keskiviikko 25. tammikuuta 2017

Kännyräpsy haavoittuneesta joutsenesta

Olin palaamassa Kangasalasta kokouksesta kotiin, kun valtatiellä 12 huomasin ensin autojen hieman jarruttelevan ja sitten laulujoutsenen makaavan keskellä tietä autovirtojen välissä. Siinä en voinut tehdä muuta kuin jarruttaa ja pysäyttää auto pientareelle.

Nopeasti autosta ulos ja kohti joutsenta. Heiluttelin käsiäni isosti autoilijoille, jotta ajaisivat varovaisemmin ja hiljempaa. Samalla kävelin kohti joutsenta. Sain joutsenen liikkeelle, mutta se pysytteli jääräpäisesti keskellä tietä. Heilutteli siipiään ja huuteli. Jäi paikoilleen jälleen keskelle vilkkaasti liikennöityä tietä parhaaseen töiden loppumisruuhkaan. Onneksi sain liikennettä pysäytettyä joksikin aikaa.

Ilokseni toinenkin autoilija pysähtyi avukseni. Sovimme, että hän soittaa hätäkeskukseen ja minä 'hoidan' joutsenen. Kiersin ja kaarsin niin, että sain sen siirtymään pientareelle. Onneksi autoilijat malttoivat odottaa. Pientareelle siirryttyään joutsen seisoskeli jonkin aikaa ja kävi sitten makaamaan. kaikki ei todellakaan ollut hyvin tämän tyypin kanssa.

Odotimme poliisia kauan - mielestämme. Odottavan aika on aina pitkä. Laulujoutsen jaksoi olla paikallaan. Lentämään se ei selvästikään kyennyt. Pysyttelimme toisen paikalle pysähtyneen rouvan kanssa joutsenen ja tien välissä, jottei se siirtyisi jälleen ajotielle.

Poliisi saapui, mutta kohtuullisen neuvottomana. Todennäköisesti aika vauhdista olivat saaneet hälyytyksen matkaan, sillä heillä ei ollut mukanaan mitään, millä joutsenen olisi voinut ottaa turvaan ja matkaan mukaan. Epäilivät, josko mikään taho edes ottaisi joutsenta hoitaakseen. Ryhtyivät onneksi kuitenkin selvittämään asiaa ja me saimme luvan siirtyä autoihimme lämmittelemään ja ajelemaan eteenpäin.

Kamera ei tietenkään ollut mukana. Nopea kännykkäräpsy siinä vahtimisen ohessa. Ikinä en ole ollut niin lähellä joutsenta. Matkaa oli vain 2-3 metriä. Se oli todella vaikuttavaa...

Muita autoja ei pysähtynyt. Kun päivystimme tien laidassa joutsenen luona, olimme tietoisesti siinä tien vieressä aika leveästi, sillä automme olivat pienen matkan päässä vielä osittain ajokaistan puolella, piennar oli niin kapea. Lähinnä rekat ajoivat siitä ihan läheltä, melkein ihotuntumalla. Eivät väistäneet senttiäkään, onneksi huomasivat sitten automme, eivätkä törmänneet niihin.

Olen aika varma, että ainakin yksi pysäyttävä kolari vältettiin. Toivon, että joutsenenkin stressi pieneni edes vähän. Harvoin on tällaisia päiviä...26 kommenttia:

 1. Hienosti toimit. Toivottavasti poliisit tosiaan hoitivat linnun jonnekkin hoitoon eiväkä lopettaneet siihen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lupasivat ensin etsiä paikkaa ja jos ei löytyisi, sitten vasta hoitaisivat asian pysyvämmin.

   Poista
 2. Moikka. Loistavaa toimintaa. Paikkakunnilta löytyy yleensä aina joku, joka osaa ainakin neuvoa mihin lintu voidaan toimittaa. Heinolassa on ainakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Matti!

   Kyllä nuo poliisit pienen jahkaamisen jälkeen soittivat sitten jollekin lintukontaktilleen. En tiedä, oliko huumoria vai jotain muuta se vastahakoinen alkujahkailu...

   Poista
 3. Upeasti toimit. Täytyy ihailla. Kuinka moni meistä voisi sanoa: MInä hoidan joutsenen. Luulisi, että hätäkeskus tietäisi, minne loukkaantuneet eläimet voi toimittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Milja!

   Hätäkeskuksella oli kuulemma vaikeuksia hahmottaa edes, missä olimme, vaikka soittaja oli paikkakuntalaisia ja osasi varmasti melkoisen hyvin antaa paikan kuvauksen...

   Poista
 4. Hienosti hoidit linnun ihana Susanna Kiitos <3

  VastaaPoista
 5. Hienosti toimittu! Toivottavasti lintuparka saa ansaitsemansa avun. <3

  VastaaPoista
 6. Voi joutsenparka, toivottavasti on päässyt hoitoon. Hienoa toimintaa sinulta♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan niin!
   Mutta ainakaan sen ei tarvinnut pelätä kuollakseen kaistojen välissä keskellä valtatietä...

   Poista
 7. Hienoa teiltä! Huonostihan siinä olisi käynyt. Mutta johan on pönttöjä poliiseja, jos ei tiedä (eikä muka osaa selvittääkään) mihin loukkaantunut joutsen toimitetaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olivat hieman vastahakoisia alussa. Kysyivät meiltä, mitä sille (joutsenelle) pitäisi tehdä. Taisivat alkuunsa olettaa, että hätäilimme turhia ja että tuo olisi lähtenyt lentämään millä minuutilla tahansa.

   Vetosivat joutsenen arvaamattomuuteen - josko se nokkisi heidät kuoliaiksi pelastusyrityksen aikana. Eikä ollut mitään peittoakaan. Ja sitten oli vielä tämä lintuinfluenssa... Totesin, että kolari tässä on todella pian, jos jätämme linnun tähän. vasta sitten alkoi keskustelu sujua...

   Voi olla, että oli paikallista huumoria, johon en ihan päässyt mukaan...

   Poista
 8. Hienosti toimittu! Lintuhoitoloita on (mm. Heinola) ja Korkeasaarikin ottaa joitakin hoitoon, joten on yllättävää, etteivät poliisit osaneet asiaa viedä eteenpäin tai soittaa edes kunnan eläinlääkärille. Toivottasti joutsen pääsi hoitoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä he jonkisen aikaa jahkailtuaan alkoivat selvittää asiaa. Olivat kovin varmoja siitä, ettei mikään taho ota lintua mielellään hoitoonsa...

   Toivon, että lintu löysi hoitopaikan. Olen miettinyt, pitäisikö soitella sinne poliisille perään. Toisaalta, jos heillä on ikäviä uutisia, pahoittaisin mieleni. Joten taidan olla soittamatta.

   Poista
 9. Onpa ollut jännittävä tilanne! Toivottavasti joutsen pääsi hoitoon.

  VastaaPoista
 10. Moikka. Poliisit ei varmaan kovin innoissaan hoitele linnun pelastus hommia. Tavallaan ymmärrän poliisin asenteen. Mutta hoidit tilanteen kuitenkin todella mahtavasti. Onnittelut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saavat varmasti usein aika hätiköityjäkin hälytyksiä, joten ymmärrän sen halun odotella ensin hieman ja seurata tilanteen edistymistä.

   Poista
 11. Voi joutsenta. Hienosti toimit tilanteessa!

  VastaaPoista
 12. Hyvin toimittu. Onneksi ei sattunut mitään. Vilkasliikenteisten teiden varsilla on pelottavaa pysähtyä kun tuntuu, että ohiajavat eivät huomaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se pysähtyminen tuntui vain niin pakolliselta. Se, kun sitten hosuin sen joutsenen kanssa keskellä kaistoja ja kaikki autoilijat eivät olleet halukkaita odottelemaan yhtään ylimääräistä olikin sitten päättäväisyyttä vaativaa. Huiskin isoin käsiliikkein autoilijoille, jotta huomaisivat tilanteen. Onneksi takkinikin on punainen eikä ollut vielä hämärää...

   Muutamat rekat ajoivat myöhemmin todella vierestä, vaikka yritimme samalla varoitella edessä olevista (tien sivussa tosin) autoistammekin. Yhtään senttiä eivät jotkut väistäneet, vaan ajoivat aivan haluamaansa reittiä. Onneksi oltiin kovasti varovaisia...

   Poista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)