maanantai 8. maaliskuuta 2021

Selkäkipu ja koronarajoitteiden haasteet

Istumatyöläisellä selkä kipeytyy säännöllisesti, jos liikuntaharrastukset eivät taklaa liikkumattomuutta riittävästi. Minun kohdallani se tarkoittaa käytännössä 3-5 vuoden välein osuvaa selkäjumia. Kaiken tämän toiston jälkeen oletan aina tietäväni ongelmasta ja sen hoidosta kaiken. Oletan tietäväni paljon jopa sen ennaltaehkäisystä. Vuosien saatossa hyvän hetken koittaessa kuitenkin ajaudun aina ajattelemaan, että olen vihdoinkin päihittänyt selkäongelmani ja että haasteet ovat takana päin. Ne eivät koskaan ole - takana päin siis.

Minun kohdallani on usein kyse oravanpyörästä. Nyt se alkoi lonkista. Lonkat olivat kipeitä ja selkä alkoi tekemään töitä koko kropan puolesta. Ensimmäiset kivut eivät herättäneet toimintaan, sillä lonkkakipu oli iso ja vei kaiken huomion.

Kun lonkkakipu oli vihdoin selätetty (sen olisi voinut selättää paljon aikaisemminkin menemällä jo paljon aikaisemmin lääkäriin, mutta ei... 😩), selkäkipu alkoi tuntua jo huomattavan voimakkaana. Pian kipeytyivät myös kyljet, jotka kompensoivat kivuliasta selkää ja niin edelleen. Tämä on koettu aikaisemminkin, mutta jotenkin se tapahtui vain taas uudelleen.

Tarinan opetus on, että älä toimi kuin 1800-luvun suomalainen, vaan hae apua vaivoihisi ajoissa! Lääkäri on kuitenkin silloin tällöin parempi arvioimaan hoitotoimenpiteitä kuin sinä, jos olet laillani vailla kaikkea lääketieteellistä koulutusta 😅.

Kipuhetkien ulottumattomissa ihmettelen edelleen koronaa uhmaavaa joukkoa, joka on todella moninainen. Mistään piittaamatta he vaarantavat myös läheistensä ja heidän läheistensä terveyden. Ymmärrän sen, että voi pelata venäläistä rulettia omalla terveydellään, mutta en sitä, että sen tekee muilta kysymättä heidän terveydellään.

Samaiset ihmiset vaativat suoremmin tai epäsuoremmin lähipiiriltään yhtä välinpitämätöntä käytöstä. Nämä ovat hetkiä, joissa joutuu puntaroimaan ihmissuhteitaan uudelleen ikävän kovalla kädellä. Toivottavasti kukaan ei painosta sinua olemaan välittämättä koronaohjeistuksista. Kaikki pakottavat minä-tai-se/hän -ajattelut ovat parisuhteita (joskus niissäkin) lukuunottamatta epäterveitä. Jouduin juuri kieltäytymään paristakin tapaamisesta yleisen tilanteen ja työpaikan koronaohjeistuksen perusteella. Toinen tilanne sujui hyvin, toinen hyvin huonosti. 

Tsemppiä kaikille vaikeaan aikaan!


Toivottelevat Pixie 🐕 ja Susanna
16 kommenttia:

 1. Tsemppiä ja voimia myös sinne! Haasteita on monenlaisia, osa yhteisiä ja osa "omia". Voi kumpa me kaikki ymmärrettäisiin käyttäytyä oikein ja hyvin. Miten se omaa terveyttä varsinkin ajtellessa on juurikin noin; apua haetaan ihan liian myöhään ja silloin kun asiat on paremmalla mallilla, unohdetaan hoitaa sitä piilossa väijyvää, joka siellä kuitenkin olemassa on. Myös minä toimin juuri näin. Hyvinä aikoina joskus jätän jopa hoitavat lääkkeet ottamatta (säästö, unohdus, emmänyttänääntartte..) Virhehän se on ja kostautuu, koska nivelsairauskaan ei mihinkään katoa :) Samasta asiasta motkotan läheisilleni ja itse toimin kuitenkin näin.... Viisasta?
  Yritetään olla skarpimpia ja fiksumpia ja hoitaa itseämme, eikös juu <3
  Lempeää tiistaita sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Helmi!

   On se niin hassua, että on niin helppo unohtaa kaikki omat hyvät neuvonsa silloin, kun niistä hyötyisi eniten 🤭. Ja kun itseään laiminlyö liian usein tai pitkään, siitä tuleekin sitten sellainen soppa, että sen vyyhden purkamiseen menee aikaa ja vaivaa.

   Jep, luvataan olla skarpimpia ja fiksumpia itseämme kohtaan! 🧡

   Poista
 2. Oon huomannut saman selkäkivun hiipivän jatkuvasta istumisesta. Alaselkä on ollut koetuksella jo hyvän tovin! Itsellä on paha tapa panostaa kipujen ennaltaehkäisyyn muutaman viikon, kunnes asia unohtuu taas ja lopun voikin arvata!

  Kivaa kevättä!
  -Saga
  https://sagaseikkailee.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennalta ehkäiseminen ja toimiminen ovat niin helppoja unohdettavia juttuja! Niistä kun ei saa mitään välitöntä kiitosta tai palkkiota, niin unohduksesta tulee todella helposti niiden kohtalo 🙁.

   Poista
 3. Kivut on kroonistuessaan ihan helvettiä. Juuri eilen tuli joku brittiläinen dokkari mitä hetken vilkaisin, olisi pitänyt katsoa. Siinä lääkäri seliti että sen kivun biologia muuttuu ihan erilaiseksi kroonistuessaan, tulee muutoksia sojutasolla ja "piuhoitukset" (wired) aivoissa muuttu jne.
  Lääkäriin meno liian myöhään on tosiaan suomalainen kansantauti; pientä vaivaa menin valittamaan, löysivät kauheen taudin, en mene enää koskaa sairaalaan! Jieno logiikka;DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kivun biologian muuttuminen on etäisesti tuttu juttu, olen joskus lukenut siitä. Mitään muutoksia en kuitenkaan ole vielä saanut sen pohjalta aikaiseksi omaan elämääni. Hidas on hämäläinen oppimaan 😂.

   Kirja lähti sunnuntaina postiin saatekortin kera 👍.

   Poista
 4. Te ootte molemmat söpöjä :)
  Ihmiset itkee kun suunnitellaan kovempia rajoituksia, mutta aika moni joutais katsoon peiliin. Sieltä se syyllinen rajoitusten harkitsemiseen löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, RH 😁.

   Kiristyksistä kärsivät mielestäni eniten kiltit ja ohjeita noudattavat ihmiset. Oman reitin tallaajat keksivät jos jonkinlaisia oikopolkuja uusiinkin tilanteisiin. Sitä myötä myös vain osa kiristysten hyödyistä saavutetaan 😞.

   Poista
 5. Toivottavasti saat selkäsi kuntoon. Kokemuksesta tiedän, että se on viheliäinen vaiva. Usein tulee itsekin ajateltua jonkun kivun ja vaivan äärellä, että eiköhän se tuosta omalla ajallaan poistu. Eikä tule hakeuduttua lääkäriin. Joskus tuntuu, että suomalaiseen ajattelutapaan kuuluu vähätellä kipuja ja pitää lääkärireissuja etupäässä turhina.
  Luulisi, että koronassa on jo itsessään riittävästi taistelemista ja yhteen hiileen puhaltaminen olisi kaikkien etu. Vaan ei. Jatkuvasti törmää käsittämättömään itsekkyyteen ja toisten terveyden alttiiksi asettamiseen. Pandemia on jossain vaiheessa ohi, mutta niin saattaa olla myös moni ihmissuhde. Surullista.
  Minulla on ollut kohta kuukauden verran kommentointiongelmia. Onneksi voin kuitenkin lukea kaikkien postauksia. Myös sinun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämäkin vaiva olisi jäänyt väliin, kun olisin käynyt ajoissa lääkärissä sen lonkkani kanssa. Tyhmyydestä nyt sakotetaan 😞.

   Kreikka toivottaa rokotetut ja jo koronan sairastaneet turistit tervetulleiksi maahan toukokuun puolesta välistä alkaen (https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/32a5fe90-4030-4453-87d7-861a1dabc6ad). Siinä on yksi motiivi lisää monelle superihmiselle hankkia korona, selvitä siitä (muka) ilman kummempia vaivoja ja olla valmiina matkustamaan mahdollisimman pian. Siinä ei paljon muille aiheutuvat haitat omaa menoa paina 😥.

   Poista
 6. Selkäkipu on ihan vihoviimeistä. Kun täytin 40 selkä teki stopin, takuuaika kai meni umpeen. Olin pari viikkoa lähes vuoteenomana ja kävely mahdotonta. Mun selkäjumin takana taisivat olla huonot jalkineet ja olin tilanteessa, jossa päivittäiset kävelylenkit olivat jääneet väliin. Olen kävellyt koko ikäni ja silloin se jäi. Ei ole muuten liikkuminen jäänyt tuon kokemuksen jälkeen, yritän joka päivä yrittää edes vähän. Ja siitä olen pitänyt huolen, että kengät eivät ole linttaanastutut. Sinulle toivon toipumista.

  Samaa mieltä, vaikea on ymmärtää miten ihmiset eivät voi nyt malttaa muutamaa kuukautta sen kanssa, miten ollaan ja eletään. Onneksi meidän kaupoissa ja ravintoloissa, ylipäänsä yrityksissä, joissa asioidaan sisällä on kyltit, että ilman maskia ei ole tiloihin asiaa. Silloin ei tarvitse jokaisen erikseen miettiä, että laitanko maskin vai en.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän se on tässä iässä, kun millään omilla ruumiinosilla ei ole enää mitää voimassa olevaa takuuta 😂. Olisi pitänyt miettiä huoltosuunnitelmaa sitä silmällä pitäen jo nuoresta alkaen, mutta eihän se ajatus silloin tänne asti kantanut. Vaan parempi myöhään kuin ei silloinkaan. Eli nyt viimeistään täytyisi alkaa panostaa kropan ja pään jatkuvaan huoltoon 👍.

   Nuo pakkosäännöt ovat ainoita, millä on kunnon vaikutusta.

   Poista
 7. Hyvä kuva teistä kahdesta ♥️

  Leppoisaa kevään odotusta toivotellen Suvi

  VastaaPoista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)

Lahti-päivä ja pohdintaa muistisairaan joululahjasta

Tässä vaiheessa elämää joululahjottavien lista on kutistunut pieneen osaan lapsiperhevuosista. Lisäksi läheisille riittää onneksi jo muutama...