maanantai 19. kesäkuuta 2023

Rusakkojen taistelu ja suremisen vaikea taito

Valokuvaaminen ja luonnossa kulkeminen tekevät hyvää minulle. Nyt on ollut vaikea löytää kiinnostusta niihinkään. Tietoisena niiden hyvästä vaikutuksesta hieman pakotin itseni sunnuntaiaamuna liikkeelle, etenkin kun heräsin ennen aikojani ajatuksia ja pohdintoja pursuavaan aamuun. 

Hyvä, että lähdin. Aamulla luonnossa näkee enemmän. Huonona nukkujana joudun tavallisesti kuitenkin vaalimaan untani ja jaksamistani, eikä aikaisen aamuherätyksen tavoittelu kuulu siihen kuvioon. Mutta koska nyt heräys tuli kuitenkin ja päivällä oli mahdollisuus tasata unta päiväunilla, lähdin matkaan.

Tapasin muun muassa rusakkokolmikon, joka näytti tulevan hyvin toimeen - kunnes sitten eivät enää tulleetkaan. Olen nähnyt ja kuullut rusakoiden kevättappeluista, mutta kesäkuun nahistelu (mistään verisestä taistelusta ei ollut kyse) oli minulle uutta. Ehkä juuri siksi, etten ole tavallisesti liikkeellä aamusella?

Yhden rusakon korvasta oli puraistu pala pois. Onkohan se ollut usein tappeluissa vai kerran oikein pahassa sellaisessa?






Ja paljolti juostiin peräkkäin toinen karkuun, toinen perään.


Välirauha.


Kunnes sitten taas 😳

Luontoreissu teki hyvää. Näitä pitää taas jatkaa vaikkapa edes jonkinlaisella perusrutiinilla.


Poden jonkin verran huonoa omaatuntoa siitä, etten osaa surra oikein. Olen tavallisessa elämässä kova itkijänainen, mutta isojen surujen kanssa itken vain paloittain. Olen surussani monesti myös ihan hyväntuulinen, sillä en usko ikävimmän tunnetilan ääreen ripustautumisen voimaan. Tämä johtuu varmasti myös siitä, etten ole lopulta menettänyt ketään kaikkein lähimmistäni. Läheltä on käynyt ja siinä on oppinut kovasti suhteellisuuden tajua.

Vanhempien kuoleman tuoman ikävän lisäksi elämässäni on ihan mahdottoman paljon hyvää: rakas perheeni ja monta muuta ihanaa ihmistä. Olen opetellut koettelemustenkin keskellä pysymään läsnä myös kaikkien rakkaiden ihmisteni arjessa (sillä tasolla kuin kulloinkin pystyn). Suru ei sulje iloa pois eikä päinvastoin. Surua jaksaa paremmin, kun pistäytyy välillä elävien ja iloitsevien ihmisten maailmassa.

En pukeudu mustaan. Nyt kuumana kesäaikana se on kuuma. Eikä minulla edes ole mustia kesävaatteita.

Polveilen välimaastossa: surullista, että menetin isäni - ihanaa, että minulla oli isäni. Painotan tuota ihanaa, mutta se ei tarkoita, ettenkö olisi surullinen ja itkuvalmis. Hyvien ajatusten vaaliminen tuntuu vain paljon mukavammalta.

Joten anteeksi maailma: en osaa (enkä tahdokaan) surra oikein ja perinteisesti. Teen sen itselleni rehellisesti ja yritän kovasti olla välittämättä muiden mielipiteistä. Tämä on minun suruni.

18 kommenttia:

  1. No olipas rusakkotappelua! Enpä ole minäkään tuollaista koskaan nähnyt.
    Ja tuohon suruun; eihän mitään oikeaa tapaa ole olemassakaan; jokaisen tapa on oikea. Pääasia on, että ei pakene surua, vaan kohtaa sen silloin kun se tulee. Jos se tulee rypäyksittäin pienen hetken kerrallaan, sitä surraan sitten samalla lailla. Itselläni oli siskon kuoleman jälkeen muutama matalavireisempi päivä, jolloin ajattelin, että pystynköhän koskaan enää olemaan iloinen. Sitten suru jo muutti muotoaan ja nykyään muistelen enemmänkin millainen siskoni oli ja mitä sanoi tietyissä tilanteissa. En silti sure yhtään vähempää, vaikka osaan jo iloita. T. Irkku

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Irkku!

      Moni on varmasti samaa mieltä, ettei suremiseen ole mitään oikeaa tapaa. Samaan aikaan kuitenkin aika monen mielestä on olemassa 'vääriä' tapoja surra. Sitä ei sanota ääneen, mutta sen kuulee äänen sävyistä, yllättävistä tauoista ja sanavalinnoista ihmettelynä. Se jotenkin vain pyristelee sieltä esille.

      Lohduttavaa kuulla, etten ole ainoa muottiin mahtumaton surija. kiitos kannustavista sanoista 💖

      Poista
  2. Hienot kuvat rusakoista. Suremiseen ei ole oikeaa tai väärää tapaa,jokainen tekee sen tavallaan. Minä en osannut surra vanhempieni kuolemaa oikein,ainakaan muiden mielestä. Suru tuli aaltoina ja ne hyvät ja iloiset hetket olivat tärkeimpiä. Minulla ei ole myöskään mustia kesävaatteita,en pidä mustasta. Täytyy mennä ostoksille,tädin hautajaiset heinäkuun alussa. Voimia sinulle ja ole oma itsesi surusi kanssa . Sure kun surettaa,itke kun itkettää ja iloitse siinä välissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tytti!

      Ihanan lohduttavaa kuulla kokemuksistasi ja ajatuksistasi 💖.

      Meillä hautajaiset ajoittuvat heinä-elokuun vaihteeseen - mikäli seurakunnan aikataulut osuvat kanssamme kohdalleen.

      Poista
  3. Oletko kuullut sanonnan ettei vaatteilla surra ? Pue päällesi punainen mekko, mutta itke kun itkettää. Jokainen saa surra omalla tavallaan, ei ole olemassakaan mitään oikeaa tapaa. t. Eija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Eija!

      Enpä ole kuullut. Viisaan kuuloinen sanonta 👍.

      Poista
  4. Kivan rusakkonäytelmän näit. Ihan kuin Australian kengurut.
    Eikö meidän pitäisi päästä jo eroon ajatuksesta, että surisimme vain siten kuin muiden mielestä pitäisi. Minusta tuntuu, että kukaan ei koskaan onnistu suremaan muiden mielestä oikein.
    Kun isäni tai sisareni kuolivat, olin onneton aikansa, mutta hämmästyin itsekin, että kun koirani kuoli, meni ainakin vuosi, ennen kuin pystyin puhumaan siitä itkemättä. Ja tietysti ei muiden mielestä näin olisi kuulunut olla! Olen selittänyt asiaa siten, että koirahan eli kanssamme päivittäin, mutta olin asunut sukulaisista erossa jo kymmeniä vuosia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kirlah!

      Onkohan se niin, että kaikkia isoja asioita on helppo ja vähän houkuttavaakin arvostella. Kun on perinteet ja niin edelleen. Suremisen lisäksi esimerkiksi äitiys on aihe, jossa ei voi kai koskaan täysin onnistua, aina riittää nokan koputtamista.

      Minä kyllä ymmärrän tuon läheisen koiran (=perheenjäsenen) menehtymisen aiheuttaman tuskan suuruuden verrattuna harvemmin tavattujen sukulaisten ja tuttavien menehtymisen aiheuttamiin tunteisiin. Hellyyden osoituksiakin tulee lemmikin kanssa vaihdettua ihan eri taajuudella ja voimakkuudella kuin muualla asuvien sukulaisten kanssa.

      Kiitos, kun jaoit 💖

      Poista
  5. Minullekin tuli rusakoista mieleen kengurut. Loistavia kuvia!
    Suru saa olla omanlaisensa - ei ole oikeaa eikä väärää. Voimia omaasi! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Stansta💖

      Minulla tuli rusakoiden touhuista mieleen taistelevat fasaanit, joista kirjoitin vuonna alus ja lakana (https://luonnonluomaa.blogspot.com/2018/06/taistelevat-fasaanit.html).

      Poista
  6. Mahtava tapaus tuo rusakoiden taistelu. Kerran olen törmännyt samaan mutta eipä ollut kamera mukana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sami!

      Kerran keväällä monta vuotta sitten kaksi rusakkoa mitteli toisiaan oikein tosissaan meidän pihallamme. Ei tietenkään mitään kuvaa tapahtuneesta. Nyt kävi mäihä tämän kevyemmän ottelun kanssa 👍.

      Poista
  7. Kengurut tuli minullekin rusakkokisailusta mieleen. Äänelivätkö jollain tavoin taistellessaan? Oli varmasti jännittävää seurattavaa.
    Yhdyn muihin eli ei ole oikeaa tai väärää tapaa surra. Jokainen tekee sen tavallaan. Mistä muut edes tietävät, millainen suhde jälkeenjääneillä on kuolleeseen ollut? Taustalla voi olla jos jonkinlaista draamaa hyvinkin läheisten kesken. Ja toisaalta taas joku muiden mielestä merkityksetön ihminen saattaa olla todella tärkeä ja aiheuttaa pitkään jatkuvan surun.
    Meillä oli viime viikolla anopin uurnanlasku. Kokoonnuimme talvista muistotilaisuutta pienemmällä porukalla. Osa oli pukeutunut parempiin mustiin asuihin. Osa tuli kesken työpäivän siisteissä arkisissa asuissa. Lyhyt tilaisuus oli kaunis ja lämminhenkinen, eikä vaatteet siihen mitenkään vaikuttaneet.
    Koen vanhan ihmisen kuoleman elämänkiertoon luonnollisena kuuluvaksi, mikä ei tietenkään vähennä surua. Kahden vuoden aikana olen haudannut sekä äitini että anoppini. Muistan kumpaakin lämmöllä. Ensi kuussa tulee kuusi vuotta veljeni kuolemasta. Siitä surusta en ole oikein vieläkään päässyt yli.
    Sure omalla tavallasi. Iloitse, kun siltä tuntuu. Voimia kesääsi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Between!

      En kuullut rusakoiden ääniä noin 10 metrin päähän. Eli mahdotonta meteliä ei ainakaan ollut.

      Olen samaa mieltä, että jossain iässä kuolema alkaa vain olla ihan todennäköinen tulevaisuuden näkymä. Kun tytär oli vakavasti sairaana, huoli ja epätoivo olivat ihan eri luokkaa. Omien vanhempien kuolema on siinä mielessä paljon helpompi asia kohdata.

      Poista
  8. Hienot rusakkokuvat :)

    Minusta se ei kuulu kenellekkään, että miten joku suree tai suruaan muille näyttää. Suru on usein sellaista aaltoliikettä, että välillä suru on taustalla ja sitten jostain taas kimpoaa esiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, rouva Kepponen!

      Suru kai pitää kohdata ensin itse, että voi oikeasti ymmärtää sen moninaisuutta. Tarkemmin ajateltuna omakohtainen kokemuskaan ei herätä kaikkia herkäksi muiden kokemuksille. On se (kuolema/suru) vain niin vaikea asia.

      Poista
  9. Onpa ollut melkoiset rusakkotappelut! En ole itse sellaisia nähnyt, vaikka rusakoita täällä välillä on ollut riesaksi asti. Hienot kuvat kolmikosta nappasit.

    Suremiseen ei ole yhtä ja ainutta oikeaa tapaa. Eihän meistä kukaan muutenkaan ole samanlainen eikä samanmoinen toiminta sovi toiselle, mikä sopii itselle. Kuten tuossa aiempi kommentoija totesi, vaatteilla ei surra. Muuten minulla olisi jatkuva suruaika, sillä mustaa minulla on päällä lähes päivittäin jossain muodossa :) Suru tulee ja menee aaltoina kuten ilokin. Antaa kaikkien tunteiden tulla ja mennä.

    Toivon sinulle jaksamista ja voimia surun keskellä. Elämä on vanhempien menetyksen takia muuttunut, mutta se jatkuu ja sinä jaksat. Pienin askelin, välillä iloiten ja välillä surren, tarpeen mukaan.

    Kaunista juhannusta sinulle 🤍

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!