maanantai 12. elokuuta 2019

Mustarastas ja ilmastoystävällisten elämäntapojen etsintää

Koiralta on löytynyt jo kaksi punkkia. Saimaan mökkilomalla pidettiin punkkipantaa eikä punkkiongelmia ollut silloin ollenkaan. Nyt sitten kotona (Kanta-Hämeessä) pannan poistamisen jälkeen koirasta on löytynyt peräti kaksi punkkia. Toisaalta en ihmettele, sillä Pixie-koira tykkää piehtaroida selällään kaikissa 'kutsuvissa' tuoksuissa. Niissä heinikoissa näyttää olevan myös punkkeja :-(

Punkkien havaitsemisen ja poistamisen jälkeen minulla on ollut paljon 'haamukutinointia'. Ihan kuin muka tuntisin punkkien kävelevän ihollani ;-) Järjetöntä, mutta niin rapsuttavaa ;-)

Vuosi sitten kottaraiset ja räkättirastaat löysivät tontin täytteenä olleen omenapuumme ( https://luonnonluomaa.blogspot.com/2018/09/lintuja-omenapuussa.html ). Puu on kaunis erityisesti kukkiessaan ja antaa suojan monen monelle pienelle linnulle niin kesällä kuin talvellakin. Sen tuottamat omenat ovat kuitenkin aina matoisia ja pieniä. Ihanaa, että linnut löysivät niistä syötävää :-)

Tänä kesänä mustarastas on löytänyt isomman tien varressa olevan herukkapensaamme, joka on jätetty paikoilleen näkösuojaksi ja lintujen ruuaksi. Ensin rastas napsi marjoja nurmikolta käsin ja kun huomasi tulleensa havaituksi, siirtyi 'piiloon' herukkapensaaseen :-)
Tällä mustarastaalla on kyljessään vaaleampia törröttäviä höyheniä. Olisiko kyseessä siis vuoden vanha koiraslintu vaihtamassa aikuispukuunsa? Tämä nyt on tosiaankin tällaista tuoreen lintuihmisen pohdintaa, ei kannata oikeasti luottaa tähän.

Muuten olen tässä mietiskellyt, miten muuttaisin elämäntapojani vähitellen yhä ilmastoystävällisemmiksi. Kahvimaidon olen jo vaihtanut kauramaitoon (Huom! kaikki kauramaidot eivät maistu hyvältä kahvissa!). Kasvisruokailun määrää yritän lisätä vähitellen. Ja kasvisten määrää aterioilla lisään aina kun vain muistan. Se tuntuu aterioiden maussa - raikkautena. Lisää tuhtia makua saan lisäämällä valkosipulin määrää. Se ei toki sovi kaikille, mutta minä pidän valkosipulista <3 p="">
Millaisia ilmastoystävällisiä elämäntapoja sinä voisit suositella?

9 kommenttia:

 1. Valkosipuli sopii vaikka mihin. Tykkään.

  VastaaPoista
 2. Vastaukset
  1. Thank you, Francisco!
   I wish pleasant August days for you.

   Poista
 3. Yritän valita matkakohteeni niin, ettei tarvitsisi lentää. Vältän moottoritietä ajaessani, jos aikataulu sen sallii. Moottoritienopeus kuluttaa paljon polttoainetta. Olen opetellut etsimään kasvispohjaisia ihonhoitotuotteita. Mietin jopa pyöräilyä ;-)

  Jokainen pienikin ilmastoteko tuottaa jotain hyvää.

  VastaaPoista
 4. Kivoja kuvia mustarastaasta. Ilmastotekoina olemme (vaikka emme ole sitä sen paremmin miettineet) luopuneet melkein kokonaan punaisesta lihasta. Jauhelihaa tulee kuitenkin ostettua makaroni- ja kaalilaatikkoon. Pyöräilen aika paljon, mutta ihan huvikseen vain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Risa!

   Punaista lihaa minäkin olen pyrkinyt vähentämään. Ilman pakkoa ja ahdistusta kuitenkin. Sillä tavalla vapaaehtoisesti ja positiivisesti maukkaita vaihtoehtoja miettien :-)

   Poista
 5. Ihanat kuvat <3 mukavaa elokuun jatkoa sinulle !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Suvi!
   Ihanaa elokuuta sinullekin :-)
   Vielä riittää kesää ja lämpimiä päiviä.

   Poista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)