sunnuntai 4. huhtikuuta 2021

Pääsiäistä, kevättä ja kohtaaminen kaupan kassajonossa

Olimme pääsiäisenä koolla parhaimmalla hetkellä koko perhe. Pixie-koira oli innoissaan ja hieman onnellisesti sekaisin kaikista rakkaista ihmisistä siinä ympärillä. Sen tuottamat äänet olivat todella monipuolisia tavalliseen äänen tuotantoon verrattuna 😊.

Pääsiäisen tärkeimmät jutut minun kannaltani ovat rauhoittuminen, pysähtyminen, hyvä seura, ruoka ja juoma. Vuosien varrella on ollut paljon niitä pääsiäisiä, jolloin emme ole pääseet olemaan koossa koko porukalla. Etäisyydet ovat olleet pitkiä ja etäyhteydet, kuten puhelin ovat toimineet yllättävän hyvin päivittäisen yhteydenpidon välineenä. Meille on ollut siis pitkään selvää, ettei kaikkien tarvitse olla läsnä tai edes samassa hetkessä. Aikavyöhykkeet kannattaa hyväksyä kunnioituksella, jottei yhteydenpidosta tule taakkaa.

Käytiin tyttären kanssa ostoksilla, Aulangon joutsenlammilla ja Verkatehtaan ympäristössä. Tämä kuva on Aulangolta.


Tänään aamupäivällä tyttären palatessa omaan kotiinsa minä suuntasin kameran kanssa maastoon tutkailemaan kevään etenemistä. Keli oli mitä kaunein, vaikka tuulta riittikin. Tutulle pellolle oli kerääntynyt toista tuhatta (jos ei enemmänkin) hanhea. Äänimaailma oli sen mukainen - rehevä ja muheva 😍.

Pellon läpi kulkevan joen lisäksi pellolla oli sulan veden muodostama kosteikko, joka keräsi lintuja puoleensa magneetin lailla. Hanhet olivat pääosin metsä- ja tundrahanhia. Joukossa oli jokunen kanadanhanhikin ja yksi laulujoutsen.



Tundra- ja metsähanhia saapui välillä lisää. Ja toisinaan ne vain vaihtoivat paikkaa.



Monesti ne vaihtoivat paikkaa joelle ja laskeutuivat (lopulta) sinne ruuhkaan.



Kuvausreissun välissä nälkä yllättää aina. Tällä kertaa en muistanut syödä välipalaa ennen lähtöä enkä edes ottaa evästä mukaan, joten jouduin turvautumaan kaupassa käymiseen. Se osoittautui masentavaksi kokemukseksi.

Kassajonossa ihan tiiviisti perääni ahtautui nuori pari, jonka ulkonäön perusteella luokittelin aikuiksiksi. Heillä ei ollut maskeja ja he liimautuivat siitä huolimatta kiusallisen lähelle. En tykkää huomautella, mutta nyt toivoin heidän olevan fiksuja ihmisiä ja pyysin heitä pitämään vähintään metrin turvavälin ja siirtymään taaksepäin, etenkin, kun heillä ei ollut maskeja ollenkaan.

Kiiltokuvamaisen nätti ponihäntäpoika vastasi minulle: "Tai sitten siirryt itse eteenpäin - ämmä!" Hymyili väkevästi tuohon perään. Olin aivan häkeltynyt. Vastaus kuulosti esiteini-ikäisen 11-vuotiaan vastaukselta, mutta ponnarityyppi näytti aikuiselta. Kokemus oli hämmentävän ristiriitainen. Hämmentyneen kelaamisen jälkeen tokaisin, että olipas lapsellista. Hymypoika vastasi minulle: " Niin olit itsekin". Se oli siinä. Tästä tilanteesta ei keskustellen päästäisi parempaan lopputulokseen ainakaan minun keskustelutaidoillani.

Ensimmäisiä primitiivireaktioitani oli syvä sääli pojan vanhempia kohtaan. Enpä haluaisi olla heidän housuissaan. Enkä myöskään hänen työ- tai opiskelukaveriensa asemassa. Olen onnekas, ettei minun elämäni kohtaa hänen kanssaan toistuvasti.

Sääliksi käy niitä fiksuja, upeasti käyttäytyviä nuoria miehiä, jotka jäävät tuollaisten yli-itsevarmojen kiiltokuvapoikien varjoon. Pitkällä tähtäimellä huonosti käyttäytyvät kiiltokuvapojat eivät ole toimivaa parisuhdeainesta. Ja sitten taas kävikin sääliksi tuo tyttöystävä ja häntä seuraavat tyttöystävät. 

Kaikille tytöille ja pojille (noita kiiltokuvatörppöjä on tytöissäkin) haluaisin muistuttaa, ettei tuollainen käytös ole hyväksyttävää koskaan. Ei edes silloin, kun kohtaa ärsyttävän keski-ikäisen naisen kaupan kassalla. Jos jollain ei ole ongelmaa tylyttää tuntematonta ihmistä julkisella paikalla, hänellä ei varmasti ole sitäkään vähää estoja tylyttää parisuhdekandidaattiaan yksityisesti muiden näkymättömissä. Ja sekään ei ole ok.

Kukaan ei voi töpätä parisuhteessa niin pahasti (jatkuvia ääritilanteista lukuunottamatta), että he voisivat ansaita tylyttävää kohtelua. Näin keski-ikäisen silmin aivan liian moni nuori ja keski-ikäinen (miksei vanhempikin) kärsii parisuhteessa huonoa kohtelua, koska kuvittelee muka ansainneensa sen. Jokainen ansaitsee arvostavaa ja hyvää kohtelua. Ja jokaiselle löytyy hyvä, arvostava kumppani, jos vain muistaa ensin arvostaa itseään ja miettiä omat arvovalinnat kohdalleen. Kumpi onkaan tärkeämpää: vimpan päälle hoidettu upea ulkonäkö vai välittäminen ja hyvä käytös? Mieti 10 vuotta eteenpäin - mikä merkitsee päivittäisessä arjessa eniten?

Päätin kaiken pohdiskelun jälkeen, etten mene tuon kylän kauppoihin enää uudelleen. Poitsu on todennäköisesti paikallisia, joten vältän mielelläni tällaiset kohtaamiset. Kiitos teille kaikille fiksuille nuorille ja nuorille aikuisille, joita kohtaan tavallisesti! Uskokaa itseenne, teillä on paljon hyvää odottamassa edessänne!


16 kommenttia:

  1. Hienoja kuvia, mutta tästä postauksesta jäi kuitenkin päällimmäisenä mieleen tuon nuoren miehen moukkamainen käytös. Menen ihan sanattomaksi, vaikka en edes seiso kasvotusten hänen kanssaan! Teit ihan oikein kun pyysit heitä siirtymään kauemmaksi ja voi olla että tuo poika, tai nuori mies edes hetken miettii mitä tuli tehdyksi kun et ruvennut hänen kanssaan tuon pidempään asiasta keskustelemaan. Hyvä sinä!

    VastaaPoista
  2. Helsingissä joku opetaja, 53v mies, teki saman huomautuksen teinijoukolle ja nämä repi tyypin ulos hissistä ja alkoi räkiä päälleen. Osa nykynuorisosta on ihan sekaisin, tappavat kovin herkästi ja tuollaisia, sinullekin tapahtuneita, juttuja on yhä enemmän. Samaan aikaan suurin osa nuorista käyttäytyy vastuullisemmin kuin edellinen sukupolvi, säätää, perustaa perheitä, arvostaa vakautta, vapaa-aikaa, perhettä, yhteisöllisyyttä. Ääri-ilmiöt lisääntyy.
    Itse kun olen 2 metrinen, kohtuu hullunoloinen kun nostan äänentasoa (volyymiä piisaa pienen kylän verran) niin väistävät tuollaiset luonnostaan. Kerran kuuntelin kun teinipoika selitti rehvastellen jotain hurmatakseen teinitytön ja joka kolmas sana vähintää oli v-ttu. Sanoin pois noustessani että mitä sinä teini sitä v-ttua hoet, et ole edes saanut vielä, siksikö? Kuulostaa ihan V-tun tyhmältä, sanoin loppukaneetiksi punastuneelle pojalle ja hihittelevälle tytöllä.
    Ilkiö kun olen niin tuntuihan se ihan kivalta vähän palauttaa maanpinnalle;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luin samaisen uutisen otsikon aikanaan. Huh. Ääripäät korostuvat nuorissa, tosin muissakin ikäpolvissa, näin minäkin näen tilanteen.

      Meikäläisen pituudella (160 cm) ei enää äänen nostaminenkaan auta ketään pelottelemaan. Enpä ole tosin kokeillutkaan. Jos järkevä aikuinen keskustelu ei toisen aikuisen kanssa onnistu, keinoni jäävät karttelemiseen. Terapiaosaamista minulla ei ole, eikä muitakaan toimivia reseptejä ole hallussani.

      Mutta hyvä, että muriset välillä pikkurehvailijoita kuriin 👍.

      Poista
  3. Mä olisin sanonut sille tyttökaverille, että on sulla aika juntti poikakaveri! Kantsis laittaa varmaan kiertoon! Sitten olisin iskenyt silmää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi, ettet ollut paikalla 😂.

      Minä vain töllöttelin siinä sanattomana - todennäköisesti suu auki - ja yritin koota ajatuksiani. Erittäin lapsellisen käyttäytymisen lisäksi hämmensi se, ettei poikaa yhtään nolottanut omat juttunsa. Tuijottelin epäuskoisena ja hädin tuskin huomasin hänen seurassaan olleen tyypin. Huomasin tyypin olevan tyttö vasta, kun poistuimme kaupasta melkein yhtäaikaa. Voi rassukkaa.

      Poista
  4. Surullista, että tällaiset huonosti käyttäytyvät moukat pilaavat kaikkien ikäistensä maineen. Valitettavasti noita moukkia on kaikissa muissakin ikäluokissa, ei vain teineissä ja nuorissa aikuisissa. Eikä käytös ole edes sukupuoleen sidottu. Onneksi on myös fiksuja nuoria, joista voimme olla ylpeitä.
    Linturetkesi oli muilta osin varsin onnistunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Between!

      Mahdottoman helppoa olisi leimata koko ikäpolvi noiden näkyvien ja kuuluvien törttöjen mukaan. Mutta onneksi tosiaan on niitä upeita tyyppejä yllin kyllin. Kun vain löytäisivät toisensa ja arvoistaisivat niin itseään kuin toisiaankin.

      Ja ei minunkaan mielestäni moukkuus ole vain ikäpolvikysymys. Tunnen ulkonäöltä tuon teiniponnarityyypin keski-ikäisen version. Ihan samat elkeet. Nimitteli minua huoraksi, kun 'reipas pieni vahtikoiramme' rynnisti pensasaidan läpi jalkakäytävälle heidän mennessään ohi. Hänen koiransa voisi tappaa meidän koiramme ihan vahingossa, kuulemma. Silloin poltin käämini pahemmin ja samalla opin, ettei se kannata yhtään. Mikään ei muutu ainakaan parempaan päin näiden tyyppien kanssa keskustellessa. Nykyään säälin hieman häntäkin. Tosin vain hieman. Onneksi ei ole työkaverini eikä sukulaiseni hänkään 😊.

      Poista
  5. No, huh, olipa törkeää ja yllättävää käytössä tuolta mieheltä. Ja vaikka oli vain lyhyt kohtaaminen, niin vaikuttaa muutoin hienoon päivään ja tunnelmaan pitkästi latistavasti. Tuon henkilön voi taputella omassa mielessään unholaan, ei ansaitse ajatustakaan enää.
    Mutta eilen oli kyllä aivan ihana päivä! Minäkin kävelin tuulisella ja aurinkoisella Rapolan harjulla pitkään ja porukkaa oli liki ruuhkaksi asti. Sinivuokot aloittivat kukintaansa, lintuparvet lentelivät, näin sitruunaperhosen ja jonkun toisenkin (?). Polulla tuli vastaan useita ihmisiä, joita tervehdin, kuten tapanani on, mutta ainoastaan yksi vastasi aurinkoisesti hymyillen...
    Kevät on kyllä ihanaa aikaa, kauniita päiviä sinulle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Marja!

      Säälittyäni ensin kaikkia hänen lähipiiriinsä mahdollisesti kuuluvia henkilöitä maltoin päästää irti. Entistäkin enemmän vain kunnioitan ja arvostan kaikkia fiksuja tyyppejä ikään katsomatta 👍.

      Sinivuokot ovat minulta vielä näkemättä. Ehkä ihan pian! Äsken juuri meille satoi monta senttiä tuoretta unta, joten perhoset viipynevät tovin poissa.

      Kokeneet luonnossa liikkujat tervehtivät usein muita kulkijoita, minäkin olen oppinut 😊.

      Poista
  6. He tulivat varmaan iloiseksi, kun saivat pilattua sinun päiväsi. Sain osani vuosi sitten, kun vanha mies alkoi möykkäämään minulle kassalla. Päätin, että seuraavaksi kun joku aukoo päätään minulle, alan huutamaan apua! Ei meidän tarvitse sietää mitä tahansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Anne!

      Poika ei saanut onneksi pilattua koko päivääni. Sääliksi vain käy hänen kanssaan eläviä.

      Minä mietin sateenvarjoa aseeksi itseni ja lähelle tunkevien muukalaisten väliin. Olisikohan se liian rohkeaa?

      Poista
  7. Tuo taitaa olla sitä nykyaikaa. Erittäin huonoa sellaista. Ei se koko aina ratkaise. Auttaa kyllä kun on tollainen karpaasi kuin Sus. Nimittäin eräs tuttu on 160cm pitkä mutta asenne on kohdallaan. Laittaa kyllä äkkiä tuollaiset pojan klopit kuriin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä lähellä asuu vastaava viisikymppinen. Ei ole mihinkään kehittynyt verrattuna tuohon teiniponnariin. Ehkä noiden kanssa pitää vain oppia pitämään välimatkaa?

      Poista
  8. Ihania kuvia ja kevät hienosti vangittu niihin 🤍
    Sen sijaan kohtaamisesi huonokäytöksisen nuoren ponnarimiehen kanssa oli todella ikävä ja kuvastaa ns. tietyn porukan liioittelevaa hällä väli -asennetta ja sanoisinko jopa narsismia. Surullista hänelle ja hänen läheisilleen. Ikävää meille muille.
    Mutta toivotaan, että noita kohtaamisia ei ole liikaa, niihin menee hermo!
    Hyvää keväistä viikkoa sinulle!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!