lauantai 30. lokakuuta 2021

Elämä on tässä - suppiksissa ja omissa ajatuksissa

Viime yön jäljiltä heräsin kunnolla ensimmäisen kerran pitkään aikaan vasta seitsemältä aamulla! Ei mitään isoja valvomisia ennen sitä. Kyllä tuntui mahtavalta! Kiireet ovat jyränneet uniani puskutraktorin lailla eivätkä ampiaisongelmat ole vähentäneet tilanteen piinaavuutta. Eilen kuitenkin ampiaisia tuli vierailulle enää kaksi! Näin ampiaiskammoisen näkökulmasta helpotus oli melkoinen. Kun vielä maltoin lopettaa työpäivän jo kolmen jälkeen ja rynnätä suin päin sienimetsään, mieli rentoutui vielä entisestään. En mennyt suorittamaan sienten keräämistä, vaan tutkimaan metsää puolivaloissa pilvisellä säällä ja nauttimaan syksyn tuomista muutoksista.

Loppukesästä kantarellien löytäminen oli hieman haasteellista, sillä kuivan kesän jälkeen koivut pudottelivat kellastuneita lehtiään maahan. Siinä vaadittiin silmältä melkoista keltaisen erottelukykyä. Sittemmin lehtipuut alkoivat pudotella myös ruskeita lehtiä, jolloin suppilovahverojen erottaminen alkoi vaatia jo huikeaa tarkkaavaisuutta hämärässä valossa. Kun melkein kaikki lehdet olivat jo pudonneet, lehtikerroksen seasta ja alta oli aika mahdotonta löytää sieniä (tai mitään muutakaan). Välillä kaiken päälle satanut lumi ei helpottanut asiaa. Sittemmin lumi on sulanut ja vettä on satanut. Ne ovat huuhdelleet lehdet taas jo ihan maan pintaan ja sienet ovat nyt helpommin nähtävissä ja löydettävissä.


Kantarelleja löytyi eilen ja tänään jo riittävästi kunnon kantarellikastikkeeseen. Suppilovahverot ovat kasvaneet todella suuriksi! Tässä muutama esimerkki.





Löysin tänä kesänä metsän, joka on vallan mainio suppismetsä. Siellä on ainakin tänä syksynä ollut paljon enemmän suppiksia kuin ehdin ja jaksan kerätä, vaikka jaan keräämiäni sieniä muillekin. Satoa riittää, mutta kerääjiä ei.


Kuva ei kerro kaikkea, sillä nämä sienet ovat ihan kohtuullisen kokoisia. Ja niitä riitti. Sienen reunan käpertyminen ylöspäin vaikuttaa minusta siltä, että nämä olisivat kosteikkovahveroita. Tämä ero näkyy vasta oikein kypsillä sienillä. Tiheästi kasvavat.


Alla oleva kuva ei ole tarkka, mutta antaa käsitystä keskivertosienten koosta. Eivät ole mitään nappuloita 👍.



Eilen tuli kerättyä sieniä vähän yli omien tarpeiden. Toki mielessä oli jo ylimääräsienien tulevat kodit. Silti tänään piti päästä palaamaan takaisin rikospaikalle 🤭. Hoin itselleni, että kerätä saa vain oikein isoja sieniä. Helpotti matkaa huomattavasti, kun oli jokin syy ohittaa keskikokoiset sienet.

Sienien ulkomuoto oli jatkuvan ihailuni aihe 🥰.




Kuivatan suppilovahveroita edelleenkin huoneenlämmössä leivinpapereiden päällä pieniksi pilkottuina. Välillä tila tuntuu loppuvan. Kuivatustasoja pitäisi keksiä lisää. Työhuoneeseen mahtuisi teoriassa nojatuolien päälle jokin taso, kun vain keksisi jonkin sopivan.

Suppikset kuihtuvat kuivattaessa nopeasti ja jo yhden, viimeistään kahden päivän jälkeen niiden koko on pienentynyt niin paljon, että kahden leivinpaperin sienipalat voi jo yhdistää. Tilaa syntyy uusille kuivatettaville aika nopeasti.


Täytynee hankkia taas jokin äänikirja itselle työpäivien jälkeisten pimeälenkkien tueksi. Pelkkä pimeässä kävely, vaikkakin katulamppujen valaistuksessa, ei jaksa innostaa, joten matkaan on keksittävä jotain muuta. Viime syystalvena äänikirja joudutti kummasti matkaani, kuten myös Yle Areenan audiot. Jospa sieltä löytyisi virtaa tänäkin talvena?


Muista siirtyä talviaikaan! Minä nautin nukkumisesta ja ylimääräinen unitunti tulee mahtavaan tarpeeseen! Huominen onkin muuten ohjelmoitu omien vanhempien tapaamisilla. Lähtö tuntia myöhempään on aivan mahtava juttu aamu-uniselle!


Muista kehua itseäsi tänään. Ja kannustaa. Olet ollut mahtava 👍. Me kaikki olemme. Se ei kuitenkaan vähennä sinun arvoasi. Päinvastoin. Olet ollut esimerkkinä monelle.

Mitä sanoisit hyvälle ystävällesi raskaan viikon jälkeen? Voisitko sanoa sen itsellesi?

Älä murehdi sitä, mitä et ole saanut aikaiseksi. Päätä jotain tilanteen paikkaamiseksi.

Älä syyttele itseäsi siitä, mitä olet joskus tehnyt (tai jättänyt tekemättä). Päätä tehdä korjaava liike.

Älä muserru sen alle, ettet voi pelastaa kaikkia. Iloitse siitä, että voit tehdä  jotain hyvää jollekin.


Upeaa alkavaa talviaikaa 🥰💖🥰💖


10 kommenttia:

  1. Suppiksia on tosi paljon metsissä. Mut en kyllä ole noin isoja löytäny.

    VastaaPoista
  2. Minä kuivatan sieniä saunan lauteilla:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kuullut monen muunkin harrastavan samaa. Meidän saunamme ei normaalioloissa ole riittävän lämmin sienten riittävän nopealle kuivumiselle, sitä pitäisi lämmittää - juuri sopivasti. Siksi tuo huoneenlämmössä kuivattelu toimii meillä parhaiten, vaikkei se mikään sisustuksellinen riemuloikka olekaan 😁

      Poista
  3. Onpas komean kokoisia suppiksia. Kylläpä tekisi mieli sienimetsään mökille, mutta ei vaan riitä nyt mitenkään aikaa siihen. Eilen näin kaupassa hyvännäköisiä suppiksia myynnissä. Täytynee käydä ostamassa niitä pahimpaan sienihinkuun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikkea ei voi saada, kun aika on rajallista.
      Minulla tämä toimii niin terapiana kuin liikuntanakin, joten se priorisoituu jo sitä kautta korkealle.
      Suppikset tekevät minusta paremman ihmisen 😇 - tai ainakin jotain sinne päin.

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Hämeenlinnassa taitaa olla upeita kasvuolosuhteita suppiksille 👍🥰

      Poista
  5. Eikö siellä teilläpäin ole muita sienestäjiä ku sie, kun aina on vaan mettät täynnä suppiksia?
    Kyllä mie tänään koitin sanoa että joo, painan taas ihan liikaa mutta mitä siitä, joutaa tässä taas elämään kevyemmin kun välillä ottaa vähän rennommin. Olen ihan ok näinkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joskus tosiaan tuntuu siltä, että olen ihan yksin asialla 😂. Mutta olen toisaalta nähnyt jonkin verran vaivaa noita metsiä etsiessäni. Syksy sitten näyttää, onko metsä satoisa ja onko siellä ruuhkaa. Omat 'paikkani' ovat useamman mutkan takana ja vaativat hieman viitseliäisyyttä, ennen kuin niihin pääsee. Toisaalta siksi sieltä ei viitsi lähteä hakemaan vain muutamaan sientä, vaan monille tutuille kerään niitä samoin tein.

      Ihanaa ajattelua! Elämä voi olla upeaa pienistä epätäydellisyyksistämme huolimatta 🥰

      Poista

Kiitos kommentistasi!