keskiviikko 29. maaliskuuta 2023

Vierailu isän luona ja lisää Viron kuvia

Käytiin viikonloppuna tyttären kanssa Lahdessa vierailemassa isän ja papan luona. Isä oli lepäilemässä ja vallan leppoisalla ja hyvällä tuulella. Muistikin pelasi paremmin kuin moneen kertaan. Nyt oli moni asia hänen mielessään ainakin jollain tasolla. Keskusteltiin hiihtämisestä ja käytiin läpi perheen jäsenten hiihtotaitoja. Vierailusta jäi hyvä mieli.

Toki minä en pahoita mieltäni siitä, ettei isä aina muista minua. Vuorovaikutus voi hänen kanssaan olla oikein hyvää heikosta muistamisesta huolimatta. Silloin mennään vain siinä hetkessä ja jutellaan asioista, joissa ei ole paljon muistamista. Itse koen tärkeänä sen, ettei muistamattomuudesta tehdä mitään numeroa. Isä itse hämmentyy, kun ei muista, mistä oli puhumassa. Mutta pyrimme sujuvasti jatkamaan seuraavaksi mielessä tai käsillä olevasta aiheesta. Nautitaan niistä keskustelun paloista, mitä meillä on.

Tytär otti kuvan minusta ja isästä. Tämä on huomattavasti kauniimpi kuva kuin ne selfie-suherrukset, joita itse yritän välillä ottaa. Kiitos, kultaseni kuvasta 💖.Ja sitten lisää niitä Viron kuvia. Vuorossa on Haapsalun katunäkymiä. Jokin tuossa kaupungissa viehättää silmiäni aivan mahdottoman paljon.

Ensimmäinen kuvasarja on tuloillalta. Kävelin kameran kanssa pienen lenkin ihan majoituspaikan lähellä.Tässä talot ovat selvästikin remontissa. Mitään sen enempää rakentamisesta ja korjaamisesta ymmärtämättä tässä näyttää minusta siltä, että talojen ulkovuoraus on purettu ja näkyvissä on hirsirakenne. Mielenkiintoista olisi palata parin vuoden päästä katsomaan, millaisiksi talot ovat muuntuneet.


Jos oikein olen tulkinnut, tämä alla oikealla oleva rakennus on Wiedemanni Spordihoone, joka on urheilukeskus.


Oikealla Läänemaa Gymnasium.Oikealla näkyy piispanlinnan muuria. Piispanlinnasta kuvia myöhemmin.Tässä toista kuvasarjaa kaupungista Saarenmaan retkipäivän jälkeisenä päivänä. Piispanlinnan torni näkyy taas taustalla.


Ihana lapasaita. Aidan toisella puolella oli todennäköisesti joko koulu tai päiväkoti.
Jokin näissä katunäkymissä vain jaksaa viehättää minua.


Tässä on Ferdinand Johan Wiedemannin (kielitieteilijä) syntymätalo. Hänestä lisää täällä Wikipedian artikkelissa.


Ihania nämä välipilkahdukset talojen välistä. Milloin näkyy meri, milloin piispanlinna.Tässä ollaan meren rannalla Haapsalu Promenaadilla.Ja näitä ihania sivukujia.


Tekipä hyvää irrottautua arkiviikon tiukasta suoritusrytmistä takaisin lomatunnelmiin. Maaliskuukin lähestyy loppuaan. Toivon, että myös talvikelit löytävät loppunsa mahdollisimman pian. Minun mieleni huutaa kevättä ja vihreää. Toistaiseksi pitää iloita auringon pilkahduksista ja ostaa kotiin lisää vihreää. Kimppu tulppaanejakin voisi tehdä hyvää 🥰.

20 kommenttia:

 1. Minusta on turhaa korostaa muistamattomuutta vanhuksen kanssa jutellessa. Varhaisvaiheessa hän vain hämmentyy tai peräti suuttuu. Myöhemmin tuskin tajuaa muistamattomuuttaan. Oman isäni muistisairautta pahentaa sokeus ja huono kuulo. Keskuteleminen hänen kanssaan on yhä vaikeampaa. Etenkin, jos hän on makuulla parempikuuloinen korva kohti tyynyä. Tiistaina hänen luonaan käydessäni huomasin, ettei isä tainnut minua edes muistaa. Surullista, mutta ilmeisesti vääjäämätöntä.
  Haapsalu näyttää varsin viehättävältä paikalta. Vanhojen rakennusten rivistöä ei ole rikottu korkeilla pytingeillä. Kesällä tuolla on varmasti kaunista, kun meri on vapaana ja viherrystä ympärillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä isän muistaminen vaihtelee todella paljon. Lauantaina oli todella kirkas päivä muistin ja tunnistamisen suhteen, sitten tulee niitä pöppöröisempiä päiviä. Välillä ei tunnistaminen ihan toimi, mutta luottamus ja läheisyys löytyy keskustelussa nopeasti siitä huolimatta. On toki sitten niitäkin päiviä, kun sitä luottamusta ja läheisyyttäkin on vaikea saada käynnistymään. Mutta seuraava vierailu on taas ihan oma kertansa.

   Kesällä Haapsalussa lienee myös kovin paljon enemmän ihmisiä (matkailijoita) ja kaupungin ilme muuttuu senkin myötä.

   Poista
  2. Muistin taso tosiaan vaihtelee melkoisesti. Nyt huomaan, että yhä enemmän on muistamattomia hetkiä. Väsymys ja unentarve on lisääntynyt paljon. Yhä useammin isä on unessa tai jonkinlaisessa horroksessa, enkä saa häntä nousemaan ylös. Silloin istun hänen vieressään, silittelen ja taputtelen häntä. Tuntuu hyvältä nähdä hänen hymyilevän ja joskus jopa ääneen hyrisevän.

   Poista
  3. Se on ihmeellistä, kuinka paljon kosketuksesta ja äänestä välittyy toiselle unen läpikin 🥰.

   Poista
 2. Näyttääpä isäsi ilahtuneelta. Aivan ihana hyvän mielen kuva teistä.

  Mieheni sisarella muisti katosi parissa vuodessa. Joskus sairaus etenee nopeasti.
  Aivan huikeita ovat kuvasi jälleen. Tuonne on aivan pakko päästä kävelemään ja kuvailemaan. Kiitos, että olet ottanut paljon kuvia iloksemme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Enkuli!

   Kehotin isää hymyilemään kameralle ja sieltä se poseeraus löytyi 💖.

   Kyllä Haapsalussa kannattaa käydä ainakin kerran elämässä. Itse menen sinne kyllä vielä toistekin 🥰.

   Poista
 3. Ihana kuva sinusta ja isästäsi - näytätte molemmat niin hyväntuulisilta.

  Noissa vanhoissa puukortteleissa on jotain, mikä vetoaa ainakin minuun. Sellaista ihmisen kokoista mittakaavaa ja aitoja materiaaleja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, rouva Kepponen!

   Eikä nuo väritkään ole noissa taloissa ollenkaan hullumpia 👍.

   Poista
 4. Suloinen kuva sinusta ja isästäsi. Haapsalun kuvat olivat niin hyvä ja ihastuttavia, että tuli mieli jossakini vaiheessa matkustaa sinne. Voi vain kuvitella, miten kaunista siellä on kesällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marja!

   Suosittelen lämpimästi Haapsalun visiittiä 🥰

   Poista
 5. Kyllä, nuo talot, kadut ja maisemat kyllä viehättävät ja tuolla voisi kyllä viettää aikaa kauemminkin ja vain nauttia tunnelmasta. Tuli oikein rauhallinen ja seesteinen fiilis itsellekin kuviesi myötä; kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi, Irkku!

   Tuo on aika lähelle kuvaamisen tavoitteitani, tuoda ja välittää näkymiä ja tunnelmia eteenpäin muillekin 💖

   Poista
 6. Ihana isäkuva, josta henkii molemminpuolinen tunneside.

  Haapsalun kujasia olen minäkin jalkaisin monta vuotta sitten kulkenut, kun oltiin kylpyläreissuilla. Hienosti olet tuonut esiin Haapsalun perimmäisen luonteen. Lapasaita on kiva! Ja nuo puutalot!

  VastaaPoista
 7. Upea kaupunki. Kesällä varmasti vieläkin upeampi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sami!

   Luulen, että kesällä paikka syttyy hehkumaan parhaita puoliaan 👍.

   Poista

Kiitos kommentistasi!