torstai 22. joulukuuta 2022

Siivoilua ja joulukukkia

Aloitin joulun valmistelut ihan liian myöhään. Mutta yhtään aikaisemmin en jaksanut. Siksi nyt on siis juuri oikea aika.

Eilinen työpäivä Helsingissä venyi pitkään, mutta tänään on lomapäivä, samoin huomenna. Siivoilin aamulla mukavalla tahdilla enkä asettanut muita tavoitteita kuin että iltapäivällä halusin siirtyä kaupoille. Muutamat joululahjat ja joulukukat löysin. Pari rullaa paketointipaperia. Huomenna pitää katsoa tarkemmin, mitä vielä puuttuu.

En ole tällaista kauppamaratonia tehnyt aikoihin ja illalla olikin todella urheillut olo. Väsynyt ja sankarillinen 😂.


Kuva on Iittalan naivisteilta vuodelta 2021. Tämä oli esillä Iittala-kompleksin rakennuksen seinällä ja kutsui minua luokseen.


Tämän talven Iittalan käynti odottaa vielä sopivaa hetkeä. Matka ei ole pitkä, mutta sen vuoro ei vain ole ollut vielä.


Valitsin jo sopivan hautaustoimiston ja minun piti soittaa sinne eilen. Työpäivä oli ihmeellisen tukkoinen enkä muistanut koko asiaa. Tänään minun sitten piti soittaa sinne. Alettuani siivoamaan päädyin johonkin henkiseen jouluputkeen. Enkä sitten muistanut. Laitan itselleni huomiselle kännykkään herätyksen, jotta muistan hoitaa asian.


Aamun siivousrupeamaan sisältyi keittiön tiskipöydän puhdistaminen. Altaisiin ja tasolle oli jäänyt joitakin tummia pinttymiä, jotka eivät lähteneet tavallisella puhdistamisella tälläkään kertaa. Tein omakohtaisen historiallisen teon ja kaivoin esiin ruokasoodaa. Nyt tiskipöytä ja lavuaari ovat kauttaaltaan sen väriset kuin niiden pitäisikin olla! Siivoaminen ei siis ole ollenkaan minun juttuni, näin taustatietoina kerrottakoon. Viimeisen kymmenen vuoden aikana olen kuitenkin alkanut siivoilemaan hieman entistä useammin ja myötämielisemmin. Todelliseksi martaksi asti minun kehityskäyräni ei tule riittämään, mutta kaikki kehitys on komeaa 👍.


Joulukukiksi ostin perinteisesti itselleni niin mieluisia amarylliksiä. Tyttäreni muistutteli minua vuoden takaisesta keskustelustamme lempijoulukukista ja siitä, että miehelläni oli hieman erilainen mieltymys joulukukkien suhteen. Hyvä, että muistutteli! En ollut koskaan osannut ajatellakaan, että hänellä voisi olla jokin joulukukkamieltymys. Tarkistinpa nyt ennen ostoksille lähtöä, millaisista joulukukista hän pitäisi. Ja niinpä selvisi (tänäkin vuonna), että hän pitää joulutähdistä!

Jälkikäteen ajateltuna olen ollut todella kapeakatseinen ja itsekeskeinen, kun en ole ajatellut asiaa tämän monipuolisemmin. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Nyt meillä on ystävän ostaman amarylliksen lisäksi kaksi muuta amaryllistä ja kaksi joulutähteä. Kaikille on nyt jotakin. Tai siis ainakin meille molemmille.


Millainen suhde sinulla on joulukukkiin?

9 kommenttia:

  1. Hieno maalaus. Ei ihme, että kutsui sinua. Naivistimaalauksien katseleminen on useimmiten hyvän mielen puuhaa. Vaatii kyllä välillä syventymistä, että pääsee tunnelmaan mukaan. En ole käynyt Iittalan naivistinäyttelyssä sitten koronan alkamisen. Ystäväni oli vuosia näytteille asettajana, ei enää.
    Ei kaikkien ihmisten tarvitse olla marttatason suorittajia. Vähempikin riittää (tämän kun oppisin itsekin).
    Minä tykkään ilmeisesti kaikista joulukukista. Amarylliksestä on selvästi viime vuosina tullut lempikukkani, vaikka kaikki muutkin kelpaavat. Ukkokullan mielestä niin sisällä kuin pihallakin kaikki kasvit ovat kirjovehkoja. Ei siis tule minkäänlaista kädenvääntöä, millaisia kasveja jouluna pitäisi olla.
    Toivottavasti saat varattua ajan hautaustoimistoon. Siellä ammattilaiset osaavat ja muistavat kaiken. Helpottaa kummasti.
    Laitahan tiskirätti paikoilleen ja nauti lasillinen glögiä. Joulu tulee vähemmälläkin säätämisellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Between!

      Säätämistä on nyt vähennetty, melkein lopetettu 👍.
      Glögin sijaan otin lasillisen punaviiniä.
      Lahjat on pakattu, nyt hellitän 💖🎄.

      Poista
  2. Sinulla on ollut kiirettä. Äiti haudattiin 8 vuotta sitten 22.12. Oli aika ankea joulu. Joulukukkia ei voi pitää sisällä. Meillä joulu on tavallinen päivä. Ei joulukuusta eikä muutakaan koristeita. Keittiöön on vaihdettu verhot, ja pöydällä tonttuaiheiset tabletit. Ei oikein jakseta touhuta muuta. Aaton ruoka-tarjoilukin on grillivartaita,-))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Anne!

      Minusta on mahtavaa, että joulua(kin) vietetään niin monin erilaisin tavoin. Se(kin) on elämän ihanaa rikkautta 💖

      Poista
  3. Kukat ovat kyllä kauniita mutta tuoksuvat liikaa sisätiloissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällaisen keskiverto nuhanenän hajuaisti ei huomaa kovinkaan monen kukan tuoksua (kuten amaryllis), mutta tuoksuyliherkkyydestä kärsivillä tilanne on tietenkin aivan toinen.

      Poista
  4. Löysin muutama vuosi sitten uuden joulukukkasuosikkini jouluruusun. Luulin ensin, että se on jokin vuokko, mutta ruusuhan se on. Jotenkin herkän kaunis kukka.
    Minuakin tuo maalaus kutsuu todella. Itsekin olen maalannut vuosia sitten. Pitäisi viritellä harrastus uudestaan.
    Hyvää Joulua Sinulle ja kaikkea hyvää vuoteen 2023 ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Enkulin käsityöt!

      Jouluruusua olen tutkaillut kaukaa ja huomannut kyllä sen viehättävyyden. Minusta se on vaatimattomasti kaunis kukka, jonka kauneuden huomaamiseen vaaditaan hiven keskittymistä sen katsomiseen. Sen herkkä kauneus ei hyppää silmille, vaan paljastuu tovin tuijottelun myötä. Ikään kuin se tulisi näkyväksi vain rauhallisessa hetkessä.

      Se on varmasti vielä joulukukkalistallani 💖

      Poista
  5. Kiitos, Suvi!

    Kaikkien ei tarvitse olla joulukukkaihmisiä 👍. Erilaisuus on ihmeellisen upea juttu 💖

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!