lauantai 30. tammikuuta 2021

Kevätretkien suunnitteleminen kannattaa aloittaa viimeistään nyt!

Kevättä tai jopa kevättalvea odotan suurella innolla. Jo maaliskuussa on luonnossa melkein täysi pöhinä päällä. Ja siihen ei ole kuin reilu kuukausi aikaa! Eläimet ovat maaliskuussa melko vauhdikkaissa kevätpuuhissa, vaikka maassa olisikin lunta ja kovasti näyttäisi talvelta. Kannattaa olla tarkkana eikä antaa ulkoisten merkkien hämätä omaa mieltä.

Vaikkei juuri nyt pääsekään matkustamaan muille maille, kotimaa tarjoaa paljon enemmän ihmeteltävää, ihailtavaa ja nautiskeltavaa, kuin osaisi äkkiseltään kuvitellakaan. Kevään retkien suunnittelu kannattaa aloittaa viimeistään nyt! Hyvä taustatyö ja kartoitus varmistaa hyvän ja monipuolisen loman, kun vaihtoehdot on etsitty etukäteen ja matkalla voi vain valita ja priorisoida. Ei mene aikaa hukkaan eikä jää hyviä kohteita näkemättä. Sitä paitsi suunnittelu on nautinto jo sinänsä, kun sen tekee rennosti ajan kanssa ja nautinnolla 🥰.

Itse kaipaan veden äärelle, joten kevätretkeni suuntautuvat varmasti niin meren rannoille kuin järvillekin. Toki suotkin ovat äärettömän mielenkiintoisia, joten reissuja tulee olemaan varmastikin niin suuntaan jos toiseenkin.

Vaikkei olisi luontaisesti valokuvaaja, suosittelen jonkinlaista valokuvaamista kaikille reissuille. Matkat muistaa kuvien avulla paremmin ja kauemmin. Kuvien avulla herää herkästi myös kaikki mukavat matkafiilikset, joita on ihana kokea aina uudelleen. Kännykkä käy tällaiseen kuvaamiseen oikein mainiosti.

Retkillä ja matkoilla liikkumisen lisäksi kannattaa pitää mielessä ja suunnitelmissa myös pysähtymiset ja hiljaisuus. Kun saavut paikalle, eläimet poistuvat. Kun jäät paikoilleen, jossain vaiheessa niitä saapuu takaisin. Hiljaa odottaminen kannattaa.

Tämä laulujoutsen on Uudenkaupungin Pamprinniemen luonnonsojelualueelta viime keväältä. Pysäköintipaikkoja on tuolla vähän, kuljettavaa reittiä sekä meren rantaa kallioineen ja lehtometsineen todella runsaasti. 


 Kevät on täällä ihan kohta. Mihin ajattelit suunnistaa?

12 kommenttia:

  1. Sinun lasisi on usein puolitäysi eikä puolityhjä. Mukavan positiivinen asenne, joka huokuu tekstistä meille lukijoillekin. Maaliskuuhun on todellakin vain reilu kuukausi aikaa, joten tässähän eletään jo kevään kynnyksellä.
    Nyt on tosiaan hyvä ajankohta suunnitella kevään ja kesän retkiä. Ehtii mainiosti kerätä tietoa. Aina niiden suunnitelmien ei tarvitse edes toteutus. Ajatuksissa retkeileminenkin on jo piristävää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Between!

      Kurjat elämänvaiheet valmentavat aina johonkin suuntaan. Minulla aika mahtava kokoelma kurjia vuosia on kasvattanut näkemään sen, mikä on minulle tärkeää. Kun on oikein kurjaa, mitään muuta kuin kurjaa ei huomaakaan. Kun on vain kohtuullisesti kurjaa, on mahdollisuus ajatella elämän tärkeitä positiivisia asioita ja olla kiitollinen niistä. Kun kurjaa on vain vähän, voi kiitollisuudelle ja onnellisuudelle avata ovet täysin auki.

      Siksi on upeaa, että ihanaan kevääseen on aikaa reilun kuukauden verran. Ehtii suunnittelemaan ja haaveilemaan. Ei tule suorituspaineita. Ja niin se vain on, että suunnitteleminen voi olla jopa antoisampaa kuin itse toteutusvaihe. Siitä vain suunnittelemaan ja toteuttamaan 🥰.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kiitos, Anne!
      Mahtavilta retkiltä jää muistoksi mahtavia valokuvia, kunhan niitä vain muistaa ottaa 😊.

      Poista
  3. Kyllä rannikko, pellot, kosteikot,metsät vetävät puoleensa. Lähialue kutsuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah, kuulostaa niin hyvältä!

      Lähialue sopii niin mainiosti päiväretkiin ja spontaaneihin äkkiretkiin 😊.

      Poista
  4. Mulle riittäisi matkaksi, kun pääsisi hyvällä omallatunnolla kahvilaan :) Olen pysytellyt töitä lukuunottamatta jokseenkin kotona ja kieltämättä tekisi mieli pyörähtää ihmisten ilmoille. Tutut lenkkipolut ja -väylät ovat tulleet hyvinkin tutuiksi ja vaihtelu tekisi terää.

    Yhden hoitolapsen pihan tuntumassa näin yhtenä päivänä kaksi kettua: harmaan ja punaisen. Seuraavalla kerralla samassa paikassa makoili viisi peuraa ja viimeksi puissa kiipeili kaksi pesukarhua. Olisi ollut kyllä kunnon kamera paikallaan. Varsinkin pesukarhut näyttivät aika veikeiltä. Ja kirkuminen oli sitten ihan korvia vihlovaa.

    Mukavaa viikkoa Susanna!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole ollenkaan seurannut, millaisia koronarajoitteita teillä on. Käyvätkö muut kahviloissa? Meillä ravintolat ovat auki ja pyrimme miehen kanssa kerran viikossa käymään lounaalla 'ulkona' niin oman virkistyksemme vuoksi kuin ravintolankin vuoksi. Kovasti paljon vähemmän siellä on nyt asiakkaita kuin ei-korona-aikana.

      Voi jee, sinä tarvitset kyllä kunnon kameran tuollaisten luontohavaintojen taltioimista varten! Aivan mahtavaa!

      Poista
  5. "Helmikuu on tullut, tulleet valkohanget, pakkasherra nurkissa jo paukuttaa". Vietetään tämä pakkaskuukaisi ensin ja odotetaan lumien sulamista. Merikin on nyt jäässä ja vesilinnut ovat paenneet jonnekin Helsingin rannoilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helmikuu on mahtava suunnittelukuukausi. Kehnommilla keleillä voi suunnitella kevättä ja kesää, hyvillä keleillä voi mennä ulos nauttimaan parhaista talvisäistä 😊.

      Poista
  6. Suunnitteleminen ja varaaminenkin kannattaa. Juuri äsken kuulin paikallisuutisista, että Koillismaan lomamökit ovat hiihtolomien ajaksi jo lähes täyteen varattuja ja kesälomienkin ajaksi on tullut jo paljon varauksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan varmasti on juuri näin. Perinteisinä loma-aikoina on varmasti täyttä ja varattua jo monessa paikassa, kun ulkomaille matkustaminen tullee olemaan vaikeaa.

      Poista

Kiitos kommentistasi!