maanantai 27. helmikuuta 2023

Liikahtaminen oman kuplan ulkopuolelle lisää terveyttä, se on nyt tutkittu ja omakohtaisesti todettu

Kuulun niihin ihmisiin, joiden pitää päästä säännöllisesti pois omasta kuplastaan voidakseen hyvin. Ennen koronan tuomia rajoituksia liikahdin kohtuullisen usein ja kunnolla pois oman pesäpaikkani luota - niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Toki liikahdukset olivat minun itseni näköisiä: maanläheisiä ja ihan ilman glitteriä. Koronan rajoitukset pysäyttivät ensin ihan kaiken. Se ei tuottanut mitään isoja ongelmia minulle henkilökohtaisesti. Toki jouduin etsimään uusia liikahtamiskohteita itselleni moneenkin kertaan. Ulkomaille ei päässyt ja kotimaassakin monet puolirauhalliset kohteet löysivät itselleen uusia vierailijoita ja olivatkin hetkessä ruuhkaisia ja tupaten täynnä.

Ruuhkaisuus ei ole minun juttuni. Eikä ahtaus. Ei sen koommin kovaääninen keskustelu tai muiden jatkuva väistely. Tykkään kulkea valtavirran ulkopuolella ja päästä tarkkailemaan ympäristöäni rauhassa. Jätin siis kansallispuistot pitkähköksi aikaa ja monen muunkin suuren yleisön suosiossa olevan paikan. Etsiskelin uusia paikkoja ja reittejä itselleni.

Sitten vapaa-aika väheni huomattavasti isän siirryttyä hoivakotiin ja äidin tarvitessa apua niin laskujen maksamiseen, isän luona vierailuun kuin moneen muuhunkin asiaan. Yhtäkkiä energistä ja jaksavaa omaa aikaa olikin aika niukasti. Viimeistään tuossa vaiheessa aloin tuntea nahoissani elämänmuutosten isot heikennykset omassa jaksamisessani ja hyvinvoinnissani.

Nyt olen panostanut aktiivisesti omien hyvinvointini elementtien hoivaamiseen ja lisäämiseen. Omasta kuplastani liikkuminen on selvästikin niitä asioita, joista en voi menestyksellä luopua kovinkaan paljoa.


Muutama päivä sitten törmäsin tällaiseen Helsingin Sanomien artikkeliin: Poistuminen välillä kotinurkilta pitää terveenä - rajana brittitutkimuksessa vähintään 24 kilometriä. "Ratkaisevaa näyttää olevan se, että matkanteko lisää sukulaisten ja ystävien tapaamista ja osallistumista erilaisiin aktiviteetteihin." Minulla keskivertomatkailu on yksin matkailua tai miehen ja koiran kanssa matkailua. Mutta noilla kaikilla reissuilla tulee tehtyä huomattavan erilaisia asioita kuin kotinurkilla. "”Avainmuuttuja on niiden paikkojen lukumäärä, joissa ihmiset vierailevat kotipaikkansa ulkopuolella. Tämä on yhteydessä sosiaaliseen osallistumiseen ja parempaan terveyteen”, kertoo Lontoon University Collegen tutkija Paulo Anciaes tiedotteessa."

Kävin viime perjantaina vapaapäivälläni Hämeenlinnan kirjaston valokuvanäyttelyn lisäksi myös Riihimäen kirjaston luontokuvanäyttelyssä: Korona-ajan kruunupäitä ja Sammaliston sattumia (Juhani Vormula). Sinne on matkaa yli 24 kilometriä. Ja hyvältä se tuntuikin 🥰.Sunnuntaina kauniin kelin myötä ehdin monen muun touhun välissä hetkeksi pihalle myös lintujen hurjaa vilinää seuraamaan. Sekin teki hyvää, vaikka tapahtuikin oman kuplan sisällä.

Helmikuu on lopuillaan. Maaliskuu on jo tavallaan kevätkuukausi - eikö vain?

21 kommenttia:

 1. Kevättä kohti kuitenkin mennään kovaa kyytiä. Hyvää maaliskuuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Maarit!
   Tänään tuntui keli jo kovasti keväiseltä 👍

   Poista
 2. Näyttelyssä näkyy olevan todella hienoja kuvia. Kevättä odotellaan jo täälläkin

  VastaaPoista
 3. Hmm, oma kuplani taitaa olla suppea, kun poistun kotoa näemmä kolme kertaa viikossa samoihin paikkoihin eli bingoihin. Jospa kevään tultua osaisin liikahtaa muuallekin. Hyvää vaihtuvaa kuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sukkaposti putosi luukusta (jo?) tänään - kiitos oikein paljon!!! ♥

   Poista
  2. No, poistuthan sinä risteilyille 👍

   Poista
  3. Ihanaa, hienoa, että sukat saapuivat 🥰

   Poista
  4. Hassusti arvattu - hankin just eilen reissun lauantaille...

   Poista
 4. Söpöt talitinttikuvat
  Minä kyllä huomaan, että poistuminen omista ympyröistäni tekee minulle hyvää. Olen niin innokas kuljeskelija, että minun pitää välillä keskittyä rajoittamaan sitä :D

  VastaaPoista
 5. Mielenkiintoinen tuo Hesarin artikkeli. Omasta kotikuplasta olen poistunut jo aika kauas, ja kyllä täälläkin tilapäisestä kodista tulee muutaman viikon välein lähdettyä jonnekin tuota 24 kilometriä kauemmas.
  Mukavaa maaliskuuta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet sitten varmaankin aika lailla samaa mieltä tuon artikkelin kirjoittajan kanssa? 👍

   Poista
 6. Minä olen innostuvaa sorttia ja vaihtelu on aina mukavaa, vaikka toisaalta pidän kyllä onneksi omasta rauhasta ja omasta seurastanikin. Kuplasta poistumisia voisin sanoa tapahtuvan ilman tuota 24km välimatkaakin. Maaliskuu taitaa olla jo kevätkuukausi, ainakin kevättalvi-kuukausi; ja minun synttärikuukauteni👌😁t. Irkku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Irkku!

   Minun mielestäni ei kannata rajoittaa ajatteluaan tutkimuksen 24 kilometriin. Se on tutkimustulos ja sitten on paljon faktaa tutkimuksen lisäksi 👍. Mentaalista siirtymistä ei tuossa tutkimuksessa tutkittu ja silläkin on merkitystä. Mutta tuossa on kuitenkin taas yhdenlaista faktaa oman hyvinvoinnin tueksi.

   Poista
 7. Kovaa vauhtia kevättä kohti. Sinitiaiset on pirteitä pikkulintuja. Upeat kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sami!

   Samoissa kevättunnelmissa siis edetään 👍

   Poista
 8. Sinitiainen on ehdoton suosikkilintuni. Ihanaa alkanutta maaliskuuta sinulle.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!