä pääsisi parhaiten luistimilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä. Nuo kuvat ovat pieneltä mökkitieltä, mutta isommillakin teillä löytyi tämän tästä vastaavia jääkerroksia. Pysähtymismahdollisuudet olivat siellä kuitenkin olemattomia, siksi kuvat ovat tällaisesta turvallisesta paikasta.

   Poista
 4. Talvella lomakohteiden määrä on aika rajoittunut. Toisaalta maaliskuusssa Barcelonassa on jo kivan keväistä ja alkaahan se kevät maaliskuussa Pariisissakin. Niin ja Nizzassakin on kevät pitkällä maaliskuussa. Ehkä joku noista toimisi helmikuussakin. Jos luontoa haluaisit kokea, niin eihän Suomessakaan ole enää maaliskuussa kovia pakkasia. Miten olisi maaliskuussa Koli?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, rouva Kepponen!

   Koli kuulostaa mielenkiintoiselta. Tosin sinne matkustamiseen tarvitaan vastaava määrä aikaa kuin lentäen jonnekin pitemmällekin. Ja sitten toisaalta Kolin maisemat ovat kyllä ihan häkellyttävän upeita 🤔.

   Kiitos! Tässä tuli paljon materiaalia mietintämyssyyn 💖.

   Poista
 5. Samanlaisia peilipintoja oli eilen täälläkin, eikä hiekanmurustakaan. Eilen illalla alkanut lumisade poisti pahimman liukkauden. Lunta tuli taas reilusti, päivän lumityösaldo kaksi ja puoli tuntia kolaa työntäessä.
  Miniloma on kiva ajatus, joskin seura on aina jonkinmoinen ongelma. Kameran kanssa reissaajat ovat minun tuttavapiirissäni vähissä. Vaatekaupoissa en taas jaksa monena päivänä ravata. Siinä yksi syy, miksi matkustan mielelläni omassa seurassani. Kaupunkiloma on siinä mielessä hyvä, että erilaisia kuvauskohteita on runsaasti ja luontokin kohtalaisen helposti saavutettavissa paikasta riippuen. En osaa antaa vinkkejä, kun jokaisella on kuitenkin omat mieltymyksensä.
  Minulla on nykyisessä vierashuoneessa lipasto (4 leveää laatikkoa ja 2 pientä), jonka olen ottanut lankojen ja valmiiden töiden säilytykseen. Olen lajitellut langat vahvuuksittain ja väreittäin pystyyn siten, että laatikon avaamalla näen heti määrät ja värit. Jämälankakerät on erillisessä läpinäkyvässä muovilaatikossa.
  Monilla langat ovat läpinäkyvissä kannellisissa säilytyslaatikoissa. Niitä voi pinota päällekkäin, sisällön näkee heti ja ovat myös kevyitä siirrellä. Ei ehkä kauneinta katseltavaa huoneen nurkassa, mutta ehkä työhuoneessa laatikoita voisi säilyttää. Eräällä tutulla on sängyn alla kaksi pyörällistä vuodevaatelaatikkoa (olisiko Smart Store tms.), joissa hän säilyttää lankoja.
  Otan kännykällä lankavarastosta silloin tällöin kuvia, jolloin kaupassa voin tarjousten äärellä tsekata, mitä on olemassa ja onko tarvetta hankintoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Between!

   Mahdottoman monipuolisia vinkkejä lankavaraston logistiikkaan! En ollut koskaan ajatellutkaan kerien säilyttämistä pystyssä - sehän tuo ihan valtavan paljon uusia mahdollisuuksia!

   Minullakin laatikko on kannellinen läpinäkyvä muovilaatikko, mutta ei se kaikkein parhaiten lähestyttävä säilytyspaikka ole. Tosin ehdottomasti paljon parempi paikka kuin edeltäjänsä 👍.

   Meilläkin lunta satoi jääkauden päälle, mutta se jäi vain hämäykseksi liukkaan jään päälle. Nyt pääsee yllättymään tämän tästä, kun lumen alta askel löytääkin liukkaan luistelupaikan 😡. Voisivat kyllä hiekottaa.

   Poista
 6. Kiitos, Suvi!

  Täytyisi muistaa varustautua ulos nastakengillä, vaarallisen tuntuista menoa muuten.

  VastaaPoista
 7. Näyttää tosi liukkaalta tiet noissa kuvissasi, joten on syytä ollakin varovainen ulkona liikkuessa. Kerroit kaipaavasi hyviä ulkoilusäitä - täällä Andalusiassa niitä riittää. Tervetuloa! Eikä aina ole pakko kokonaista viikkoa tai kahta ulkomaan loman olla, lyhyempikin jo piristää. Nämä superpitkät lomat ovat erikseen sitten. Ja kuvattavaakin täällä riittää joka puolella. Lankakauppojakin, vaikka niitä et ehkä enää kaipaa, jos kaappisi jo pursuavat. Muovilaatikot olisivat varmasti kätevät, niin näkee heti läpi, mitä varastoissa on. Muuten eivät kyllä ole kovin kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hitunen!

   Andalusia kuulostaa mahtavalta! Kolmisen vuotta sitten taidettiin miehen kanssa olla siellä lomailemassa. Majapaikka oli Malagan liepeillä Sitio de Calahonda. Luulen, että jonnekin sinnepäin suuntaamme jossain vaiheessa vielä miehen kanssa yhdessä 😍.

   Poista
 8. Lomareissusta en osaa sanoa oikein mitään muuta kuin että jokin kylpyläreissu👌😅 Mutta lankojen säilytykseen sitten; minulla on ylimääräisessä huoneessamme hylly, jossa langat ovat läpinäkyvissä muovilaatikoissa. Näissä siis on nämä langat, joita on on paljon kuten seiskaveikaa ja Nallea. Sitten minulla on nojatuolini vieressä pieni lokeroavohylly, jossa jokainen erimerkkinen lanka on omalla hyllyllään ja siitä näen heti väri- ja määrätilanteen. Sitten minulla on renkailla varustettu korihyllykkö vieressäni, jossa lankakerät ovat tosiaan pystyssä ja ihan käden ulottuvilla. Nämä ovat niitä, jotka sillä hetkellä eniten käytössä. Jämälangat ovat omissa peltirasioissaan ja jokainen langanvahvuus omissaan, joten minun ei tarvitse miettiä, sopivatko langat vahvuudeltaan yhteen. Ja vielä pari käsityökoria pursuaa kauniisti lankoja, kuten myös kaikki pinnat ja pianonpäällinenkin🥳😇😁t. Irkku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Irkku!

   Tuosta lajittelusystematiikasta yritän ottaa kopin. Työhuoneeseen mahtuisi hyvin jokin kapoinen, mutta korkeakin avohylly 🤔. Täytyy ensin miettiä juttu pitemmälle ja keskustella sitten toteuttavan tahon eli mieheni kanssa.

   Poista
 9. Meillä näyttää tiet samalta. Mietin jo kahden keinolonkan omistajana hankkia vanhan ajan potkurin. Olisikin hyvä potkurikeli.
  Entä jos varaisit viikonlopun kaupunkiloman. Jos perjantai ja maanantai olisi vapaat, ehtisit aivan hyvin pitää miniloman

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Enkulin käsityöt!

   Olen huono kaupunkilomailemaan yksinäni, mutta jospa siirtäisin itseni tuonne epämukavuusalueelle miettimään tätä uudemman kerran ihan ilman ennakkoluuloja. Kiitos!

   Poista
 10. Se ve tremendamente frío, pero muy muy bonito. Si te gusta la naturaleza y el mar vente a mi tierra Asturias, es pequeño y desde las montañas se ve el mar y desde el mar las montañas. Besos y feliz 2023.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asturia sounds interesting, I have to add it to my travel list definetely!

   Poista
 11. Sivutiet ja piha on olleet hirveän liukkaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä jään päälle on satanut hämäävä lumikerros ja näköhavainnot eivät auta jään varomisessa.

   Poista

Kiitos kommentistasi!