maanantai 15. lokakuuta 2018

Janakkalan Laurinmäki

Keli on ollut kaunis ja hemmotellut yltäkylläisesti. Minun syysflunssani on vielä varsin vilkkaasti kröhivässä vaiheessa, joten liikkumisen pitää olla rauhallista, jos aikoo nautiskella kulkemisesta.

Kävin toisen kerran elämässäni Janakkalassa Laurinmäellä. Edellisellä kerralla en kulkenut rengasreittiä läpi, vaan kuljeskelin ihan omia polkujani. Nyt oli helpompaa taivaltaa merkittyjä polkuja ja nähdä tuokin reitti kokonaan. Edellisellä kerralla muita liikkujia oli paikalla todella vähän, nyt sai olla tarkkana pysäköintipaikan kanssa. Ainakin pysäköintipaikoilla oli ruuhkaa.

Tällä kertaa maltoin katsastella ympärilleni torpparimuseon rakennuksiin, ennen kuin lähdin Laurinlähteelle ja luontopolulle. Luontopolku seuraa suurelta osin jouksuhaudan reunoja. Juoksuhauta on rakennutettu venäläisten toimesta. "Laurinmäen juoksuhauta rakennettiin 200 miehen voimin 1900-luvun alussa. Rakennustöihin osallistui venäläisen sotaväen ja paikallisten asukkaiden lisäksi virolaisia ja kaukasialaisia. Juoksuhauta saatiin valmiiksi 1915." Näin kerrotaan Laurinmäen nettisivuilla.

Kuvia retkeltä tulee tänne enemmän vähän myöhemmin. Nyt tarjolla on vain näköalapaikan vierestä otettu syksyinen kuva.


Luontopolun varrella oli paljon niin luontoa kuin historiaakin avaavia opastetauluja. Aika monen luokse jäin lukemaan. Luonnon ja historian kohtaaminen monin tavoin oli todella mielenkiintoista. Luonnon perässä tietenkin suuntasin tähän kohteeseen. Suomen itsenäistymisen vaiheisiin liittyvä historia jaksaa jotenkin kiinnostaa minua, vaikka kouluaikoina historia oli minulle melkoinen pakkopulla ;-)

Lisäksi nähtävillä oli todella paljon aikaisemman ajan historiaa. Sekin on ihan mielenkiintoista.

Reitti on korkeuseroiltaan kohtalainen. Monin paikoin polku kulkee kuitenkin jonkin jyrkän äärellä. Vaikka monet isot pudotukset on merkitty valkoisin nauhoin, ne eivät kuitenkaan estä onnettomuuksia, jos joku niistä huolimatta suuntaa väärään suuntaan.

Äärettömän mielenkiintoinen reitti, helposti saavutettavissa. Vaan ihan kaikkien ei kannata lähteä tätä reittiä etenkään märillä keleillä kokeilemaan.

23 kommenttia:

 1. Kuulostaa kivalta reitiltä! Kauniit säät kannustavat luontoon ja ruskakin on nyt ollut upea. Iloa viikkoosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiiu!

   Toki luonnossa on monin paikoin hieman liukastakin, joten varovaisesti liikenteeseen :-)

   Poista
 2. Minä ja muutama työkaveri "juostiin" tuo reitti läpi pomon perässä keväällä! Vauhti oli niin kova, että ei jäänyt hirveästi mielikuvia...mitä nyt juuri juoksuhaudat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei tuo juoksuhaudoista huolimatta mikään juoksulenkin paikka ole ;-) Kaikki eivät aina muista, että luonnossa kannattaa myös pysähtyä. Vasta silloin pääsee ihan oikeasti havainnoimaan - myös korvillaan :-)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Näköala on kovin rajattu, mutta syksyn uhkea väritys teki tehtävänsä :-)

   Poista
 4. Historialliset paikat ovat mielenkiintoisia. Varsinkin kun itse samoilee niissä paikoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tässä iän myötä alkanut kiinnostua historiasta ja historian paikoista :-)

   Poista
 5. Samaa mieltä samin kanssa. Tunne ja oma mielikuvitus antaa oman bonuksen historiallisissa paikoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja nuo mainiot opastetaulut kertoivat paljon mielenkiintoista ja arvokasta tietoa :-)

   Poista
 6. Maanantaina Kurjenrahkan kansallispuistokin oli täynnä ihmisiä. Nyt on lapsilla lomaviikko koulusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä taitaa olla... Sunnuntain ruuhkaan se ei varmaankaan ihan mahdottomasti vaikuttanut. Mutta hyvä muistaa - ruuhkaa kaikkialla siis hyvällä kelillä ;-)

   Poista
 7. Niinkuin Risa tuossa sanookin, on varmaan loman syytä ruuhka. Me käytiin Melkuttimia katsomassa, ja pieni parkkis oli aivan täynnä. En oikein pidä luontokohteista, jotka on täynnä häliseviä ihmisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy myöntää, että minäkin kuljen luonnossa mieluummin hiljaisuudessa.

   Tällä kertaa ei kuitenkaan ollut meteliä tai äänten korottamista missään. Harvinaisen hiljaista menoa :-)

   Poista
 8. Hieno luontoreitti! Kaunista on nyt ollut ja ihana kulkea luonnossa. Nyt täällä satelee, puut pudottavat viimeiset lehtensä.

  Hyvää viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta jo on aikakin syksyn siirtyä lehdettömään vaiheeseen. Johan tässä on ollut aikaa nautiskella :-)

   Poista
 9. Tuollaiset luontopolut ovat mielenkiintoisia. Saa nauttia luonnon kauneudesta ja oppii jotain uuttakin joka kerta. Kiitos kierroksesta!
  Olen avannut uuden blogin entisen Mökki ja koti Ahvenanmaalla tilalle. Jos kiinnostaa, niin tule katsomaan os. http://kookoo52.blogspot.com. Blogin nimi on Kristiina K.

  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kristiina :-)

   Ehdottomasti tulen katsomaan uutta blogiasi!

   Poista
 10. Saaristossa kun kuljemme, niin mielellään käyn luontopoluilla, jos vain sellainen löytyy. Nuo historialliset tarinat reitin varrelta antavat vielä oman mielenkiintoisen lisänsä reitille. Hieno on Laurinmäen reitti maisemineen ja historioineen. Kiitos kierroksesta!

  VastaaPoista
 11. olen kerran kiertänyt, kaunis ja kiintoisa reitti

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!