keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Etsitään makuukelvottomia isoja lintujen ruokintalaitteita

Meidän lintujen ruokintalaitteemme (ne isommat) ovat vanhoja. Tulin siihen tulokseen, että niiden tilalle pitäisi hankkia paremmin toimivat laitokset. Linnuthan eivät piittaa laitteen iästä niinkuin en minäkään. Mutta ne vain eivät ole toimivia. Eilen jo näytin, millaisen huiskintamahdollisuuden ne tarjoavat tuhlaileville pikkuvarpusille leveällä aukollaan. Tänään kävin hämärällä katsastamassa ruokintapaikan alustan ja onhan siellä maassa siemeniä (tai sitten ainakin niitä kuoria.) Mutta se ei ole ainoa väärinkäytös, jota pikkuvarpuset harrastavat. Katsokaapas tätä:


Ei hyvä - eihän? Pahimmillaan niitä on yksi joka kupissa ja nautiskelevat olostaan näin pitkiäkin aikoja. Hygieenisyys on tästä kaukana. Viikonlopuksi täytyy löytyä paremmat ruokintalaitteet. Sellaiset, joita ei voi käyttää makuuravintoloina eikä ruokien lakaisupaikkoina. Sellainen kapea laite meillä jo on, joista huiskitaan siemeniä paljon vähemmän, mutta näiden tilalle tarvittaisiin jotain isohkoa, Kulutus on kovaa.

Viikonloppuna postaamissani kuvissa näkyi meidän talipallojen pyöröautomaatti. Tänään se oli jo tyhjä. Mitkään pikkulaitteet eivät tätä porukkaa jaksa kauaa pitää tyytyväisinä. Ehdotuksia?

20 kommenttia:

 1. Oho, enpä oo moista ruoka-automaatin väärinkäyttöä vielä nähnytkään :) Mulla on semmonen metallilieriö, jossa on useampi pyöreä pieni aukko med "orsi" - siitä ei pysty holvaamaan siemeniä kun reikä on niin pieni, eikä siellä pysty nukkumaan, mutta se on aika pieni tuollaiseen suurkeittiöön. Tosin oli Biltemassa isompiakin malleja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kuin töyhtötintti tuolla myöhemmin mainitsee, viherpeipot ovat samanlaisia leiriytyjiä... Täytyypä käydä katsomassa Bilteman tarjontaa :-)

   Poista
 2. Tuo on niin söpönen nököttäessään tuolla kupposessa, että hymyilyttää vain :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se tavallaan. Mutta se kakkii sinne kuitenkin, ei kiva.

   Poista
 3. Toisilla linnuilla (esim. pikkuvarpuset ja viherpeipot) on tapana istua ruokinta-automaatissa. Ruokinta-automaattia täytyy aina välillä puhdistaa, jotta niissä ei olisi linnun ulosteita (Ruokinta-automaattisi pikku kuppeja todennäköisesti on hieman hankalampi puhdistaa). Useat linnut myös nakkelevat siemeniä maahan, jotta ne sitten voisivat sieltä maasta syödä siemeniä. Samoin maata, ruokintapömpelin alla, tulee aina välillä puhdistaa, että siihen ei kerry valtavasti lintujen ja mahdollisten muiden eläinten ulosteita.

  Eli, linnut heittelevät maahan siemeniä, jotta ne, ja niiden kaverit, voisivat syödä maasta. Ruokintalaitteita ja maata niiden alla pitää vaan aina välillä putsata. Siivoamisen jälkeen kädet on hyvä desinfioida.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En millään jaksaisi ryhtyä säännöllisesti putsaamaan noita automaatteja aukkoja myöten, siksi laiskana mieluummin etsisin helpommin ylläpidettävän vekottimen... Tuo maa-alue täytyy putsata säännöllisesti ihan jo senkin vuoksi, että paikka on keskellä nurmikkoamme, Mikä sotku siellä onkaan, jos kaiken jättää kevääseen...

   Poista
 4. Siinä on mukava istua, maha täynnä ruokaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan siinä varmaan mukava möllöttää ja mussuttaa rauhassa lisää muonaa kupuunsa... ;-)

   Poista
 5. Niin on symppiksen näköinen pikkukaveri:)

  Birdlifen Lintuvarusteella (löytyy netistä) on putkimallisia ja kestäviä ruokinta-automaatteja, jossa ei voi lepäillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyypä käydä tutkimassa tuokin paikka - kiitos :-)

   Poista
 6. Onhan se söpö tossa kupissa, mutta ei hyvä muuten. Tuollainen talo kuin meillä on, on hyvä. Siinä on niin kapeat ne ruoka-aukot, että monet linnut käyvät vain nappaamassa siemenen ja lentävät kuusiaitaan sitä syömään. Eikä sieltä valu kuin ihan vähän kerrallaan. Makaamaan ei siihen mahdu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se hyvä... Miehesi tekee varmaan mielellään meillekin samanlaisen? ;-)

   Poista
 7. Piti vielä lisätä, että en ole kyllä tuollaisia meidän lintumökin näköisiä kaupoissa nähnyt, tuohan on itse tehty. Olisko joulun alla joissain myyjäisissä hyviä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy pitää silmät auki (hölmö sanonta, kuka sitä tuolla missään kaupoissa ja toreilla silmät kiinnikään liikkuisi...). Ja ainahan voisi kysäistä, miten tuo perheen oma supernikkari moisesta projektista innostuisi (kaikkien muiden projektien lisäksi).

   Poista
 8. Ei hyvä, mutta hirveän lokoisalta tuo varpusen olo näyttää :) Siinä on kaikki lähellä, vessaa myöten!
  Näitten laitteitten pesu tuntuu niin työläältä, ei oikein voi pestä keittiössä, enkä mielelläni veisi pesuhuoneseenkaan. Niin missäs sitten?
  Yllättävää miten paljon ruokaa kuluukaan, täytyy alkaa tutkimaan tarjouksia ihan tosissaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näyttäähän se lokoisalta, kun saa varattua koko kabinetin itselleen ;-)

   Ison nälkäisen pesueen syöttäminen ei ole helppoa eikä halpaa...

   Poista
 9. Käytän kuorittua auringonkukkaa tai vastaavaa sellaisissa automaateissa joiden alle ei kovin paljoa toivo roskaa tippuvan. Ruoka sieltä maastakin kyllä katoaa sellaisten lintujen suihin jotka eivät tykkää lintulaudoilta syödä. Esim. punatulkut, tilhet, keltasirkut ja varpusetkin. Varisten siivouspartiot kyllä putsaa loput. :))
  Ilo linnuista kyllä korvaa vaivan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö kuorittu auringonkukka ole suolaisen hintaista? Mietin vain, kumpi on pienempi paha...

   Poista
  2. Niinpä, valintakysymys sekin. Olen huomannut kahden suurinpiirtein samankokoisen automaatin kohdalla sen, että se missä on kokonaisia auringonkukan siemeniä tyhjenee huomattavasti nopeammin ja vastaavasti siinä määrässä on vähemmän linnuille syötävää, roskaa kyllä riittää. En tiedä sitten hinnasta, kumpi oikeasti tulee edullisemmaksi, koska koen tämän systeemin hyväksi.
   Roskaavat automaatit ovat paikassa josta saan keväällä haravoida kuoret raparpereille lannoitteeksi.

   Poista
  3. Joitakin vuosia sitten tuli jokin tutkimus, jossa todettiin, että auringonkukansiemenen kuoren aukaisu vie tiaiselta yhtä paljon energiaa kuin se siitä siemenestä saa. Eli tiainen ei hyödy kuorellisista auringonkukansiemenistä. Silloin siirryin kuorettomiin auringonkukansiemeniin. Ja, samalla pääsin roskaongelmastakin eroon.

   Sain yllättäen viikko sitten lintujen ruokintaan lahjoituksena lähes kaksi valtavan isoa säkillistä kuorellisia auringonkukansiemeniä. Siis niin isoja säkkejä, että riittävät kai vuodeksi… Ostan joka tapauksessa kuorettomia auringonkukansiemeniä ja rasvarakeitakin ja pidän yhden ruokintapöntön koko ajan täytettynä kuorettomilla siemenillä.

   Vinkki. Jos kuulutte lintutieteelliseen yhdistykseen, niin selvittäkää, saako yhdistyksenne jäsenet joistakin liikkeestä alennusta siementen ostamiseen. Tringalla oli ainakin edellisenä vuonna jotain diilejä jonnekin, jotta sai halvemmalla. En kylläkään hyödyntänyt ko. diilejä, koska mielestäni sain siemenet halvemmalla eri kaupoista ostaessani. Hintavertailuja kannattaa tehdä.

   Poista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)