tiistai 1. toukokuuta 2018

Valkoposkihanhien lepohetki Ruissalossa

Sadetta on riittänyt aamusta asti. Luonto ja piha tykkäävät. Syreenin silmut ovat jo melkoisen pulleat, ihan näinä päivinä varmasti sieltä tulee uutta lehteä näkyviin. Syreenin silmujen tilanteen tiedän, sillä olen seuraillut niillä välipysähdystä tehneen sinitiaisen pesänrakennuspuuhia. Aina ennen pesälle menoa se laskeutuu ensin syreeniin ja katsastaa tilanteen ennen pesätarvikkeiden kuskaamista pesään.

Yhtään kuvaa en ole saanut tintistä. Se on varovainen ja vikkelä. Miehen työhuoneen pienestä ikkunasta olen yrittänyt sitä salakuvata pitkän objektiivin avulla. Tinttipä tuli sitten kerran rohkeasti ikkunalaudalle ihan siihen objektiivin viereen. Maastoverkon läpi sitä katselin, kun se siinä pomppi ja yritti tutkailla objektiivin alla olevaa fleece-peitettä. Pesäaineksia olisi siitä varmasti ottanut mieluusti mukaansa.

Se oli ihan liian lähellä, jotta olisin voinut edes yrittää ottaa siitä kuvaa, joten tyydyin katselemaan. Kyllä se sitten onkin pieni lintu. Talvella se pörhistelee höyhenpeitettään pysyäkseen lämpimänä ja näyttää siksi silloin paljon isommalta, pulleammalta. Nyt kun ei tarvinnut pörhistellä, se oli niin pieni ja solakka...

Lammella uiskentelee välillä telkkä, välillä sinisorsa. Koiraita ja yksinään kummatkin. Naaraat ovat siis jo hautomassa pesissään.

Lomalla ollessani kävin myös Turussa Ruissalossa. Alue oli huomattavasti isompi kuin kuvittelin. En ollut yhtään tutkinut mittakaavaa etukäteen. Se oli minulla sellaisena 'varakohteena' mukana listallani, joten tuli lähdettyä tavallista huolimattomammin valmistautuneena matkaan.

Jätin autoni parkkipaikalle, josta kuvittelin jalkaisin kulkevani muille Ruissalosta listaamilleni kohteille. Vieraissa paikoissa liikkuessani käytän aina sekä puhelimen Sports Tracker -sovellusta että Googlen karttasovellusta, etten eksyisi ainakaan pahasti. Huomasin mittakaavavirheeni parinkymmenen minuutin kävelyni (hyvin rauhallista vauhtia) jälkeen. Karttasovellus kertoi, että matkaa olisi jäljellä vielä 12 minuuttia. AUTOLLA! Vaihdoin kulkupelini sovelluksessa kävelyyn ja uusi arvioitu matka-aika olikin 58 minuuttia :-( Yhteen suuntaan siis. Ja vasta siellä olisi ensimmäinen kohteeni, jossa toivoin voivani kuvata. Pieni vilkaisu maisemaan osoitti, että perille meni ihan kunnon autotie. Voisin käyttää siis aikani paremminkin. Suunnistin takaisin autolle.

Olin jo auton luona, kun kuulin tutun kuuloista huutelua. Jatkoin matkaani lähimmälle aukealle paikalle ja sinnepä laskeutui juuri iso parvi valkoposkihanhia. Ja ääntä riitti :-)

Yritin niitä summittaisesti laskea - ensin kymmenen ryhmiä, sitten hahmottelin sadan hanhen kokoista joukkoa ja tällä tavoin päädyin arvioon, että niitä oli noin 600. Kävelinpä sitten hieman lähemmäksi ja seurasin hanhien ruokailua (olivat todella nälkäisiä), lepäämistä ja parin puolustusta. Noin 15 minuutin kuluttua ne nousivat taas äänekkäästi lentoon ja laskeutuivat selvästi kauemmaksi. Vaikuttava kokemus tuollainen kovasti ääntelevä lintujoukko :-)


20 kommenttia:

 1. Huh, mikä parvi ja varmasti ääntä lähti. Meidän järvellä on ollut kaksi valkoposkihanhea, eilen tarkkailivat minua kun poltin rannassa vappukokkoa. Yleensä joutsenet ajavat hanhet pois reviiriltään, ehkä nämä olivat vain välilaskupaikassa.
  Onneksi Googlemaps osaa kertoa kilometrit ja arvioida ajan, kaupungeissa suunnistaessa myös varsin kätevää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karttasovellukset ovat minulle ihan a ja o. Onneksi teknologia on tässäkin suhteessa niin helppoa ja kätevästi saatavilla :-)

   Poista
 2. On niitä valtava määrä. Huh!
  Tänään on tosiaan sateinen päivä, mutta kasveille se tekee hyvää.
  Mukavaa alkanutta toukokuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sari!

   Meillä sataa loikotteli aamulla oikein urakalla...

   Poista
 3. Hienoja kuvia. Hanhiparvi on vaikuttava näky.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kuvakehrääjä :-)

   Riittävän lähellä kun ovat, niin ihan nöyräksi vetää.

   Poista
 4. Hieno näkymä!! Hyvää vappua Susanna!

  VastaaPoista
 5. Meille asti valkoposket ei ole vielä tullut. Hyvää Vappua.

  VastaaPoista
 6. Upeat kuvat! Leppoisaa vappuiltaa ja alkanutta toukokuuta♥

  VastaaPoista
 7. Hyvää alkanutta toukokuuta. Tuollaisesta hanhiparvesta lähtee jo aikamoinen kaakatus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Matti!

   Ehdin lomani aikana kuuntelemaan useammankin lintulajin laumapulinoita - ihanan erilaisia sävyjä niissä :-)

   Poista
 8. Varmasti kaakatusta riitti ja paljon tuollaisesta joukosta! Ainkin Raision alueella hanhista on melkoista riesaakin jo mökkiläisille, kakkivat rannat ihan kokonaan ja tottakai se harmittaa.

  Mukavaa toukokuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Saila!

   Tuollainen määrä isoja tai pienempiäkään lintuja ei ehkä ole kenenkään oma unelma siinä omassa piha- tai asuinpiirissä. Kakkaahan siinä syntyy paljon. Puhumattakaan niistä kähinöinneistä, mitä syntyy väistämättä siinä vaiheessa, kun alkavat puolustamaan poikasiaan tunkeilijoilta :-(

   Poista
 9. Ruissalossa pyöriikin tällä hetkellä ehkä jopa päälle tuhat valkoposkihanhea. Ihanaa katseltavaa! :) Mutta hyvä huomio, saari on iso, eikä sitä ihan tuosta vain oteta haltuun jalkapatikassa - siinä menee reippaasti koko päivä varhaisaamusta iltaan. Pyörällä saa parhaan kuvan kohteesta, mutta autollakin pääsee siirtymään näppärästi paikasta toiseen ja voi pysähtyä olennaisimmille luontokohteille. Samaten bussilla on helppo piipahtaa eri kohteilla, mutta busseja menee kyllä vain puolen tunnin välein.

  VastaaPoista
 10. Onpa valtava parvi ja hienot lentokuvat! Aika kesyjä nuo valkoposket!

  VastaaPoista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)