tiistai 2. toukokuuta 2023

Kuu kiurusta kesään ja kierrätyslupaus on hyvässä vauhdissa

Ei ole kiuru vain tuore havainto, mutta nyt sain kevään ensimmäiset kuvat kiurusta. Tai kiuruista. Niitä oli liikkeellä paljon.
Tunnistan kiurun ensimmäisenä laulusta. Laulua kuuluu pelloilla ympärilläni kaikkialla, mutta laulajat ovat piilossa. Sitten niitä lehahtaa lentoon yksi kerrallaan, hyvin tyypillisesti se alkaa nousta ylöspäin laulaen samaan aikaan. Välillä huomaan kiurun laskeutuvan pellolle jonnekin. Saatan nähdä jopa mihin, mutten saa kuvaa. Vasta syksymmällä pääsen tavallisesti kuvaamaan kiurua maassakin. Nyt sen löytää tyypillisesti parhaiten lennosta. Kiurun laulua pääset kuuntelemaan täältä (lintujen-äänet.net). Kiuru on kooltaan noin keltasirkun luokkaa.


Kävin eilen kameran kanssa tarkkailemassa kevättä ja olin aivan haltioissani. Juuri nyt voisin muuttaa luontoon asumaan (toki yöpakkaset vähän kauhistuttavat). Eilinen keli oli mitä kaunein, mutta arvostan kovasti myös sateita, jotka jouduttavat kevään etenemistä ja luonnon elpymistä talven jäljiltä. Lämpötilaan en voi vaikuttaa, mutta pukeutumiseeni voin. Nyt edes kylmillä keleillä ei tarvitse enää napajäätikköpukeutumista, vaan huomattavasti kevyempi ja ketterämpikin vaatetus riittää. Se on mahtavaa 🎈.


Uuden vuoden lupaukseni yksi kohta oli, että tyhjennän huushollistamme vuoden aikana vähintään 24 roskapussillista 'käyttökelpoista' tavaraa (jota ei kuitenkaan lopulta tarvita). Kierrätän kaiken mahdollisen, roskapussi on nyt vain käytännöllinen tilavuusmittari. Tähän ei lasketa äidin ja isän kotoa kierrätykseen lähteviä tavaroita, vain oma koti on tässä mukana. 24 pussillista tarkoittaa keskimäärin kahta pussillista kuukaudessa. Huhtikuun saldo oli kolme pussillista. Se oli aika hyvin, kun ottaa huomioon, kuinka paljon olen käynyt läpi vanhempien papereita ja tavaroita ja pistänyt niitä asianmukaisesti eteenpäin oikeanlaiseen kierrätykseen.

Tähän mennessä kierrätykseen on lähtenyt meiltä siis 4+2+6+3 roskapussillista ylimääräistä kierrätettävää eli yhteensä 15 pussia. Kolmasosa vuodesta on takana ja reippaasti yli puolet ylimääräisen kierrätyksen vuositavoitteesta saavutettu. Olen tyytyväinen.


Kannustan pitämään silmät ja korvat auki. Ehkä haisteleminenkin kannattaa. Ainakin meidän pihamme näsiä kukkii upeasti ja sitä varmasti kannattaisi käydä taas nuuskuttelemassa. Ja sateen jälkeen - silloinhan sitä luonnon tuoksua vasta riittääkin 🥰.

14 kommenttia:

 1. Oletpa saanut tosi hyvät kuvat vaikeasti kuvattavasta linnusta. Vaikka kateus on yksi entisajan seitsemästä kuolemansynnistä, taidan silti olla vähän kateellinen.

  VastaaPoista
 2. Näinhän se on, että kuu kiurusta kesään. Onneksi olet bongannut kiuruja, niin voidaan luottaa, että kesäkuussa on kesä👍🥳 Hienosti olet saanut kierrätettyä! Itse mietin juuri lastenvaatteiden läpikäyntiä, kun Hope-yhdistys somessa kyseli kaikenlaisia lastenvaatteita. Jospa jotakin löytyisi👍t. Irkku

  VastaaPoista
 3. Minulla on jäänyt lintutuntemus sellaiselle peruskoulutasolle. Välillä sen harmittaa. Siitä huolimatta olen vain muutaman kerran olen saanut mökillä kaivettua lintukirjan esille avuksi lintubongaukseen. Olisi jäänyt kiurukin tunnistamatta.

  Minä näin jo viikko sitten västäräkin. Tosin näin sen Talvipuutarhassa sisällä. Hämmennykseni oli aikamoinen, tuskin se siellä on kuitenkaan koko talvea majaillut. Tai mistäs sitä tietää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä ryhdyin ensimmäisen kerran kaivelemaan lintukirjoja, kun aloimme omakotitalomme pihalla aikoinaan ruokkia talvilintuja ja paikalle tuli uusia tuttavuuksia. Isommin linnuista kiinnostuin saatuani hyvässä keski-iässä ensimmäisen paremman ja vähän pitemmän objektiivin kameraani. Kun lintujen kuvaaminen tuli mahdolliseksi, alkoi kuvauskohteita löytyä ja kuvausalueet laajentua. Valokuvasta oli helppo sitten kotona verrata lintukirjan kuviin ja yrittää löytää linnulle oikea nimi. Facebookin linturyhmistä olen myös saanut tunnistusapua lintukuviini.

   Mutta kaikkeen ei ole aikaa ja siksi kukin valitsee omat innostuksen kohteensa.

   Västäräkin oppii aika nopeasti tunnistamaan myös äänestä, vaikkei sitä näkisikään. Mutta tuskin tuo västäräkki on joutunut talvipuutarhassa talvehtimaan. Mahtava västäräkin havaintopaikka!

   Poista
 4. Kiuru on varsinainen kevään lintu, ja olit saanut tosi hienoja kuvia niistä lennossa. Luonnossa liikkuminen on niin rentouttavaa ja etenkin nyt keväällä, kun tapahtuu niin paljon. Itse en lintuja juurikaan tunne, mutta olen oppinut nyt blogiasi seuraamalla. Upeasti olet saanut kierrätettyä. Pitäisi tehdä niin itsekin. Mutta en saa aikaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marja!

   Mahtavaa, jos olen onnistunut tarjoamaan jonkin uuden lintututtavuuden sinulle!

   Älä ota kierrätyksestä painetta. Asia kerrallaan. Sinulla on nyt isompia asioita voimavarojasi varaamassa. Kaikki ajallaan 💖

   Poista
 5. Todella upeat kuvat sait kiurusta. Eilen lenteli ekat pääskyt .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa! Västäräkkejä olen nähnyt jo paljonkin, mutta pääskyjä en vielä.

   Poista
 6. Saitpa upeat kuvat kiurusta, vau!

  VastaaPoista
 7. Hatunnosto kiurun kuville ja kierrätyskampanjan etenemiselle! Kyllä sinulla tuntuu riittävän energiaa moneen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hitunen!

   Joistakin asioista saa itse myös takaisin energiaa. Joskus se johtuu intohimosta, joskus oivalluksesta, joskus tekemisen merkityksellisyydestä ja joskus jostain muusta. Energiasyöpöt ovat kartettavia, mutta energiatuopot kutsuvat luokseen 🥰.

   Poista

Kiitos kommentistasi!