perjantai 31. joulukuuta 2021

Joulukukkien elämänkaarta ja äidille lämpimät kämmekkäät

Tänä jouluna mentiin ilman varsinaisia joulukoristeita, vaikka niitä on tuolla säilössä melkeinpä pelottavia määriä. Tänä vuonna kynttilät ja joulukukat ovat saaneet riittää ja hyvinhän nuo ovat riittäneetkin. Kukat ovat pääosin amarylliksiä, lempikukkiani. Tänä vuonna ne ovat yhtä lahjakukkaa lukuun ottamatta valkoisia.

Amarylliksen huono puoli on se, että se kasvattaa niin pitkät varret ja niin isot kukat, ettei se useinkaan jaksa kannatella niitä itsenäisesti. Olen katkaissut vinot ja painavat kukat varren alaosasta ja laittanut ne mahdollisimman kapeisiin maljakoihin. Ne jaksavat kukkia maljakoissa leikkokukkinakin todella pitkiä aikoja.


Tässä keittiön ikkunaa. Olen hankkinut amarylliksiä noin viikon välein ja ne avautuvatkin kukin vuorollaan. Tämä kuva taitaa olla viikon takaa.

Kaksi amaryllisruukkua on päätynyt jo kompostiin, niiden kukkavanat jatkavat eloaan maljakoissa. Jouluaiheet häipyvät nyt sitä mukaa kun amaryllikset ja joulutähdet vanhenevat. Nyt ei tarvitse pitää erillistä isoa koristeiden keruutalkoota.

Tuikut palavat välillä enemmän ja välillä unohtuvat kokonaan. Tuikkulyhdyt unohtuivat viime joululta paikoilleen tähän jouluun asti. Voi olla, etten keräile niitä nytkään pois, korkeintaan siirrän sivummalle.


Äiti valitteli sairaalassa käsiensä kylmyyttä ja päätin tehdä hänelle kämmekkäät pussin pohjalle jääneestä merinovillasta. Ovat ihanan pehmeät. Seuraavalla vierailukerralla vien ne hänelle uuteen hoitopaikkaan. Valepalmikkoinen malli on raavittu omasta päästä: valepalmikkoa, aina oikeaa ja vähän joustinneuletta. Peukalon levennys, muuten yhtä tuubia vain. Peukalon tekeminen on minusta vastenmielistä, siksi teenkin tavallisesti mieluummin sukkia.
Oikein hyvää uutta vuotta sinulle!

Aiotko tehdä uuden vuoden lupauksia?

22 kommenttia:

 1. Hyvää uutta vuotta sinnekin, kämmekkäät on hienot! Kyllä nyt äidin kädet pysyy lämpöisempänä.

  VastaaPoista
 2. May the New Year be full of joy, health, love and bring you a universe of stars to light your way.
  Happy New Year!

  VastaaPoista
 3. Onnellista uutta vuotta sinulle! Olen sillloin tällöin käynyt blogissasi, mutta en ole jättänyt jälkeä. Nuo kämmektäät ovat hienot. Minulla on samanlainen tapa amarylliksien kanssa.

  VastaaPoista
 4. Joulu tuli ja meni hyvin ilman valtaisaa joulukoristearsenaalia. Joulukukat, kynttilät ja valosarjat riittivät tänä jouluna meillekin.
  Valkoiset amaryllikset ovat kauniita. Pariin amaryllikseen olen laittanut tukikepin, kun kummassakin kaksi vanaa on täydessä kukassa. Kolmannen aion leikata huomenna maljakkoon.
  Nätit ja varmasti lämpimät kämmekkäät. Tuollaiset voisi kutoa itsellekin valokuvauskäsineiksi.
  Toivottavasti äitisi voi jo paremmin.
  Lämpimät kiitokset sinulle hyvistä ja ajatuksia sekä keskustelua herättäneistä postauksista kuluneen vuoden aikana. Toivon sinulle ja läheisillesi terveyttä ja Hyvää Uutta Vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Between!

   Täytyy ensi joulua varten selvitellä tukikeppiä.
   Merinovilla on iholla niin mukavan miellyttävää 🥰.

   Poista
 5. Minullakin aiemmin amaryllikset venähtivät pituutta liiaksikin, kunnes luin jostain, että ei niitä tarvitse kastella lainkaan. Kastelu kuulemma venyttää vartta. Testasin ja totesin hyväksi neuvoksi.
  Ihanat kämmekkäät olet neulonut! Hauskan näköistä tuo "omasta päästä"-palmikko. Jospa sitä sais itsekin uuden vuoden alkajaisiksi jonkinlaisen neuloosin ja tulis edes tehtyä keskeneräiset loppuun (vaikka ostin eilen uusia lankojakin)...
  Mainiota uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hitunen!

   Täytyypä jättää jatkossa amaryllikset sitten kastelematta, kiitos vinkistä.

   Poista
 6. Amarylliksia varten saa kukkakaupoista sellaisia metallisia tukikeppejä, joihin saa ohjattua kaksi kukkavartta niin, etteivät ne kaadu. Omani olen ostanut Plantagenista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Tuo tukikeppi on ehdottoman hyvä idea, toivottavasti muistan sen ensi joulun alla 👍.

   Poista
 7. Ihanat amaryllikset! Meillä oli tänä jouluna ainoastaan muutama hyasintti. Kuusi on viety jo varastoon ja kyntteliköt ym. pari koristetta laitettu laatikkoon. Ainoastaan jouluvalot pihalla ja terassilla saavat vielä olla jonkin aikaa. Hienot kämmekkäät tuli ja varmasti lämpimät.
  Hyvää uutta vuotta sinulle<3

  VastaaPoista
 8. Amaryllikset ovat komeita kukkia ja kukkivat todella pitkään. Toinen pitkään kukkiva ja parikin kertaa vuodessa kukkiva ihanuus on joulukaktus, minulla on niitä useassa ruukussa. Jouluruusu on myös ihana, mutta sen kasvattamista pitänee harjoitella lisää...
  Kauniit kämmekkäät käsiä lämmittämään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marja!

   Joulukaktus oli yksi lempikasveistani nuorena, kaukana viime vuosituhannen puolella. Sittemmin olen jaksanut hoivata viherkasveja melko heikosti.

   Poista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)