keskiviikko 24. elokuuta 2022

Arkea, korealaista tv-sarjaa ja mahdollisuus sienimetsään rynnistämiseen 🙄

Ihan ensimmäiseksi kiitän teitä kivoista, mahtavista ja kannustavista kommenteista kaikkiin julkaisuihin! Niitä on ollut ilo lukea 🥰.


Sitten arkeen. Kävin tänään lääkärillä saamassa uuden kortisonipistoksen kipuilevaan olkapäähäni. Se on ollutkin jo kauan melkoinen riesa. Vaikutti välillä parantuneen kokonaan ja kipeytyi sitten uudestaan. Diagnoosi ei ole sama, joten mokoma olkapää/-varsi vain vetää puoleensa erilaisia vaivoja.

Työterveyden hyvä puoli on se, että seuraavan ajan saa aina melkoisen pian. Huono puoli on se, että työterveyden kustannustehokkuus ei kannusta saumattomiin prosesseihin. Nyt, kun tuon kirjoitin näkyviin, niin heti tulee mieleen, että niinhän se on julkisellakin sektorilla. Silti sellaista läpipallottelua lääkäriltä toiselle en ole itse kohdannut julkisella sektorilla siinä määrin kuin työterveydessä. Harvemmin sielläkään, mutta nyt tuo olkavarsi on osoittautunut vallan epähaluttavaksi hoidettavaksi.

Tämän päiväinen lääkäri joutui nyt antamaan sen kortisonipistoksen, josta ei kuulemma kuitenkaan välttämättä ole mitään hyötyä. Viime kerralla tilanne parani huomattavasti eikä olkapääkään kipuillut yhtään ylimääräistä piikin antamisen jälkeen. Nyt olkapää viestittelee lisäkivuista. Toivottavasti se on merkki siitä, että hoito tehoaa.

Viime yö oli ensimmäinen yö pitkään aikaan, kun kipu ei valvottanut minua. Viimeisin lääkäri määräsi uutta särkylääkettä ja se taitaa nyt tehota paremmin. Yhden yön ok-yöunilla ei kuitenkaan vielä taklata monen kuukauden kivuliaita katkonaisia unia. Mutta isosti olen kiitollinen viime yön unista!


Isokoskelot näyttäytyivät isolla porukalla heinäkuun alussa. 💖



Ja ihan tähän päivään: Olemme miehen kanssa seuranneet jo jonkin aikaa etelä-korealaista tv-sarjaa. Aluksi olimme kovasti hämmentyneitä puheen voimakkaista intonaatioista, puhe kuulosti minun korvissani puoliksi joikaamiselta. Vähitellen puheen sävyihin kuitenkin tottui ja sarjan seuraaminen on ollut helpompaa. Silti meitä hieman houkuttaa perheen sisäisen videon tekeminen suomen kielellä, mutta korealaisilla intonaatioilla. Saapas nähdä, saammeko videon aikaiseksi. Veikkaisin, että tytär voisi tykätä ja poika nolostua.

Pari linkkiä korean kielen salaisuuksiin tässä:

Korean kielen perusteet

ja

Opi korean kieli.


Seuraamamme sarja on nimeltään Salattu metsä. Metsästä emme kolmentoista jakson jälkeen ole havainneet mitään merkkiäkään. Ehkäpä tuokin salaisuus paljastuu vihdoin jossain vaiheessa 👍


Upeaa lämpöistä elokuun loppua! Jos huomisen aikataulu ja sää sallii, karkaan taas mahdolliseen sienimetsään heti työpäivän jälkeen 🙄🥰.

18 kommenttia:

  1. Toivottavasti kipu hellittää!
    Pitäis alkaa pakkaamaan. Lento illalla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Stansta!

      Nyt mennään ensin kortisonipistoksen tuomissa jälkikivuissa. jospa se kohta alkaisi helpottaa.

      Oikein hyvää reissua 💖

      Poista
  2. Olkapääkivut ovat viheliäitä! Toivottavasti kortisoni auttaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Anne!

      Tässä odottelen ensin pistoksen jälkikipujen häipymistä 👍

      Poista
  3. Tovottavasti olkapää tulee vihdoin kuntoon. On todella huono asia, jos sen kanssa yöunet kärsivät, koska se heikentää kykyä kognitiivisiin hommiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Marja!

      Kun nyt saisi tuon olkapään kuntoon, selviäisi varmaan, mikä on univajeen synnyttämää väliaikaista ongelmaa ja missä on tämän lisäksi aihetta uuteen huoleen. Tuntuma ns. normaaliin olotilaan on kadonnut jo kauan sitten.

      Poista
  4. Toivottavasti olkapääsi paranee. Itse olen saanut olkapääkipuuni kahdesti avun kortisonipiikistä. Kivun äityessä pahaksi yöunet kyllä kaikkoavat.
    Julkista terveydenhoitoa moititaan jatkuvasti. Onhan se tällä hetkellä luvattoman surkeassa kunnossa, mutta korjattavissa, jos vain tahtoa ja rahaa löytyy. Minulla on erittäin hyvät kokemukset julkisesta terveydenhoidosta. Yksityisen puoleen on tarvinnut kääntyä hyvin harvoin. Silloinkin lähinnä niillä alueilla, joissa julkisella puolella ei ole palvelua (silmälääkäri, gynekologi). Erikoissairaanhoitoon olen saanut kiitettävästi lähetteen oman kylän terkkarista. Meillä on jo 20 vuoden ajan ollut terveyskeskuksessa "omalääkärinä" sama yleislääketieteen erikoislääkäri, jolla on rautaisen ammattitaidon lisäksi kyky ja taito kohdata potilaat suurella sydämellä.
    Valtakielien ulkopuolelta tulevat elokuvat ja sarjat ovat usein mielenkiintoisia ja katsomisen arvoisia. Harmi, että niitä on niin harvoin tarjolla. Kiitos tuosta Salainen metsä -vinkistä. Jää katsomatta, kun meillä ei ole Netflixiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Between!

      Julkisella puolella näkyy henkilöstövaje. Kiireellisissä tapauksissa käännynkin siksi juuri työterveyshuollon puoleen. Sitten on paljon tilanteita, joissa julkinen terveydenhuolto on ainoa varteenotettava hoitolähde.

      Olemme katselleet lisäksi mm. hyviä ruotsalaisia, tanskalaisia, islantilaisia ja ranskalaisia tv-sarjoja.

      Poista
  5. Toivotaan että uudet lääkkeet ja kortisoni auttaa. Olkapää kivut osaavat olla pahoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sami!

      Selvästi taas parempaan päin ollaan menossa, viikon päästä olen taas hieman viisaampi tämän suhteen 👍

      Poista
  6. Toivottavasti kipusi ovat jo vähentyneet.
    Upea kuva koskeloista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Anu!

      Lepokivut ovat nyt poissa (onneksi!), toivotaan, että lähipäivinä liikekipukin loppuisi 😊.

      Poista
  7. Pitkään vaivaava unettomuus tai huonosti nukkuminen ylipäätään on kyllä sellainen riesa, että siihen pitäisi löytää apua. Toivottavasti kortisoni on auttanut ja yöunesi parantuneet myös kivun vähenemisen myötä.
    Minä en ole koskaan katsonut yhtäkään Netflix-elokuvaa, kun en juuri muutenkaan katso elokuvia. Jotenkin olen aina mieluummin tarttunut kirjaan, kun avannut telkkarin. Ja jos pitää valita elokuvateatterin tai "elävän" teatterin välillä, niin ilman muuta menen katsomaan eläviä esiintyjiä, en kuvia. Jäin miettimään tuosta katsomastanne sarjasta tuota nimeä - joskus elokuvien ja kirjojenkin nimet ovat juuri yhtä outoja, että niistä ei tajua, mihin perustuvat. Mutta hieno idea teillä tuo korealaisintonaatiolla tehtävä kotivideo - kannattaa kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Hitunen!

      Kortisoni on auttanut nyt jo pitkälle, liikekipua esiintyy edelleen. Olen toiveikas.

      Täydennän huonoa nukkumistani lisäunilla, joita tarvitsen kipeästi, sanokoot uniterapeutit mitä tahansa. Nyt onneksi nukkuminenkin on jo helpompaa ja pitempijaksoista.

      Elokuvien kanssa olen huono. Pitää olla aika hyvä elokuva, että jaksan loppuun asti katsoa. Kotona on paras paikka keskittyä katsomiseen, kun ei tarvitse kuunnella samalla muiden ääniä. Elokuvan katselemisen ohessa voi pitää helposti myös tarvittavia taukoja. Ja siitä keskusteleminenkin on mahdollista ilman muiden häiritsemistä.

      Elävä esiintyjä on parhaimmillaan paras. Esimerkiksi stand up -komiikka on parhainta livenä. Pienen yleisön ja hyvän äänentoiston kanssa.

      Teatteriesityksistä en jaksa innostua muun muassa siksi, että niissä sekä ääntä että eleitä pitää tavallisesti isosti liioitella, jotta tulkinta yltää yleisön takariville asti. Olen myös ikävän usein nähnyt leipääntymisen merkkejä kerta toisensa jälkeen toistettavissa teatteriesityksissä. Elokuviin ja tv-sarjoihin kyllästyminen ei ulotu.

      Ehkä taustalla on lapsuuden ja nuoruuden kovasti käytetty teatterikokemus. Tuppaan kyllästymään asioihin riittävän toiston myötä. 😞

      Poista
  8. Toivottavasti kivut ovat taakse jääneitä. Korealaista sarjaa en varmaan jaksaisi katsoa (tai paremminkin kuunnella), sillä puhe häiritsisi minua kun niin erilaiselta kuulostaa kuin moni muu kieli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kristiina!

      Uusi kieli soljahtaa omiin perusasetuksiin muutaman jakson jälkeen. Eivät ne tanska ja islantikaan kaikkein helpoimmin istahtavia kieliä ole. Mutta hyvä toteutus hämää erilaisen kielen ja kulttuurinkin nopeasti 👍

      Poista
  9. Toivottavasti olkapääkivut ovat menneet ohitse.

    Minulla työterveyden kattavuus supistuu jokaisen kilpailutuksen yhteydessä ja olen surrut, että kohta se on yhtä rampa kuin julkinenkin terveydenhuolto. Henkeä uhkaavat vaivat hoidetaan, mutta muitten kanssa joutuu pitkään jonoon. Olisin suolistoinfektion yhteydessä hyötynyt suonensisäisestä nesteytyksestä, mutta paikallinen päivystävä sairaala oli niin tukossa, että koin aivan mahdottomaksi siellä odottelun ja kaikille muille taudeille altistumisen. Joten sinnittelin kotona.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, rouva kepponen!

      Olkapää voi jo mahdottoman paljon paremmin.

      Olen itse tehnyt mielessäni sellaisen havainnon, että työterveydenhuolto ei ole parhaimmillaan sellaisten epätavallisten haasteiden kanssa, joita työterveyshuollon asiakaspiirissä ei keskimäärin ole. Sinne kannattaa mennä ehkä siis ensisijaisesti tyypillisten työssä käyvien sairauksien kanssa. Epätyypillisissä terveyden ongelmissa julkisen terveydenhuollon monipuolinen näkemys erilaisista ihmisryhmistä on valttia 👍

      Poista

Kiitos kommentistasi!