torstai 2. elokuuta 2018

Vuokramökin valintaa

Meillä ei ole omaa kesämökkiä - eikä varmaankaan koskaan tulekaan. Vuodesta 2013 olemme vuokranneet kesäksi mökin jostain päin Suomea. Mökin valintaan olemme käyttäneet aina reilusti aikaa, jotta mökki täyttäisi varmasti toiveemme. Toki olemme halunneet mökin myös aina sopivasta hintahaarukasta (enemmän tai vähemmän alle 1000 euroa viikolta) ja koira on pitänyt mahtua matkaan mukaan.

Ensimmäisellä kertaa meitä oli neljä henkilöä ja koira matkaamassa kaikki samalla autolla. Sittemmin kokoonpano on ollut kaksi henkeä ja koira yhdellä autolla ja yksi henkilö toisella. Varaustilanteessa olemme aina varautuneet neljän henkilön kokoonpanoon.

Punaherukat eivät ole vielä aivan kypsiä, punaisia kylläkin :-)
Kuuden vuoden mökkianalyysit ovat terästäneet lähestymistä vuokramökin hakemiseen. Hakukriteerit ovat täsmentyneet vuosi vuodelta ja niin on vaihdellut tarpeemmekin.

Etäisyys ja matka-aika kotoa on ollut vuosi vuodelta tärkeämpi tekijä. Ensimmäisenä vuotena löysimme mökkimme Kuhmosta. Mökki ympäristöineen oli lähes täydellinen (wc tukkeutui kerran), mutta matka-aika osoittautui meille kaikille ihan liian pitkäksi. Matka-aika ilman taukoja oli 6,5 tuntia, mutta siihen tarvittiin lisäksi tietenkin ruokatauko ja useampi koiranhuoltotauko. Totesimme upean reissun jälkeen, ettemme koskaan enää lähde mökkeilemään niin kauas. Nykyinen etäisyystavoitteemme on maksimissaan 350 kilometriä. Sekin voi muuttua milloin vain :-)

Meidän porukkamme tarvitsee 2-3 oikeaa makuuhuonetta riippuen mukaan lähtijöiden määrästä. Sana oikea tuli mukaan tämän kesän mökkeilyn jälkeen, kun mökillä selvisi, että toinen 'makuuhuoneista' oli yhdeltä seinältä auki noin 40 sentin matkalta olohuoneseen, yläkerran rappusiin ja parveen. Lisäksi toinen 'makuuhuone' olikin vain avonainen parvitila. Tilanne ei tietenkään haitannut silloin, kun olimme reissussa kaksin, mutta pojan saavuttua omat makuuhuoneet olisivat olleet kyllä alkuperäisen suunnitelman mukaisesti tarpeellisia.

Meidän mökkimme pitää olla järven rannalla. Siinä pitää olla mukana laituri, uimakelpoinen ranta ja vene. Minä haluan järvimaisemat mökille asti, ranta on ensisijaisesti koiraa, mutta myös meitä muita varten ja vene ensisijaisesti pojan kalastamista varten. Uimakelpoinen ranta tarkoittaa sitä, että rannassa voi kahlata tai laiturilta laskeutua sopivaan paikkaan, josta voi lähteä huoleti uimaan ja kääntyä haluamassaan paikassa takaisin. Kahlaamaan pitää pystyä edes jonkin verran.

Koira pitää saada mukaan mökille meidän tapauksessamme. Tämä kriteeri vähentää mahdollisia mökkejä jo huomattavasti.

Sitten alkaa lista meidän kriteereistämme, jotka eroavat varmasti monen muun perheen/parin/ryhmän/henkilön tarpeista. Ymmärrän hyvin, että eri ihmiset tarvitsevat mökkielämältä eri asioita. Me kaipaamme helppoa ja huoletonta elämää, sillä omakotitalon ja sen pihan kanssa pääsee toteuttamaan uurastamis- ja tehokkuuskriteereitään aivan riittävästi.

Näitä kovasti ja ikuisesti kiistelemisen arvoisia valintakriteerejä ovat mm,:
 • sauna (oma, ei naapurin kanssa jaettu)
 • suihku
 • vesi, myös juomavesi sisään
 • sähköt
 • jääkaappi
 • liesi
 • sisä-wc
 • mikroaaltouuni
 • tv
 • astianpesukone
 • riittävästi välimatkaa naapuriin
 • avara piha, joka ei ole hyttyssumppu
 • lähellä hyviä luontokohteita
 • riittävän kaukana isoista teistä, jottei liikenteen äänet kuulu
Olen ihan varma, että sinun listasi olisi aivan erilainen ;-) Tärkeää on kuitenkin tunnistaa, mitä oikeasti lomaviikoltansa haluaa. Kun maksaa vuokramökistä x euroa viikossa, sen täytyy usein täyttää enemmän toivomuksia kuin oman mahdollisen omistusmökin. Meidänkin listamme omistusmökille olisi aivan toinen. Mutta vuokramökkiviikolla haluamme koko rahan edestä helppoutta ja luontoa.

Kirjoittelen jatkossa aiheesta vielä tarkemmin, sillä olen pohtimassa tarkoin ensi kesän mökkivalintaamme. Tällä kertaa ajattelin varata mökin meille jo ennen syksyä, jotta valikoimaa olisi hieman enemmän.

Lomarenkaan kautta tein juuri mökkihaun näillä kriteereillä lukuunottamatta etäisyyttä ja luontokohteita. Mökkejä löytyi heinä-elokuun vaihteeseen vain seitsemän kappaletta!

Mitä sinä haluaisit vuokramökiltä - ja millä perusteilla?EDIT 3.8.2018: lisätty viimeinen bulletti: riittävän kaukana isoista teistä

12 kommenttia:

 1. Hei, tosi mielenkiintoinen postaus! Itse harvemmin etsiskelen vuokramökkejä omaan käyttööni, koska vietän lomat mieluiten telttaillen (tai jos matkaa tehdessä pitää majoittua jossain lähempänä ns. ihmisten ilmoja, nukun autossa tai silloin tällöin leirintäalueilla), mutta erilaisia isomman porukan retkiä suunnitellessani olen usein haeskellut mökkejä, eikä homma ole tosiaan ihan helppoa. Yksi iso haaste tuntuu aina olevan sopivan "yksinkertaisen" mökin löytäminen. Nimittäin, jos on tarkoitus vetää vaikkapa viikonlopun retkeilyt jostain hyvällä paikalla sijaitsevasta tukikohdasta käsin, ei ole toivottavaa, että siellä tukikohdassa on taulutelkkari, karaokelaitteet ja poreallas, koska viikonloppua ei kuitenkaan ole tarkoitus viettää sisällä mökissä viihteen parissa, vaan ulkona retkeillen - ja tällaiset luksusvarustelut jotenkin rikkovat helposti luonnonläheisen tunnelman. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Varpuslintu!

   Eri elämänvaiheissa selvästi kaipaa erilaisia ratkaisuja. Lapsuudenkodissani mökissä oli ulkohuussi, ei vettä sisällä, lämmityksestä puhumattakaan.

   Nuorena / varhaisaikuisena tilanne oli poikaystävän perheen mökillä aika lailla samanlainen. Makuuhuoneiden olemassaolo oli uutta.

   Nuorina aikuisina 'mökkeilimme' purjeveneessä, joka sitten jäi pieneksi perheen kasvettua.

   Ja nyt olemme taas lähes lapsettomassa elämänvaiheessa ;-)

   Ja silti näyttää silti, että sopivan mökin löytäminen on kiven takana ;-)

   Poista
 2. Mukava postaus. Itse jos joskus elämässäni pääsisin jollekin mökille (pitäisi olla halpa ja saada kyyti) niin haluaisin että on nurmea ja rantaa, tuoli pihalla ja aita (irrallaan mökin läheisyydessä juoksevia muukalaisia ja vieraita koiria varten) uimavesi ja vene. Sauna olisi mukava ja sisäwc. Itse mökissä sänky ja pöytä, jääkaappi ja liesi. Toivoisin että mökiltä näkisi vähän joka suuntaan eli ei mitään ryteikköä tai pimeää metsää. Grilli pihapiirissä kruunaisi paikan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Eeba!

   Tuo aita on oman kokemukseni mukaan aika harvinainen juttu. Monesti kehotetaan tosin ankarasti pitämään lemmikit omalla tontilla.

   Jonkinlainen grilli tai ainakin nuotiopaikka löytyy melkein kaikista mökkipaikoista :-)

   Tänä vuonna olen aivan erityisesti kauhistellut merten sinileväkantaa. Entistä enemmän kallistun makean veden rantojen suuntaan...

   Poista
 3. Meilläkään ei ole omaa mökkiä, vaikka ainakin minä olen aina haaveillut siitä.
  Sen sijaan olemme useana kesänä vuokranneet mökin. Kerran, kun lapset olivat teini-iässä, vuokrasimme jouluksi mökin Kuopion seudulta erämaasta. Se oli ikimuistoinen joulu. Pimeää ja hiljaista. Kissamme oli mukana ja ulkoilutimme sitä valjaissa. Valoisan aikaan hiihdimme järven jäällä.

  Toivon kuitenkin nykyään mökiltä, että se on meren rannalla ja piha on mieluiten kallioista eikä mitään pusikoita ole. Meren rannalla siksi, että silloin on tuskin hyttysiä. Mukavuudet eivät ole niin tärkeitä. Paitsi että vuoteiden pitää olla kunnolliset ja sähköä pitää olla kahvin keittämiseen.
  Etsimme myös paikkoja, missä voi retkeillä, meloa ja uida.
  Olemme vuokranneet myös Repoveden kansallispuistossa olevaa kämppää. Tosin vain pariksi yöksi kerrallaan. Siellä luksusta on porokahvit nuotiotulella ja lehtopöllön ja kuikkien huuhtelu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen minäkin tämän tästä omasta mökistä haaveillut. Mutta kokemus on osoittanut, että mieluisen mökin löytäminen on todella haastavaa. Lisäksi meidän mökkeilykapasiteettimme rajautuu vuodessa aika lyhyeen aikaan, joten vuokramökki kerran vuodessa on ollut todella kustannustehokas vaihtoehto.

   Kun vuokrasin keväällä mökin ihan oman kuvausmatkani tukipaikaksi, vaatimusluettelo oli huomattavasti pienempi. Tarpeet riippuvat seurueen kokoonpanosta ja retken tarkoituksesta :-)

   Poista
 4. Risan tavoin meri ja kalliot ♥
  Mekin aikanaan vuokrailtiin sieltä täältä mökkiä, taisi olla Kuhmossa se meidänkin pohjoisin mökki. Hieno paikka, mutta koira ei saanut olla rauhassa kun isäntäperheen koira tuli sinne häiläämään ja ärsyttämään.
  Nyt on löydetty se vakimökki Siikarannan leirintäalueelta :) ei haittaa, että vessa ja suihku on huoltorakennuksessa, on ihana paikka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upeaa, että olette löytäneet oman parhaan mökkipaikkanne!

   Jos ulkovessaan jaksaa lähteä, mahdollisuudethan kasvavat vaikka mihin :-)

   Poista
 5. Luulenpa, että Järvi-Suomesta löytyy paljon listasi vaatimuksen täyttäviä mökkejä. Esimerkkinä vaikka Jäppilä (kuuluu Pieksämäkeen) tai Haukivuori (kuuluu Mikkeliin) Molemmat ovat syrjässä valtateiden varsilta, mutta savolaisten järvien rannoilta löytyy monentasoisia vuokramökkejä, ihan luxustakin sitä haluaville.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Seita!

   Täytyypä perehtyä noihin maitsemiisi alueisiin.
   Kuulostavat hyvältä :-)

   Poista
 6. Hyvät kriteerit! Itse arvostan erityisesti sitä, että naapurit ovat kaukana

  VastaaPoista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)