keskiviikko 27. huhtikuuta 2022

Kevät: tulvia, leskenlehtiä, sinivuokkoja ja perhosia 🥰

Täällä Hämeessä en juurikaan ole törmännyt tulviin, vain pieniin tulvan poikasiin notkelmissa. Mutta tämä kevät on ollut aivan erityinen. Törmäsin pienen tulvan alle jääneeseen tiehen. Kun tulvan syvyyttä ei osannut arvioida, en arvannut lähteä myöskään vesiurheilemaan. Täytyi suunnitella uusi reitti.


Kyllähän se tie tuolla sitten lopulta jatkuu, mutta pelto ja ojat ovat tulvineet tielle ihan kyseenalaisesti. Yhden kerran olin jo kääntynyt tälle tielle, kun huomasin nuo nestehidasteet. Toisella kerralla ajoin ohi ja pysähdyin vain kuvaamaan. Toki ensimmäiselläkin kerralla piti tallentaa paikasta kännyräpsy.

Jos kosteikkoja on aikaisempina keväinä ollut niukasti, niin nyt niitä ja kokonaisia uusia järviä on melkein jokaisella pellolla! Muuttolinnuilla on nyt, mistä valita.


Näin kevään ensimmäiset leskenlehdet. Ensin muutaman.


Sitten vähän myöhemmin niitä näkyi aivan mahdottoman paljon.

Lähimetsän sinivuokot olivat myös aktivoituneet.


Perhosista sitruunaperhonen on tähän aikaan vuodesta hieman liian vikkelä kuvattavaksi, mutta neitoperhoset lepäilivät tiellä ja tien vieressä tämän tästä. On se vaan NIIN kevät! 💖Oletko huomannut, miten lehtipuiden ja -pensaiden oksien väritys on muuttunut? Jo ennen silmujen turpoamista oksiin nouseva neste tuo värin takaisin. Maisema ei ole enää pelkästään havua ja harmaata. Lehtipuutkin löytävät värejänsä 💖


Talitiaiset kisailevat meillä yhtä innokkaana kuin sinitiaiset muutama viikko sitten. Pikkuvarpuset kuskaavat pesäaineksia pesälleen ja Putin-fasaanillakin on jo kolme kanaa (= naarasta). Matti on häipynyt maisemiin, ruokaa löytyy nyt onneksi muualtakin kuin lintujen ruokintapaikoilta.


Meidän pihamme lumipläntit vähenevät ja pienenevät. Koira on tottunut talven aikana pissimään vain lumelle, nyt pissapaikat ovat kortilla.


Aurinko paistaa vielä nytkin. Matalalta, lämpimällä valolla ja hellästi. Ihanaa kevätviikon jatkoa! 💖

16 kommenttia:

 1. Ihastuttava, hyvää mieltä jakava kevätpostaus! Kiitos Susanna.

  VastaaPoista
 2. Tuolle en minäkään uskaltaisi. Siellä saatta olla hyvinsin syviä kuoppia johon auto jää kiinni. Ihanat kevätkukat.

  VastaaPoista
 3. Pelloilla on myös isoja lätäköitä. Ja niissä uiskentelee yllätys yllätys lintuja. Hanhia , joutsenia, lokkeja ja muutama sorsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isoja lätäköitä tai melkein lampia. Nyt näkee lintuja kaikkialla! Luontoguru Lassi Kujalan mukaan ainakin kurkien pesintä on jo alkanut. Nyt vaeltaa tämä kevät kovaa 👍

   Poista
 4. Onpas vettä kerrakseen. Ja ainakin kuvista päätellen lumet hävinneet. Täällä on vielä paikoin paljonkin lunta, ainakin kasoissa ja varjopaikoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On täälläkin lunta vielä paikoittain, jopa pelloilla. Mutta sulaminen on ollut nyt nopeaa 👍

   Poista
 5. Lapsuus tulee mieleen näistä kevättulvista :) Tykkäsin kovasti räpiä niiden kanssa ja tykkään vieläkin. Aikanaan perhe muisteli usein sitä, kun olin ojassa kahlailemassa ja päiväkodin talkkari huusi mulle että tule pois sieltä ojasta, tai saat nuhan. Mie vaan lakonisesti totesin "Mulla on jo" ja ihmettelin, mikä siinä aikuisia niin kovin nauratti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa ihanalta!
   Minä en ole tulvia kohdannut, jollei tielle syntynyttä uima-allasta lasketa sellaiseksi. Kun vierustie oli vielä ilman asfalttia, pieni lampi syntyi siihen joka kevät. Alue oli kuitenkin niin pieni, että siitä uskalsi ajaa läpi.

   Poista
 6. Nyt on etelässäkin tulvapaikkoja. Eräs tuttava kertoi, että kaatopaikkareissu Pusulan suunnalla siirtyi, kun reitti sinne oli tulvan takia suljettu. Tuollaiseen veden valtaamaan notkelmaan ei parane autolla ajaa, jollei tunne reittiä jo entuudestaan.
  Olen ihastellut syreenien ja tuomien vihreitä silmuja. Kylmyyden vuoksi hiirenkorvien kehitys on hidasta, mutta maisemaa pullistuneet ja vihertävät silmut ehdottomasti täydentävät kivasti.
  Lemmikkien kanssa sattuu ja tapahtuu. Toivottavasti koiranne tottuu pian pissimään paljaalle maalle, ettei tarvitse pakastimessa tehdä hänelle pissilunta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonto elävöityy päivä päivältä. Västäräkkejäkin on melkein ruuhkaksi asti. Kohta nähdään silmuja 💖.

   Koira tyytyy lumettomaan paikkaan, kun sellaista ei enää löydy. Mutta viimeiseen asti käytetään kaikki lähellä olevat lumipläntit 🤭.

   Poista
 7. Ei tonne kyllä uskaltaisi ajaa, kun ei näe oikein, missä tie kulkee.
  Ja ihania sinivuokkojakin olet löytänyt.
  Leskenlehtiä itsekkin kuvasin jo, mutta sinivuokkoja en vielä ole nähnyt.
  Kyllä on hienoa, kun luonto saa taas uusia kauniita värejä.
  Hyvää Vapun aikaa sulle!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!