torstai 6. syyskuuta 2018

Syyskuun alkua peltotiellä - ja rypäleitä

Sunnuntaina kameran ulkoilutuslenkillä kävin tutulla peltotiellä. Ensin ei näkynyt mitään kuvattavaa, sitten löytyi näitä pieniä lintuja vähän kauempana. Päivä oli todella lämmin ja kauempaa otetut kuvat ovatkin lämpöväreilyn vuoksi vain tunnistuskuvia.

Lähelle linnut eivät päästäneet, mutta tällaiseen kompromissiin päästiin. Luulen tuon kasan olevan jotain kuivalantaa tms. sillä paikalla oli pientä hajua ja ennen kaikkea paljon pieniä lentäviä. Kivitaskuksi paljastui tämä patsastelija. Kun pääsin lähemmäs, se lensi vähän kauemmas. Niitä oli sitten lopulta aika monta. Patsastelivat välillä myös peltotiellä rinta aurinkoon päin, kuin olisivat lämmitelleet auringossa, vaikkei lämmin keli mitään lämmittelyä edellyttänytkään.
Alimmassa kuvassa ollaan olkipaalin päällä. Oikeassa reunassa paalin päällä on jokin liikkumaton ruskea karvainen mytty. Olisiko jokin hiiri tai myyrä? Kuollut kuitenkin ihan varmasti. Vähän matkan päässä peltotiellä oli paljon valkoisia höyheniä. Siinä oli selvästikin jokin lintu jäänyt pedon saaliiksi. Ruskosuohaukkoja tuolla ainakin tyypillisesti lentelee saalistamassa.

Kun kävelin peltotietä takaisin autolle, olkikasojen päällä oli taas lintuja seisoskelemassa. Ainakin tämä kuvaamani lintu oli kiuru jokin kirvinen kuulemma, kertoi Petri fb:stä. Muita 'kavereita' en siinä ehtinyt tarkemmin katsoakaan.


Tuleeko kenellekään mieleen, mihin voisi käyttää kotimaisia viinirypäleitä (Zilga)? Olen monen monena vuotena unohtanut rypäleet köynnökseen, sillä niiden kypsyminen on venynyt todella pitkään. Yksi pakkasyö vie rypäleistä hetkessä kaiken maun ja rakenteen. Ja tämän olen oppinut jo moneen otteeseen kantapään kautta ;-)

Nyt rypäleet ainakin näyttävät kypsiltä ja niitä voisi poimia hyvin jo nyt, mutta käyttö pitäisi olla mietitty ennen sitä. Tuleeko mieleen mitään ehdotuksia?

8 kommenttia:

 1. Voi, oletko saanut viinirypäleitä! Meillä on monta kertaa koitettu kasvattaa viinirypäleitä, mutta jostakin syystä kasvi ei selviä talven ylitse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rypälelajike merkitsee paljon. Tämä meidän Zilgamme on pärjännyt lähes nollahuolenpidolla jo viitisentoista vuotta. Maistoin tänään rypäleitä - saavat kypsyä vielä vähän lisää.

   Poista
 2. Heti tulee mehu,hillo tai viini mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kuulemma aika heppoinen rypäle viiniin yksinään. Meillä ei asu kotona enää lapsia, joten ei ole mehun juojiakaan. Muuten aivan älyttömän hyvät ehdotukset! Viini oli mielessäni itsellänikin, kun reilut 15 vuotta sitten tuon pihaan istutin :-)

   Poista
 3. Ehdottomasti mehua jos rypäleitä on paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna rypäleitä ei tule paljon (on unohtunut syysleikkaus muutamaan kertaan :-( ). Tarkistin juuri. Ehkä sittenkin vain popsitaan ne massuihin tuollaisenaan :-)

   Poista
 4. Niin kaunis tuo ensimmäinen kuvasi kivitaskusta!
  Hehkuvaa syyskuun lumoa sinne!

  VastaaPoista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)