sunnuntai 9. syyskuuta 2018

Syksyä ja sadonkorjuun iloa

Siitä huolimatta, että syksy on mitä kauneinta aikaa Suomen vuodessa, koen henkilökohtaisesti aika kovaa luopumisen tuskaa syksyn tullen. Se on hassua sikäli, että pidän syksystä. Ja sikäli ymmärrän reaktioni, että jatkuvasta uusiutumisesta ja kasvusta luopuminen tekee tiukkaa. Keinun näiden kahden tunnetilan välillä ja yritän löytää positiivisen punaisen langan.

Ehkei se olekaan tämä vuodenaika, joka himmentää iloani, vaan se tätä seuraava vuodenaika. Lehdettömyys, hämäryys ja pimeys, vihreän hiipuminen ja kylmä. Ehkä murehdin jo kaiken sen saapumista, vaikka syyskesän sydän sykkii vielä parhaimmillaan.

Kun maltan luopua kesästä luopumisen tuskasta (vaikken niin mahdottomasti kesästä erityisesti aina nautikaan),  löydän syksyn lämpimät värit, kynttilät, kanervat, mausteet ja säilömisen. Kotoilun ihanuuden ja villasukat :-)

Melkein 20 vuotta sitten kasvarin nurkkaan istutettu viiniköynnös Zilga on pärjännyt iät ja ajat ilman erityistä hoitoa. Rypäleet olisivat varmaan isompia ja niitä olisi enemmän, jos malttaisin panostaa hoivaamiseen enemmän. Kaikesta hoitamattomuudesta huolimatta köynnös tuottaa vuosittain rypäleitä enemmän kuin ehdimme ja jaksamme syödä. Luonto tekee tämän ihan omillaan :-)


Tällä kertaa kuvasin osan sadonkorjuun tuloksista. Pieniä, ihania sinisiä rypäleitä :-) Osa jää varmasti taaskin syömättä, mutta kauniilta näyttävät :-) Eikö?


24 kommenttia:

 1. Lämpimän, pitkän kesän iloja nuo kypsyneet rypäleet! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinäpä se. Ilman superlämmintä kesää rypäleet eivät olisi vielä kypsiä...

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos, Maarit!
   Ja herkullinen :-)
   Kaikkea ei vain ehdi syödä :-(

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Tämä on ehkä sellainen keskivertosato. Parhaimmillaan satoa on tullut paljon enemmän. Toisaalta tämä sato on kypsä ja syötävää juuri nyt :-)

   Poista
 4. Olispa mahtavaa jos omistaisi tuollaisen rypäleitä tuottavan köynnöksen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei minullakaan ole muita kuin tämä yksi köynnös. Ei niitä koko pellollista nähtävästi tarvita :-)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos Tuija!

   Lämmin kesä kypsytti sadon ihanasti ilman mitään hoitotoimenpiteitä :-)

   Poista
 6. Ihania rypäleitä! Kiva kuulla, että kasvarin nurkassa voi talvesta selviytyä, meillä lähtee viiniköynnöksellä toinen talvi, on vielä kovin hentoinen, mutta toivoa siis on, että joskus saamme satoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä selviäisi varasti ilman kasvariakin, mutta näin saa rutkasti lisäaikaa kasvamiseen :-)

   Ihan lähiaikoina varmaan teilläkin päästään jo ensimmäisen sadon äärelle :-)

   Poista
 7. Varmaan on hyviä. Meidän rypäleet eivät onnistuneet. Yritettiin muutamana vuonna. Nyt on tuosta luovuttu. Kaikissa vuoden ajoissa on aina jotain hyvää. Vaikka ei sitä aina ymmärrä. Varsinkin kun on kamala loska, vesisade, lunta puoli metriä. Positiivisyydellä mennään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Useimmin meilläkin rypälesato on epäonnistunut kuin onnistunut. Mutta kun se tuolla itsekseen kasvaa, niin välillä vastaan tulee näitä onnistumisiakin :-)

   Tiedän faktisesti tuon eri vuodenaikojen positiivisen puolen. Enää täytyy saada tunnepuoli mukaan tarinaan. Kyllä se tästä...

   Poista
 8. Joo, syksy voi olla vaikeaa aikaa. Kun valo alkaa katoaa. Toiset ovat jo ottaneet käyttöön kirkasvalo lamppuja. Ei ole kokemusta. Itse pärjään vielä hyvin. Olen niitä ihmisiä joilla on parikymppisen mieli viisikymppisen kropassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on kirkasvalolamppu itseasiassa tuossa pöydälläni. Pitäisi muistaa kokeilla sitä seuraavan harmaan päivän tullen ;-)

   Poista
 9. Oi miten hienoa satoa ja varmasti hyviä:) Mukavaa alkanutta viikkoa❤

  VastaaPoista
 10. onpa ne kauniin ja herkullisen näköisiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siksi ne pitikin kuvata saman tien. Kauneus on noilla kovin katoavainen vaihe :-)

   Poista
 11. Pidän kaikista vuodenajoista, mutta toisinaan niiden välivaiheet, varsinkin loppuvuodesta, tuntuvat haikeilta ja ehkä vaikeiltakin. Silloin kun ei ole varma enää, että onko nyt kesä vai syksy tai syksy vai talvi.
  Ihastuttava viiniköynnös ❤.

  VastaaPoista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)