tiistai 3. lokakuuta 2023

Roskahirviöitä, kantarellikuume ja nettikauppaturhautumista

Pari päivää sitten todistin ihan elävässä elämässä ensimmäistä kertaa sen, mitä tiedän ihan liian monestikin tapahtuvan. Ajoimme mustan farmariauton perässä kaupunkialueella liikennevalojen välissä. Edessä olevasta autosta avattiin ikkuna ja sieltä heitettiin tyhjä hampurilaisketjun paperipussi tielle 😳. Oli sunnuntai-iltapäivä hieman ennen kello 17:ää. Auton kyydissäolijoiden ja kuskinkin ikä näytti vaihtelevan jossain teini-ikäisten ja parikymppisten välillä. Sinne ne jäivät liikennevaloihin mussuttamaan hampurilaisiaan, kun ajoimme viereistä kaistaa toiseen suuntaan. Olipa pysäyttävä kokemus nähdä roskahirviöt livenä - nehän näyttivät ihan tavallisilta (vaikkakin nuorilta) ihmisiltä! Silti tulee mieleen, etteihän kenelläkään hiemankaan yhteiskuntakelpoisella ihmisellä voi vähän niin kuin keskellä päivää tulla impulssi noin hölmöön toimintaan 😳. Toivottavasti omat jälkeläiset ovat älynneet aikoinaan paremmin. Nyt aikuisina eivät ainakaan toimisi noin ameebamaisesti.

Ymmärrän jotenkin, että 13-vuotias kokee olevansa rebel, kun käyttäytyy jotenkin noin kaikkia normiajatuksia uhaten. Se on onneksi ohimenevää. Tai vielä parikymppinen taantuu piristeiden myötä tuon 13-vuotiaan tasolle ja edelleen luulee olevansa oikein cool. Mutta näin vain tapahtui näissäkin olosuhteissa. Elämä osaa olla monimuotoisempaa kuin kuvittelinkaan 🙈.Odotan kylmiä kelejä, jotta hirvikärpäsmetsiin arvaisi mennä suppilovahveroiden perään. Hirvikärpäsiä on ollut niin paljon, että olen jättänyt osan metsistä odottamaan kylmiä kelejä, jolloin hirvikärpäset kohmettuneina liikkuvat hitaammin. Kylmiä kelejä odotellessa siis.

Tavallaan odottelen myös ensimmäisiä lumia. Kantarellit eivät säilytä rakennetaan jäätymisen jälkeen. Sen jälkeen niiden perään ei kannata vilkuilla. Kyllähän niitä keräisi, mutta niiden siivoamista en ole oppinut tekemään niin ergonomisesti, etteikö selkä kipeytyisi. Onko sinulla mitään ergonomista sienien siivoamisvinkkiä?

Minulta on myös kysytty, vieläkö kantarelleja löytyy. Kyllä niitä löytyy (yllättävän paljon). Päätin lopettaa tutuilla kantarellipaikoillani käymisen ja kartoittaa sen sijaan tuleville kesille mahdollisia uusia sienimetsiä. Tähän aikaan vuodesta valoisat kuusimetsät ovat helppoja sienien tarkkailupaikkoja. Niissä ei ole juurikaan lehtipuista pudonneita lehtiä maata täyttämässä, mutta aikaisemmin syksyllä näköesteenä olleet heinät ovat asettuneet maanläheiseen asentoon. Erityisesti kantarellit näkyvät nyt todella helposti. Ja niitä löytyikin tutkimusreissulla melkein pilvin pimein 😞.

Jos uudesta metsästä löytyy kantarelleja tähän aikaan vuodesta oikein runsaasti, olet löytänyt paikan, jossa kukaan ei käy sienestämässä kesän aikana. Minä tallennan tällaiset paikat aina kännykän maastokarttasovelluksen muistiin seuraavaa vuotta varten. Minun suuntavaistollani ja -muistillani en löytäisi noita paikkoja enää uudelleen.

Kartoitusreissulta jäi mukaan ällistyttävän iso määrä kauniita kantarelleja. Suppiksia en ryhtynyt edes silmäilemään, muuten en olisi päässyt metsistä kotiin koskaan.

Sattuneesta syystä olen tarjoillut sieniä myös niille lähi-ihmisilleni, jotka keskimääräistä useammin ovat olleet kiinnostuneita sienilahjoituksista. Kiitos heille - siivottavien ja pakastettavien sienien määrä on pienentynyt ratkaisevasti juuri heidän ansiostaan 💖.


Tunnelmia syyskuun lomalta: Oravi


Sahanlahti resort - Puumala.


Mussalo - Kotka.
Lopuksi vielä pientä (?) turhautumista nettiostosten tekemisestä. Kyseessä tässä on vain yksi ainoa nettikauppa, jolle olen tehnyt vaatetilauksen (saman) kahdesti. Ensin odottelin muutaman viikon ja aloin ihmettelemään todella pitkää odotusaikaa. Kun kävin tarkistamassa tilanteen, näkyi, ettei tilaus ollut koskaan mennyt läpi. Noihin vaatteisiin pitkäaikaisen hakurumban jälkeen kovasti ihastuneena tein tilauksen uudelleen. Se oli helppoa, koska tuotteet löytyivät vielä ostoskoristani. Kaikki näytti sujuvan ihan ok, mutta pari viikkoa myöhemmin tilanteen tarkistettuani oltiin taas lähtöasetelmissa.

Murrr.

Vaikka olin kovasti ihastunut noihin vaatteisiin, se energia oli nyt käytetty. En tehnyt enää uutta tilausta. Ja täällä minä olen edelleen kaksi puseroa kahdesti tilanneena enkä vieläkään ole yhdenkään uuden vaatteen omistaja. Lähityön lisääntyessä vaatteet tulisivat ihan tarpeeseen. Nähtävästi matkustaminen isojen kauppojen äärelle vähän kauemmas on edessä. Ja aikaakin saa varautua käyttämään paljon. Jollei nyt netistä sattuisi jostain muusta kaupasta löytymään jotain sopivaa 🤔.

Uusien vaatteiden hankkiminen on minulle aina vähän puolivastentahtoinen velvollisuus, jotteivät muut kyllästyisi aina samoihin vaatteisiini. En nauti vaatteiden hankkimisesta. Mutta olisi ihanaa, jos vaatekaapissa olisi aina riittävästi mukavia, nautinnollisia ja tuoreita/iättömiä käyttövaatteita. Muuten kääriydyn aina päivästä toiseen samoihin lempivaatteisiini, joita saattaa olla kaapissani useampi kappalekin. Minua ei häiritse, vaikka päälläni olisi aina samanlaiset (mukavat) vaatteet. Tuntuu kuitenkin, että yhteiskunta odottaa jotain enemmän.

Miten sinä sopeudut (vai sopeudutko?) työelämän pukeutumisvaateisiin?


Ihanaa alkanutta lokakuuta! 💖

18 kommenttia:

 1. Koitan noudattaa "roska päivässä"-juttua, jos roska ja roskis ovat lähekkäin. Viimeksi poimin muovisen pullonkorkin ratikkapysäkiltä roskikseen. Pieni teko, mutta olipahan pois kadulta. En ole työelämässä, mutta huomaan kulkevani muutamissa samoissa vaatteissa koko ajan. Muut voisin hävittää/kierrättää....
  Sateista päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Stansta!

   Roska päivässä on hyvä juttu. Sunnuntaina näin metsässä mm. pyykinpesukoneen, joka oli ihan väärässä paikassa 😞. Ihan liian moni tuntuu ajattelevan, että kun on poissa silmistä, on myös poissa mielestä ja kaikkialta muualtakin.

   Sateisia päiviä sinnekin 🌦☂⛈💖.

   Poista
 2. Osalla nuorisosta kestää kypsyminen yllättävän pitkään. Sellaisen olen pistänyt merkille, että poikaporukoissa saattaa tyhmyys tiivistyä erittäin pitkään. Se ei tietenkään puolusta roskaamista eikä mitään muutakaan häiriökäyttäytymistä, mutta toivoa on että aivot toimivat tulevaisuudessa paremmin :)

  Minä joudun kiskomaan jotain semisiistiä vaatetta toimistolle päälle. Käyn siellä kerran viikossa, joten pienempikin garderoobi riittää :D Olin muutaman vuoden siten, että en juurikaan ostanut uusia vaatteita. Tänä vuonna olen joutunut uusimaan vaatteita, koska entiset ovat niin kulahtaneessa kunnossa. Lomareissulla yllättäen caprien polven kangas ratkesi :D Aloin muistelemaan, että kuinka monta vuotta ne ovatkaan minua palvelleet. Toistaiseksi olen pystynyt jäljittämään ne kesään 2016. Toinen pari on samaa ikäluokkaa, mutta onneksi vahvempaa kangasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, rouva Kepponen!

   Tyhmyys on noissa tapauksissa aina ilkeyttä parempi juttu.

   Omat toimistopäiväni vaihtelevat tällä hetkellä 0-3 pv viikossa. Ääripäät ovat harvinaisia.

   Minä olen viettänyt aikoinani varmaankin yli kymmenen vuotta vain hätävaateostoksilla ja siitä syntyi sitten iso vaatepuute ja jatkuva jälkijunassa juoksentelu. Pieni säännöllinen vaatevalikoiman päivittäminen tekee elämästä pitemmällä juoksulla inhimillisempää ja vaivattomampaa.

   Poista
 3. Roskaaminen ei valitettavasti ole pelkästään nuorten käsissä. Olen pari kertaa nähnyt noin viisikymppisen nakkaavan noutokahvimukinsa auton ikkunasta tien varteen. Espoon Nupurissa on valtatie 1:llä molemmin puolin moottoritietä kahvikioskit. Etenkin Helsingin suunnan kahvilan nurmirinne on täynnä kahvimukeja ja muuta pikaruokasälää. Tuuli ja linnut niitä sitten lennättelee pitkin tienoita. Paikka on suosittu pysähdyspaikka, autoja on yleensä parkissa pilvin pimein. Olen usein ohi ajaessani miettinyt, miksi kahvilan omistaja ei lisää roskapönttöjä. Destia (tai joku muu tienpitäjä) siivoaa sotkun keväisin.

  En erityisemmin pidä shoppailusta, jonka vuoksi käytän aika usein nettikauppoja. Yllättävän niiden kanssa on melkoista säätämistä. Tilasin pari viikkoa sitten keittiötikkaat suomalaisesta yrityksestä. Toimitusvaihtoehtoina oli nouto Vantaan myymälästä tai maksullinen kotiinkuljetus. Valitsin jälkimmäisen, koska hinta ei ollut kovin korkea ja vältin turhan ajamisen toiselle puolelle pääkaupunkiseutua. Tilausvahvistuksessa sanottiin, että kuljetusfirma soittaa minulle kertoakseen tarkemman saapumisajan. Maanantaina sainkin sitten tekstiviestin, että lähetys on noudettavissa kylän asiamiespostista. Soitin nettifirmaan ja sanoin, että minähän olen maksanut kotiinkuljetuksesta. Asiakaspalvelun kanssa oli hankala keskustella, kun kuuluvuus oli surkea eikä henkilö puhunut kunnolla suomea. Hän sanoi hoitavansa asian siten, että tuote toimitetaan minulle sovitusti. Illalla sain uuden tekstiviestin, jossa toimittaja kertoi ongelmien vuoksi toimituksen viivästyvän yli 5 vrk. Ehkä olisi pitänyt hakea tikkaat itse postista ja kinata sitten toimituskuluista firman kanssa. En taida jaksaa.

  Tilasin myös kukkasipuleita hollantilaisesta firmasta. Toimituskuluihin sisältyi kotiinkuljetus. Pari viikkoa sitten sain Postilta ilmoituksen, että paketti toimitetaan minulle aikavälillä ma-pe klo 8-16. Eli olisi pitänyt olla viikko kokopäiväisesti kotona vahtimassa saapumista. Postin sivuilla oli mahdollisuus käydä muuttamassa toimitustapaa. Valitsin noudon asiamiespostista, jolloin sain paketin itselleni sopivaan aikaan.

  Tänä syksynä sieniä tulee näköjään ämpäritolkulla. Ihmiset kauppaavat niitä kiitettävästi ja kohtuullisella hinnalla somessa, joten huonojalkaisetkin saavat herkkuja.
  Oletko kokeillut sienien putsaamista istumalla? Esimerkiksi mansikoita pakastaessani teen keittiön pöydän ääreen työpisteen, jossa kaikki tarvittava on lähellä. Toki siinäkin selkä ja varsinkin hartiat väsyvät, mutta vähemmän kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Between!

   Olet 'valitettavan' oikeassa. Tiedän hyvin, ettei kyse ole vain nuorisosta. Nuorison hapuilut osaan vain jotenkin ymmärtää ja selittää parhain päin, mutta keski-ikäisten törppöilyt eivät selittämällä silene.

   Puhdistan kaikki sienet pääsääntöisesti istuma-asennossa. Istumatyöhön yhdistettynä se selvästikin rasittaa lisää samoja paikkoja kuin varsinainen leipätyökin. Jos työpisteen saisi jotenkin ympärilleen kaarevaksi, voisi ergonomia toimia paremmin? Olen myös kuullut sellaisesta, että joku perkaa sienet niin, että perkuuastia on lattialla jalkojen välissä. Siitä voisi tulla vähemmän kurottelua ja kropan kääntelyä?

   Poista
 4. Täytyy sanoa, että en ymmärrä kyllä yhtään, että joku voi heittää tuolla lailla roskia auton ikkunasta! Mitähän mahtaa päässä liikkua?🤔🤔No olipas nyt hermoja koetteleva tuo nettiostostapahtuma; vähän niinkuin minulla, kun tilailin hääpukua, vaikka minulla kyllä johtui siitä, että mikään ei sopinut😅t. Irkku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Irkku!

   Mahtavan hääpuvun sitten kuitenkin löysit 💖

   Poista
 5. Kantarelleja tosiaan löytyy edelleen, ainakin vielä viime viikonloppuna mökkisaaresta. Kuten Susanna sanoit, suppilovahveroita on hurjan paljon. Harmillisia ne hirvikärpäset sinun sienipaikoillasi, siellä on siis kulkenut hirviä talvella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sirpa!

   Olen rajannut sienimetsäni alustavasti niin, että mikä tahansa paikka, mikä vihjaa vuosittaiseen hirvenmetsästykseen, jää ulos laskuista. Sillä taklaa jo monta haastetta.

   Tänä vuonna hirvikärpäsiä on ollut aiempaa enemmän. Rajaankin taas sienipaikkojani sen mukaan jatkossakin.

   Poista
 6. Roskaaminen on asia, joka saa minut mäkemään punaista. Myyjää, joka myy mukaan muovia, lasia ja paperia pitäisi verottaa ankarammin, koska yleensä esimerkiksi grillien ympäristö on aivan järkyttävä. Parkkipaikat näyttävät olevan nykyisin kaatopaikkoja, minne tuodaan vanhat sohvakalustotkin luontoon.
  Meillä oli pakkasyö viime yönä. Kaikki kukka-amppelit olivat jäässä, joten meillä ei sienestetä enää ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Enkuli!

   Maanteiden pysähdyspaikat ovat toisinaan todella epämiellyttäviä roskien kaatopaikkoja. Vie mennessäsi -kulttuuri ei tavoita kaikkia.

   Suppilovahverot kestävät pakkasetkin ja minä ainakin käyn vielä keräilemässä suppiksia kuivattavaksi tytärtä varten. Pakkanen ja kylmä onneksi vähentävät myös ikävien hirvikärpästen haittoja 👍.

   Poista
 7. Minä en ole oikein löytänyt hyviä kanttarellipaikkoja, mutta rouskuja sitäkin enemmän. Hirvikärpäset eivät ole minua tänä syksynä vaivanneet, mutta tiedän todellakin tunteen, kun hirvikärpäset kipittävät päänahkaa pitkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnittelut rouskujen löytämisestä! Niitä on ollut meillä paikoin paljon, enimmäkseen rajatusti.

   Poista
 8. Itse en ole yhtään "sieni-ihmisiä" enkä katsele metsässä sillä silmällä, mutta olen laittanut merkille, että joka vuosi loppukesästä/syksyllä meidän lähettyvillä olevassa metsässä/tienvierillä kulkee paljon ihmisiä sienikorit kainalossaan. Siellä on ilmeisesti hyvät sieniapajat.

  VastaaPoista
 9. Suorastaan raivostuttavaa roskaamista! Olen joskus ojentanut lapsia lähikaupan pihalla, kun ovat heittäneet jäätelöpaperit nurmelle, vaikka roskis olisi ollut kaupan ulko-ovien vieressä. Sillä kertaa katsoivat ihmeissään, mutta noukkivat silti roskat nurmelta. Osa alakouluikäisistä on tosin sen oloisia, että en menisi heille huomauttamaan roskaamisesta. Isommalla porukalla liikkuvat varhaisteinit saattavat alkaa nimittelemään.

  Vaatetus on muodostunut ongelmaksi nykyisessä työssäni. Edellisessä ammatissani minulla oli työvaatteet, mutta nyt käytän omia. Päivät ovat todella vaihtelevia, enkä koskaan voi tietää etukäteen mitä päivän aikana tulee tehtyä. Jos kuvittelen olevani vain toimistolla, niin aivan varmasti löydän itseni iltapäivällä jostain käytännön hommasta, kuten esimerkiksi kaloja pakastamasta. Mieluiten olisin samoissa vaatteissa koko päivän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Luonto-ohjaaja!

   Sinulla onkin melkoisen vaihteleva työ ja vaatetuksen haasteet siinä mielessä sitäkin suuremmat. Sinä tarvitset töihin selvästikin vaihtovaatteita, niin kuin monilla toimistohiirilläkin on toimiston vaatekaapissa arkisempien vaatteiden tueksi pikkutakki tai jakku pikaedustamisia varten.

   Poista

Kiitos kommentistasi!