lauantai 25. maaliskuuta 2023

Viron Saaremaalla poutapäivänä - aina niin ihanaa

Saarenmaa kutsui muuttuneen säätiedotuksen mukaan äkkilähdöllä. Tavoitteena oli tehdä lyhyt tervehdysvisiitti minulle tärkeään paikkaan. Samalla halusin käydä itselleni uusissa kohteissa. Melkoinen tavoite päiväreissulle, erityisesti kun meno- ja paluumatkalla on paljolti autolautan osuvuuden armoilla.

Virtsun satamaan saavuin ihan hieman edellisestä lautasta myöhästyneenä. odotellessani kävin vilkuilemassa pienen sataman kevätelämää.


Harmaahaikara lensi lähellä, niitä oli varmastikin enemmänkin noilla hoodeilla.


Merimetso laskeutui kivelle telkän, isokoskelon ja lokin vierelle.Harmaahaikaroiden ryhmä löytyi samoilla silmillä 👍.Suunnistin puolisatunnaisesti kartastani ja netistä etsimieni kiinnekohtien mukaan. Kevään kelit eivät suosi päällystämättömiä teitä, joten jätin ne väliin aina kun pystyin. Syksyllä hiekkateillä vaeltaminen on ainakin tuhat kertaa helpompaa.

Saaremetsan puolella törmäsin yhteen perusikoniseen puolihylättyyn rakennuskompleksiin. Päätin pysähtyä kuvaamaan niitä maisemia. Rakennukset näyttivät perihylätyiltä, mutta kaikissa oli perin vahvat uudet lukot tilojen suojana.14 kommenttia:

 1. Wau, mitä lintuja heti löysit!
  Tuollaiset hylätyt rakennukset ovat kiinnostavia. Mietin aina itse, mikä on syy, että rakennus on jätetty oman onnensa nojaan. Usein hylätyistäkin rakennuksista näkee, että ne ovat olleet aikanaan hienoja ja hyvin tehtyjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hitunen!

   Hylätyissä rakennuksissa on aina paljon ajatuksia herättävää. Näissä rakennuksissa oli minun silmilläni katsottuna myös paljon luonteikkuutta, mikä kutsui kuvaamaan.

   Poista
 2. Oi mitä hienoja kuvia hylätyistä rakennuksista! Noita olisin minäkin kuvannut.

  VastaaPoista
 3. Onpas taas aivan upeat kuvat. Nuo autiot rauniotalot kiehtovat minua kovasti. Ketähän noissa on asunut. Jotkut talot luonto ottaa kauniisti omakseen. Aivan ihanat kuvat. Katselin tuossa myös, että talot eivät ole joutuneet ilkivallan kohteeksi. Täällä meillä vähintään ikkunat on särettävä autioituneista rakennuksista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Enkuli!

   Näiden rakennusten lähellä oli yksi asuttu hyväkuntoinen rakennus. Ajattelin, että nämä kuuluvat varmaankin jotenkin yhteen, kun kaikissa hylätyissä rakennuksissa oli uutuuttaan kiiltävät riippulukot ovien vahtina.

   Poista
 4. Voi että, kun on hienoja vanhoja taloja,ovat sellasia kuvauksellisia.
  Olisi hieno tietää, keitä seinien sisällä joskus aikoinaan on asunut ja millaista elämää siellä on seinät piilottaneet.
  Lintujakin heti löysit kuvattavaksi, hyvä Sinä.
  Katselin vanhoja postauksiasi ja huomasin, että olet tosi paljon kutonut sukkia ja kauniita sukkia.
  Mä myös opettelin raitasukkien langanvaihdon erilaisesti, tulee siistimpää jälkeä vaihtokohtaan.
  Olet rohkea, kun näinkin pitkälle reissulle yksin lähdit, itse en uskaltaisi varmaan.
  Mutta varmaan kiva reissu ja rentouttavakin sulla on ollut!
  Hyvää kevään odotusta sulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Harakka!

   Kartasta kun yritän katsella, niin näyttää siltä, että paikalla on ollut kartano. Kartalla näkyy myös rakennus, jonka nimi on suomeksi luostarimäki (tai jotain sinne päin).

   Jos ajattelee Viron historiaa taaksepäin, niin ainakaan Neuvostoliiton aikana kartanot eivät ole varmastikaan ole olleet mitenkään hallinnon suosikkilistoilla.

   Luulen, että aika usein Viron autioituneisiin rakennuksiin löytyy syytä juurikin maan historiasta. Pistää kyllä miettimään.

   Mahtavaa kevään odotusta sinullekin!

   Poista
 5. Pian harmaahaikarat tulevat myös tänne.

  VastaaPoista
 6. Harmi kun nuo vanhat rakennukset ovat autiona. Minusta ne on upean näköisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viro on mielestäni täynnä noita monimutkaisen oloisia vastakohtaisuuksia. Kuten edellisessä julkaisussani esimerkiksi idyllisellä paikalla meren rannalla taustalla törrötti kuitenkin harmaa, kauhtunut kerrostalo. Ei niitä montaa tuonne keskustaan mahtunut, mutta nekin kuvastavat omaa aikakauttaan.

   Poista
 7. Vaikuttaa siltä, että aika on pysähtynyt. Luin noita aiempia viestejä ja tosiaan pistää miettimään, mikähän on talon historia. Olisi varmasti hieno paikka, jos olisi pidetty kunnossa.
  Ja upeita lintukuvia jälleen kerran 🤍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Satu!

   Yhteiskunnan myllerrykset pysäyttävät välillä toimintaa ihmeellisesti 😔.

   Poista

Kiitos kommentistasi!