perjantai 27. joulukuuta 2019

Halo!

En ollut ladannut juurikaan odotuksia tämänpäiväiselle vuosilomapäivälleni. Tavoitteena oli mennä tunnustelemaan, miltä luonnossa tuntuu juuri nyt. Toki otin kameran mukaan, sen verran täytyy olla aina optimisti :-)

Aurinko ja epätasainen pilviverho yllätti minut iloisesti jo matkalla ensimmäiselle havaintopaikalle. Pilvien lomassa oli kuin olikin reikiä, joista aurinko pääsi ilahduttamaan joskus suoralla, joskus epäsuoralla valolla. Toisinaan aurinko kumotteli pilviverhon ohuimman kohdan läpi lämpimän näköisenä. Ilo kupli sisälläni ja hymyilin tämän tästä kuin Hangon keksi :-)

Pakkasta oli viitisen astetta ja se poiki sitten toisen oikein mieluisan yllätyksen. Vaikka aurinko pilkahtelikin vain paikoin ja kapeasti, sen valo riitti useampaankin halo-ilmiöön. Matkalla katselin haltioituneena tämän talven ensimmäistä auringonpilariani. Auringon yläpuolella möllötellyt tumma pilvi jätti sen verran tilaa, että auringonpilarin erotti :-)

Ensimmäisellä pysähdyspaikalla näin toisen, sateenkaaren pätkää muistuttavan halon auringon vasemmalla puolella, oikealla puolella oli pelkkää tummaa pilveä, joten sieltä ei löytynyt tälle halolle paria, niinkuin muuten olisin ounaksunut.

Halossahan kyse on siitä, että auringon tai kuun säteet törmäävät jääkiteisiin. Aamun auringonpilari on kirkas, auringonlaskun tai -nousun aikaan se on auringon värinen. Tämä jälkimmäinen tänään näkemäni halo oli spektrin väreissä.

Ylemmästä kuvasta näkyy taivaan pilvisyys, aurinko jää tuonne kuvan oikealle puolelle.



Viitasaarella oli havaittu aika samanlainen halo tänään. Kaiken kaikkiaan havaintoja on tehty tänään paljon.

Lisää tietoa ja kuvia haloista Wikipediassa, omissa edellisen blogini postauksissa täällä ja täällä sekä Seitan blogissa.

Silmä tarkkana pakkasella :-)

12 kommenttia:

  1. Täällä V-suomessa paistoi tänään aurinko,oli ihana nähdä sepitkästä aikaa, kun montaviikkoa on satanu vettä ja ollut harmaata, sielläteilläkään ei ole paljoa lunta, sait halo ilmiön kuvattua,kun se ei aina näy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eilen ja tänään on ollut hurmaavan valoisaa. Välillä ihan silmiä häikäisi :-) Näillä valoilla on hyvä jatkaa eteenpäin <3

      Poista
  2. no voi tuli yhteen pötköön sanoja

    VastaaPoista
  3. Mie taivalsin tänään vaan mettässä, ja varmaan meillä oli pilviäkin vähän enemmän, mutta iloitsin valosta ja lumesta! Pakkasella tosiaan tulee jänniä valoilmiöitä, joskus sopivalla kelillä tulee kaikista katulampuistakin pilari ylöspäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katulamppuhalot ovatkin hauskaa hupia :-)

      Meillä valoa riitti tänäänkin. Olen kiitollinen :-)

      Poista
  4. Halo on aina kiva nähdä. Jo pelkkä aurinko ja lumi saa hymyilemään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Posket eivät pauku pakkasista, vaan jatkuvasta iloisesta hymyilystä :-)

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Thank you, Francisco :-)
      Waiting for the new year to arrive.

      Poista
  6. Vastaukset
    1. Aina yhtä ilahduttavaa :-)
      Kuin vanha hyvä ystävä :-)

      Poista

Kiitos kommentistasi!