Olen muutaman vuosikymmenen aikana pallotellut päässäni paljonkin ajatuksia elämän merkityksestä ja tarkoituksesta. Palaan aiheen pariin aina säännöllisesti. Vastauksia ei löydy silloin, kun etsin niitä. Jotain alkaa sen sijaan hahmottumaan aina pohdintojen välillä.
Tällä kertaa käväisin mm. Tiedetuubin sivulla: https://www.tiedetuubi.fi/mika-tekee-meista-ihmisia benchmarkkaamassa ajatuksia. Siellä oli listaa ihmiselle erityisen ominaisina pidetyistä asioista:
- Elämme varsin pitkään
- Olemme suureksi osaksi karvattomia
- Kuljemme kahdella jalalla
- Meillä on näppärät kädet
- Käytämme työkaluja
- Olemme kaikkiruokaisia
- Kypsennämme ruokaamme lämmittämällä
- Meillä on erityisen iso pää
- Olemme tietoisia
- Kommunikoimme
- Meillä on kulttuuria
- Harrastamme seksiä ympäri vuoden
- Hyödynnämme muita lajeja
- Muokkaamme ympäristöämme
- Olemme tämän planeetan valtalaji
Ei ikävä kyllä mitään mainintaa etiikasta, moraalista, oikeudenmukaisuudesta, hyvästä tahdosta, myötätunnosta tms. Toisaalta ei ihmekään, kun katselee maailman tilannetta ympärillämme. Ehkä nuo ominaisuudet ovat tyypillisiä ihmislajin parhaimmistolle?
Luontoa seuratessa voi keskittyä vain tähän hetkeen. Toki silloinkin on hyvä muistaa etiikka ja moraali sen suhteen, miten luontoa seuraamisellaan häiritsee. Hyvä tahto, oikeudenmukaisuuden tavoite ja myötätunto vievät tässäkin pitkälle :-)
Tässä viikon takainen meriharakka, joka suhtautui hyvin puolustavalla, jopa hyökkäävällä otteella muihin lähellä liikkuviin lintuihin. Pesä jossain lähellä?
Tässä meriharakka kuitenkin tauolla lokeilta vallatulla kivellä :-)
Upea lintu. Kuuluu suosikkien joukkoon.
VastaaPoistaNäin sen ensi kertaa toiminnassa vähän tomerampana - todella vaikuttavaa.
PoistaMeriharakka on upea lintu. Porkkananokka.
VastaaPoistaOlen samaa mieltä :-)
PoistaMeriharakka on kaunis lintu jota aika harvoin pääsee näkemään ihan luonnossa.
VastaaPoistaIhan liian harvoin omasta mielestäni :-)
PoistaMielenkiintoinen postaus. Tuosta laittamastasi luettelossa on tosiaan keskitytty ns. ulkoisiin seikkoihin ja ihmisen sisäinen elämä on jätetty pois.Me olemme paljon muutakin kuin kaikkiruokaisia, isopäisiä ja lähes karvattomia olentoja.
VastaaPoistaOnpa mainiot kuvat meriharakasta. Suloista sunnuntaita Sinulle!
Kiitos, Piipe!
PoistaNo juu, jotenkin muilla sanoilla minäkin ensisijaisesti kuvaisin ihmisen erityisintä olemusta :-)
Hienoja kuvia!
VastaaPoistaYleensä ihmisille ominaisissa asioissa ensimmäiseksi mainitaan ihmisen kyky ajatella. Em. kyvyn katsotaan erottavan ihmisen muista eläinlajeista. Osin siihen liittyen, ihmislaji on myös laji, jolla on eettinen koodisto - seikka, josta mainitsitkin.
Kiitos, Anu!
PoistaLyhyellä googletuksella tuli kummallisesti näkyviin juuri vain tuollainen fyysisten ominaisuuksien lista. Huono lista.
Hieno postaus! Ihminen on hengen, sielun ja ruumiin muodostama kolminaisuus, joka valitettavan usein unohtaa nuo kaksi ensimmäistä, ja keskittyy "palvomaan" tätä näkyvää.
VastaaPoistaMeriharakka näyttää vähän vihaiselta noissa ekoissa kuvissa.
Kiitos, Hitunen!
PoistaOlen samaa mieltä tuosta ihmisen 'koostumuksesta'.
Meriharakka oli aika tohkeissaan ja puolustuskannalla lähellä liikkuvia lokkeja kohtaan.
Millainen maailma olisi juuri nyt, jos ei ihmistä olisi ollenkaan ikinä kehittynyt?!? Se olisi mielenkiintoista. Valtalaji, joka levittäytynyt kaikkialle puuttuisi. Olisiko joku muu sen tilalla?
VastaaPoistaJa toisaalta, jos ihmisten lisääntyminen olisi jäänyt vaikkapa 1800-luvun alun tasolle?
PoistaMonenlaisia skenaarioita voisi olla.
Ilmeisesti ihmisen suuressa päässä ei enää ole mitään sisällä, kun kaikki inhimmillisiksi kutsutut elementit listasta puuttuvat. Empaattisuus tuntuu ainakin olevan katoava luonnonvara. Toivottavasti olen väärässä.
VastaaPoistaEmpaattisuutta ja kuuntelukykyä minäkin kaipaisin kaikilta kaksijalkaisilta.
PoistaOikeastaan 4, 7 ja 11 on sellasia, joita en tiedä muilla eläimillä olevan. Tai toki näppäriä käsiä on, mutta ihmisellä taitaa olla kaikista monipuolisimmin näppärät. Ja valtalajikin tietysti ollaan, mutta kyllä rotta yltää melkein samaan.
VastaaPoistaMeneeköhän hyödykkeiden vaihto (rahan käyttö) kulttuurin piikkiin?
Jaa-a.
PoistaEntä oikean ja väärän erotteleminen toisistaan (vaikka sen tekisikin väärin)?