maanantai 10. marraskuuta 2014

Oravien ruokinta-automaatti

Eilen lähdin Tallinnan reissulle aamulla hieman ennen puoli seitsemää aamulla ja takaisin saavuin puoli kahdentoista aikoihin illalla. Päivä oli pitkä, mutta antoisa. Pääkohde oli Martin Markkinat Saku-hallissa. Siellä oli esillä jos minkälaista virolaista käden taitoa.

Ainoa hankintani markkinoilta liittyi tietenkin luontoon. En osannut etsiä tätä, mutta ostoslistallani tämä oli jo muutenkin: oravien ruokinta-automaatti :-)

Kuvien laatuun en ole panostanut, tänään(kin) on ollut tärkeämpiä asioita ohjelmassa. Mutta keittiön lattialla keinovalossa kuvatuista kuvista käy kuitenkin ilmi, millainen tämä vekotin oikein on :-) Isäntä lupasi vielä lakata sen, että kestää koko talven ja kevään säät. Sitten se (ruokinta-automaatti, ei isäntä) pääsee pihalle.

Automaatti ensin sivulta. Katto on vino, lumi ei jää helposti kököttämään sinne. Toivottavasti kylkeen maalattu orava houkuttaa oravia paikalle ;-) Etuosassa on oleskelutaso, jossa kurre voi rennosti istua tai seistä samalla kun ruokailee.Automaatti edestä. Edessä on läpinäkyvä pleksi, jonka läpi näkee helposti, kuinka paljon automaatissa on vielä ruokaa jäljellä. Kiinnitysreiät ylhäällä ja alhaalla. Tämä yksilö oli kojun viimeinen ja kiinnitetty kojun rakenteisiin ruuvilla. Se siis ruuvattiin irti meitä varten, että saimme sen mukaamme. Huomaa katon yläpuolella oleva nahkakiinnitys...


Nahkakiinnitys toimii saranana. Katto aukeaa kevyesti ylös ja vain orava (ihmisen lisäksi) on kyllin fiksu osatakseen nostaa katon ylös pähkinöiden noukkimista varten. Harakat eivät siis pääse juhlimaan tällä laitteella. Edessä oleva pleksi näkyy tästä myös paremmin.

Tässä vaiheessa koira ei voinut enää pidätellä uteliaisuuttaan, vaan sen piti päästä tarkistamaan automaatin luotettavuus ja turvallisuus. Hyvä on, kuulemma :-) 


Nyt odottelemme isännän innokasta lakkausoperaatiota. Sen jälkeen päästään (=isäntä pääsee) asentamaan laitetta paikalleen.

19 kommenttia:

 1. Kyllä nyt oravien kelpaa, on hieno!

  VastaaPoista
 2. Tosi hieno ja yksinkertaisen näppärä toteutus. Miksiköhän ei täällä Suomessa ole tarjolla. Eihän nuo markettien lintulaudatkaan ole kotimaassa valmistettuja.
  Jännä veikkailla kuinka nopeasti orava tuon katon osaa avata :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On noita Suomessa tarjolla, pitää vain osata etsiä. Laitan linkkejä seuraavaan postaukseen. Olin jo etsinyt paikan, josta tilaisin laitteen, mutta nyt se oli helpompaa näin :-)

   Poista
 3. Onpa kätevä ja sievä!

  Kyllä kelpaa oravien nyt käydä nauttimassa herkuista!

  VastaaPoista
 4. Hieno on. Melkein luulen, että voisi osata tuollaisen tehdä jopa minä.:) Kerro miten toimi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tuo vaikea ole tehdä, netissä on teko-ohjeita. Niiden perusteella jutusta innostuinkin. Isännällä on niin monta muuta projektia jonossa, joten päädyttiin siihen, että tällä kertaa ostetaan ihan valmiina.

   Laitan linkkiä teko-ohjeisiin seuraavassa postauksessa.

   Poista
 5. Onpa hieno! Ei oo varmaankaan naapurin pihalla samanlaista. Ellei sitten sekin käyny Martin Markkinoilla... toivotaan, ettei orava ole tyhmä :)
  Mie laitoin eilen pähkinöitä (raskin ostaa, ihme...) ihan tavallisen pajusta punottuun koriin puun oksaan, mutta ei ollu kukaan kajonnut. Harakat ja pikkulinnut söi kyllä näkyviltä (roskiksen päältä, portintolppien päältä ym.) sinnelaitetut, mutta eivät huomanneet koria. Puukiipijän näin kyllä käyvän kurkistamassa, mutta se etsiskeli parempia muonia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaan tosi paljon olet saanut kuitenkin heti vierailijoita!

   Oravat ovat välillä vähän hitaita - aika näyttää, miten löytävät ruokapaikkasi :-)

   Poista
  2. Jotenkin ei yllättänyt, että se oli närhi, joka keksaisi sen korin ekana :)

   Poista
 6. Onpa hieno. Ja kutsuva seinäkuva kertoo oraville missä ruokaa on tarjolla.

  VastaaPoista
 7. Onpa hieno. Odotan mielenkiinnolla miten oravat sen löytävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raportoin tilanteesta heti, kun saadaan laite käyttöön :-)

   Poista
 8. Hieno! oravat ovat taatusti tyytyväisiä:)

  VastaaPoista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)