torstai 2. toukokuuta 2019

Terveisiä kevätlomalta

Tälle päivälle on luvattu sadetta, joten aloitan päivän erityisen rauhallisesti ja nautiskellen. Istuskelen Pärnussa lomani ajaksi vuokraamassani pikku huoneistossa ja suunnittelen meneväni kohta suihkuun :-) Harvemmin sitä tulee tällä tavoin erikseen suunniteltua.

Saavuin Pärnuun sunnuntaina ja huomenna perjantaina päivän päätavoitteena on matkustaa kotiin. Valokuvia on kertynyt melkoinen määrä, niinkuin toivoinkin.

Maanantaina ajelin Pärnusta rannikkoa seuraillen pohjoiseen Virtsuun asti. Ensimmäinen päivä on aina vähän sellaista hakemista, rutiinit eivät ole vielä löytyneet. Olin listannut itselleni joukon pysähtymispaikkoja. Jotkut löytyivät helpohkosti, joidenkin kanssa sai tehdä enemmän töitä ja joidenkin kanssa luovutin ihan sovinnolla. Jos jotain erityistä ensimmäisestä päivästä nostaisin esille, se on upea ja vieläkin upeampi rantamaisema. Missä tahansa rantaan pääsikään, maisema oli sellainen, että siellä olisi voinut istuskella ihan pitemmän tovin vain ympäristöään ihaillen. Ensimmäisen päivän maltillinen askelsaalis oli noin 10 000 askelta.

Tiistaina kohteenani oli Soomaan kansallispuisto. Kävin tutustumassa vierailijakeskukseen ja tutustuin kahteen noin 5 kilometrin mittaiseen patikointireittiin. Askeleita kertyi päivän aikana hieman yli 26 000.

Kuvat otan aina raakakuvina, joten pääsen käytännössä niihin käsiksi vasta kotona omalla koneellani. Vaan eipä täällä olisi aikaakaan kuvien kanssa ahertaa. Päivät venyvät ihan reippaan mittaisiksi retkipäiviksi. Maanantaina ja tiistaina lähdin retkelle ennen yhdeksää aamulla ja palasin puoli kuuden, seitsemän aikoihin illalla.

Keskiviikon retkellä otin muutamat kuvat myös jpg-muodossa, jotta saisin tänne koristukseksi edes yhden kuvan.  Keskiviikkona retkeilin Pärnusta rannikkoa myötäillen etelään Kabliin asti pysähdellen matkan varrella sekä suunnitellusti että hetken mielijohteesta. Tämä kuva on Kablin luontokeskuksen rannasta.


Kablin jälkeen suuntasin vielä hieman sisemmälle Viroon Nigulan luonnonsuojelualueelle. Päivän matkaosuus alkoi aamyhdeksältä ja päättyi illalla kahdeksalta. Päivän aikana tutustuin kahteen erilaiseen suoreittiin, joista toinen oli maltillisen mittainen, kaunis ja leveästi käveltävä rengasmallinen pitkospuureitti. Toinen oli (ihan liian) pitkä, monimuotoinen, kapeasti käveltävä (kaipasin joihinkin osuuksiin kaiteita!) I-muotoinen reitti, jonka ymmärsin vasta melkein perillä, kun olin juuri vannonut itselleni, että samaa reittiä en enää menisi takaisin, jos mitään muuta vaihtoehtoa olisi käytettävissä. Askeleita kertyi päivän aikana noin 25 000.

Mutta näistä lisää kuvien kanssa myöhemmin :-) Tänään aion lähteä auton kanssa liikkeelle. Kävin eilen ostamassa itselleni sateenvarjon siltä varalta, että päätän liikkua ulkonakin sateen aikaan. Märille pitkospuille ja märkiin metsiin en aio tänään suunnistaa. Lähden varmastikin tutustumaan johonkin sellaiseen lähipaikkaan, jossa en ole vielä käynyt.

Iloista loppuviikkoa! Ehkäpä linnuille täytyy tarjoilla vielä jotain ruokaa, kun tuo keli heittäytyy vielä noin haastavaksi.

18 kommenttia:

 1. Kyllä mie sulle hattua nostan, kun uskallat retkeillä yksin (?) noin kauas vieraalle maalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein ajattelit, ihan yksinäni olen retkellä. En osaisi olla tekemättä kompromisseja muiden kanssa matkustellessa, joten tämä on ihan itsekäs valinta. Mutta jos ei tässä iässä opi olemaan myös itsekäs, niin milloinka sitten :-)

   Viroa tutkin Saarenmaan osalta jo viime syksynä, joten tämä on vähän niinkuin jatkumoa sille.

   Poista
 2. Oletpa sinä laittanut tossua toisen eteen oikein urakalla. Kuvia odotellen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tossua on liikuteltu niin paljon kameran ja kantamusten kanssa, että toisen jalan kantapäähän on tullut rakko tutuista ja käytetyistä vaelluskengistä huolimatta.

   Kuvien käsittelyyn singahdan hetimiten lauantaina :-)

   Poista
 3. Merenrantakuvasi on upea! Juuri sellainen kuin kerroit, että maisemaa voi katsella vaikka kuinka kauan. Jossa mieli lepää.:)
  Itsekin laitoin ulkolinnuille pari talipötköä. Kun on nuo muuttolinnutkin jo tulleet...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuomaisemat vaihtelivat jonkin verran paikan mukaan, mutta jokaisessa rannassa olisin voinut helposti viettää useammankin päivän :-)

   Minäkin pyysin miestä laittamaan kotona linnuille ylimääräiset annokset ruokaa, kun kelit kääntyivät huonoiksi. Linnut näyttävät kuulemma tyytyväisiltä :-)

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos, Anne!
   Huomenna on jo paluu (vihdoin) takaisin kotiin :-)

   Poista
 5. Wautsi, siellähän on upeita luontokohteita noiden rantojenkin lisäksi. Paljon olet jo patikoinut - taisi olla oikea kuntoiluloma :) Hyvää kotimatkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hitunen!

   Reisissä tuntuu noustut portaat ja kiville ponnistamiset. Hyvää käytetyn kropan kipua :-)

   Poista
 6. Oikein hyvää ja rentouttavaa lomaa. Toivotaan paljon hyviä havaintoja.

  VastaaPoista
 7. Onpa saanut tossua liikuttaa noihin askelmääriin! Mun kunto ei olisi riittänyt.

  VastaaPoista
 8. Kyllä siinä sitten myöhemmin tuntuikin siltä, että on liikkunut, kun askeliin sisältyi kannettavaa, kiville ja rappusilla kiipeämistä jne. :-)

  VastaaPoista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)