tiistai 6. elokuuta 2019

Riippumattoilua sielunmaisemissa

Tämän vuoden viimeisenä kesälomatempauksena kävin tutustumassa Saariston rengastiehen hyvin löyhän retkisuunnitelman kanssa. En lähtiessäni tiennyt aikatauluani enkä yöpymispaikkojani. Hieman jännitti, sillä ihan näin avoimella suunnitelmalla en ole koskaan ennen lähtenyt liikkeelle yön yli -retkelle.

Tässä maisemia matkalla Kustavista Iniöön.
Kiersin rengastietä 'väärään' suuntaan ja se näkyi jo heti alussa pienempinä ruuhkina ja jonoina. Olin varautunut yöpymään joko teltassa tai riippumatossa. Ensimmäinen mahdollinen yöpymispaikka oli leirintäalue, joka ei ikävä kyllä vastannut yhtään ajatuksiani saaristossa yöpymisestä. Rantamökit olivat hienoja, mutta teltta-alue oli minun mielestäni pieni, heidän mielestään tilava, ja kuitenkin kaukana rannasta ja meren elämyksistä. Itse asiassa ensin piti mennä karavaanarien ahtaan alueen läpi päästäkseen telttapläntille. Telttojen äänieristyksen vaillinaisuuden vuoksi vieri vieressä majoittuminen 'kaukana' merestä ei houkuttanut.

Sisäinen seikkailijani vaati jotain parempaa ja riskillä lähdin sitä etsimään ;-) Kymmenen vuotta sitten en olisi koskaan voinut edes huumorilla kuvitella itseäni tähän tilanteeseen ;-)

Saaristo on rengastiellä todella täyteen asuttua. Jos jossain rannalla olisi tyhjempää, pysäköintipaikkaa ei ainakaan kokemattomampi löydä mitenkään. Ei ollut siis mitenkään itsestään selvä rasti löytää hyvää yöpymispaikkaa.

Riippumaton voi pystyttää melkein vaikka mihin. Kalliolle, missä on puita jonkin verran, mutta ei kiinnityspaikkaa teltalle - paikka on mitä mainioin. Tässä välissä täytyy myöntää, etten ollut ennen tätä yöpynyt upouudessa riippumatossani kertaakaan ;-) Paikka löytyi kuitenkin. Mitä mainioin :-)

Ostin riippumattoon myös hyönteissuojan, sillä en jaksa lentäviä ahdistelijoita ollenkaan. Suojan saa auki ja riippumatossa voi oleskella ihan 'normaalisti'. Mukana oli sellainen keskilämmin makuupussi - kahdesta makuupussistani se kesäisempi. Olisi kannattanut ottaa astetta lämpöisempi.


Näköala riippumatosta ylöspäin oli lumoava :-)


Riippumatosta näki myös merelle tuohon saarten väliseen kapeaan salmeen. Rantakallio oli parin harppauksen päässä :-)


Yöllä tuli kylmä. Todella kylmä. Ja nimenomaan alta päin. Nousin viluissani istumaan ja huomasin, ettei siellä ihan niin kauhean kylmä ollutkaan. Lisäsi vaatetta päälle ja yö helpottui. Myöhemmin googlettelin ja selvisi, että alta päin tuleva kylmyys on tyypillinen riippumaton arkitilanne. Helpoimpia ja edullisimpia ratkaisuja ovat erilaiset makuualustat oman kropan ja riippumaton väliin. Tämä täytyy ehdottomasti muistaa ensi kerralla.

Tässä riippumatto kuvattuna aamulla kaiken muun pakkaamisen jälkeen. Pieneltä tuo näyttää, kun sisällä ei ole enää edes makuupussia.Aamulla otin vielä pari kuvaa 'omasta' rannastani tuosta muutaman metrin päästä. Näihin maisemiin oli todella upeaa nukahtaa ja niistä myös herätä. Teltalla tänne ei olisi ollut mitään asiaa.Riippumattoilu vei sydämeni :-) Kehitän varustelua eteenpäin ja kokeilen uudestaan mahdollisimman pian :-)


13 kommenttia:

 1. Enpä ole riippumatossa ennen yöpynyt. Pitää kokeilla joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuin teltta, mutta ilman muhkuroita ja näköalalla :-)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Saaristomaisemista on vaikea löytää kauheasti valitettavaa - kaunista kaikkialla :-)

   Poista
 3. Voi hurja. Riippumatossa nukkuminen ei kuulosta mukavalta. 🙂Saaristoreitin yksi huono puoli on, ettei uimaan tahdo päästä mistään, vaikka muka ollaan saaristossa.

  VastaaPoista
 4. Muutama vuosi sitten hämmästyin suuresti Reposaaren kallioilla, kun just tuollaisia "perhoskoteloita" riippui pari kappaletta puissa, kun aamulenkillä olin. Siellä vedeltiin sikeitä tyytyväisesti. Nyt on tosiaan ollu kylmiä öitä, ei mitään tietoa niistä kuuluisista lämpimistä elokuun öistä.

  Ihania maisemia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perhoskotelo onkin aika kuvaava termi - ei tullut itselle ensin edes mieleen ja nythän se on ihan itsestään selvä! ;-)

   Juu, ei tarvinnut hammasta purra maisemien kanssa :-)

   Poista
 5. Loistava yöpaikka ja muutenkin kuulostaa hyvältä reissulta! Saaristo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä ihan seikkailijatarolo (näin vanhanaikaisesti) ;-)
   Ihan erämaassahan en silti ollut, lossi louskutteli melkein vieressä. Kummasti tuli nukuttua auvoisasti sen metelistä huolimatta :-)

   Poista
  2. Joka tapauksessa varmaan rauhallisempaa kuin leirintäalueella. Sikäli, jos miettimäsi kohde oli se Saariston lomakeskus Mossalassa, niin se ei ollut majoittumispaikkana tosiaan aivan ylellisimmästä päästä ainakaan silloin muutama vuosi sitten, kun itse olin siellä. :D

   On kyllä tosi vaikea löytää rakentamattomia tai muuten yksityistämättömiä vapaita rantoja enää nykyään.

   Poista
 6. Kuopuksemme on myös yöpynyt riippumatossa ja valitteli samaa kylmyyttä, johon heräsi keskellä yötä. Hän on kuitenkin myös lumoutunut tuosta yöpymismuodosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen puutarha-aikoinani nukkunut monen monet päiväunet riippumatossa. Kesäkuumallakin selkään/kylkeen tuli aina vilu. Mutta silloinkin siinä oli jotain koukuttavaa. Joskus heräsi siihen, että orava hyppäsi riippumaton reunalle ja joskus silmänsä avattuaan näki talitintin jakavan saman maton kanssani :-)

   Poista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)