sunnuntai 28. elokuuta 2022

Eri-ikäisten yhteistyö, auringonkukkapellot ja terapeutti Ville

Herttaisen lapsuuden jälkeen, jolloin ihminen kuvittelee olevansa jotakuinkin kaikkivoipainen ja tulevansa toimeen ilman muiden tukea (vaikka niin ei tietenkään ole), kasvetaan nuoreen aikuisuuteen. En tiedä, missä vaiheessa elämää nöyryys muita erisukupolvisia kohtaan herää, mutta onneksi se herää joskus.

Tässä minun vaiheessani elämää ei ole enää mikään ongelma myöntää, että sekä minua nuoremmat että vanhemmat voivat tietää ja osata monesta asiasta paljon minua enemmän. Samaan aikaan kuitenkin tiedän, että tiedän ja osaan monesta asiasta paljon enemmän kuin he. Tai monet ikäiseni.

Jos nyt näenkin eri-ikäisten ihmisten keskustelun ja neuvottelun tasa-arvoisena ja monimuotoisena, on vaikeaa löytää nuorta keskustelukumppania, joka kokisi tilanteen samalla tavoin. Kyse ei voi olla vain minusta ja minun tyylistäni. Kyseessä on mielestäni aivan varmasti myös sukupolvien välinen kuilu.


Omien aikuisten lasten kanssa hiottiin aikoinaan yhteistyötä pitkä tovi, ennen kuin saatiin aikaiseksi jotakuinkin tasa-arvoisen keskustelun ilmapiiri. Se vaati kaikilta luopumista vanhoista asetelmista ja ihan uuden luottamuksen rakentamista. Arvostuksen ilmapiirin kehittämistä. Se vaati paljon meiltä vanhemmilta ja yhtälailla myös meidän jälkeläisiltämme.

Samaa yritän saada aikaan myös työkaverieni kanssa. Siis heidän nuorempien, jotka helposti kokevat vanhemman kollegan olevan kontrolloiva, ohjaava ja mielestään pätevämpi. Siinä riittää työtä 🤭. Kaikkien kanssa tasaveroinen yhteistyö ja sparrailu ei onnistu koskaan. Se on ihan ok. Mutta aina välillä löytyy niitä upeuksia, joiden kanssa yhteistyössä syntyy timantteja ja superinnovaatioita. Yrittäminen siis kannattaa 🥰.

Kaiken kaikkiaan työn parhaita juttuja minulle on yhdistää erilaisten tekijöiden erilaiset osaamiset ja voimavarat ja saada epämukavuusalueella käymisen kautta aikaiseksi jotain ihan erilaista!


Sieniretket (virallisesti metsäretket - jotka sitten muuttuvat sieniretkiksi) tarjoilevat sienien lisäksi muutakin kivaa. Tämänkin auringonkukkapellon reunalla oli kyltti, jossa annettiin lupa ottaa kukkia mukaan. Kotiinpäin mennessä pysähdyin tähän ja leikkasin viisi komeaa kukkaa mukaani. Yksi niistä jätti terälehtensä matkalle, joten maljakkoon virvoittavien vetten ääreen päätyi neljä kukkaa. Kiitos kukkien lahjoittajille Hauholle!


Kännykällä otetut kuvat ovat pikaotoksia, ei välitetä heikosta laadusta, eihän?


Kotiin päätyi viisi kukkaa, joista neljä terälehtensä säilyttäneinä pääsi ihan maljakkoonkin asti.




Sitten haluan vielä esitellä Terapeutti Villen. Vaikka Ville suuntaa voimavaransa nuoriin, ei hänen julkaisuissaan ole mitään, mistä joku vanhempikin ei voisi hyötyä. Terapeutti Ville vaikuttaa ennen kaikkea TikTokissa, siinä ehkä hyvä syy keski-ikäiselläkin ladata TikTok omaan kännykkään?

Mahtavaa elokuun loppua! Itse odotan hikikelien loppumista. Mitä sinä toivot alkavalta viikolta?

17 kommenttia:

  1. Minä en ollut kuullutkaan terapeutti Villestä. Kiitos linkistä Savon Sanomiin. Peukut Villelle psykodynaamisesta teoriasta ja psykoterapiasta. Toivon tulevalta viikolta kauniita, lämpimiä päiviä, sadonkorjuunkin takia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Marja!

      Terapeutti Ville tuli minunkin silmiini ihan puskista. Mielenkiintoinen ammattilainen 👍.

      Poista
  2. Minulla tuo eri-ikäisten kanssa toimiminen rajoittuu lähinnä bingoihin, mutta käy niissäkin eri-ikäisiä pelaajia, joiden kanssa on tultava toimeen.
    Alkavalta viikolta toivon itseltäni edes jonkunlaista ahkeruutta, jotta saisin tehtyä jotain täällä äidin luona. Ja tietysti mukavia tapaamisia äidin kanssa vielä neljänä päivänä. ♥
    Hyvää alkanutta viikkoa! (ja terkkuja Roista!)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos auringonkukkakuvista! Niitä onneksi näkee edes netin välityksellä.

      Poista
    2. Kiitos, Stansta!

      Eri-ikäisyyden rinnalla yhtä vaativaa on melkein kaikki muukin erilaisuus: erilainen työtyyli, erilainen tausta, eri arvot, erilainen huumorintaju jne. Alku voi olla vaikeaa, mutta joidenkin kanssa pääsee upeasti poteroista pois!

      Toivottavasti viikko sujuu mahtavasti 💖

      Poista
  3. Ihana auringonkukkapelto! Turussa, ja varmaan monessa muussakin paikassa, kasvatetaan noita auringonkukkia joita ohikulkijat saavat ilmaiseksi poimia. Siksi hämmästykseni olikin suuri kun täällä paikalliselta pellolta sai myös noukkia, mutta niistä piti maksaa, muistaakseni euron kappaleelta. Eihän tuo suuri raha ole, mutta tunsin kuitenkin pettymystä kun ei voinutkaan ilmaiseksi poimia niin kuin on tottunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei varmaan ole mikään ihan ilmainen tuollainen auringonkukkapeltokaan - eikä tulot koskaan kellään liian suuret lisäansioiden tahkoamiseen.

      EU:n säädöksiä noudattamalla auringonkukkapellolle voi saada EU-tukea (https://yle.fi/uutiset/3-7460558). Tällaisissa tilanteissa on ihan ymmärrettävää, että kukkia saa poimia ilmaiseksikin.

      Poista
  4. Kauniita nuo auringonkukat.
    Ja sai vielä ilmaiseksi kerätä,hieno juttu.
    Sä olet mestari noita sieniä löytämään, mä en tunnista, kuin kanttarellin, mutta ei koskaan tule mun silmiini metsässä, eikä missään muuallakaan.
    Mun kesäni meni muutenkin vähän kurjasti, kun sairastelin aika paljon, mutta kaippa se tästä vielä joskus iloksi muuttuu.
    Mutta kesä taitaa olla jo mennyt ja syksy saapuu.
    Hyvää syksyn alkua sulle sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Harakka!

      Syyskesää tämä vasta, kyllä minä ainakin tämän kesäksi lasken 👍.

      Harmi, että sairastelut ovat määritelleet kesääsi. Ne eivät ikävä kyllä lupaa kysele eivätkä pyytele. Toivottavasti tilanne parantuu ja pääset nauttimaan myös siitä tavallisesta elämästä!

      Poista
  5. Isot auringonkukat ovat ihania. Helsingissä on yleensä aina jollain kaupungin pellolla syksyllä auringonkukkia kerättäväksi. Monesti olen käynyt muutaman poimimassa. Yhtenä vuotena oli jättimäisen pitkiä auringonkukkia, sellaisia vähintään 2,5 metrisiä. Pelto oli ihan kuin viidakko.

    Tälle viiikolle toivon kovasti voimia selviytyä töistäni ja parempaa vatsan tilaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Rouva Kepponen!

      Tavallisimmin nuo ilmaiskukkapellot ovatkin kai kaupunkien ja kuntien mailla. Yksityisten mailta ei kannata poimia kukkia kovin innokkaasti, ennen kuin on havainnut luvan niiden poimimiseen 👍

      Poista
  6. Auringonkukat ovat upeita syyskesän kukkia. Nel ilmentävät aurinkoa, voimaa, lämpöä ja toivoa.Kummitätini hautajaiset olivat viime viikolla. Valitsin muistokukiksi keltaisia ruusuja ja auringonkukkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa kauniilta ja vahvalta kukka-asetelmalta. 🥰

      Poista

Kiitos kommentistasi!