lauantai 20. syyskuuta 2014

Kuvankäsittelyohjelman pähkintää, haapanoita ja lapasorsia.

Ulkoiluvarusteiden lisäksi podintalistallani on myös kuvankäsittelyohjelma. Olen tähän mennessä pärjännyt hyvin ilmaisohjelmistoilla: Ensin Gimp ja raakakuvien myötä FastStone Image Viewer. Ainakin joistakin maksullisista kuvankäsittelyohjelmistoista on olemassa ilmaisia kokeiluversioita. Sellaisia pitäisi testata oikein ajan kanssa, jotta löytäisi itselleen parhaan ohjelmiston.

Vaan ammattilaisethan käyttävät useampaa kuvankäsittelyohjelmaa rinnakkain. Eri ohjelmilla rukataan hieman eri asioita. Kuinkahan hyvin sitä pärjää yhdellä ohjelmalla erityisesti raakakuvien kanssa? Jos, niin mikä olisi paras ohjelma? Ja jos kannattaa hankkia kaksi ohjelmaa, niin mitkä kaksi? Mielelläni lukisin teidän kokemuksianne eri kuvankäsittelyohjelmista ja omia suosituksianne!!!

Lintutornilla on hiljaista ja säpinää samanaikaisesti. Joutsenet lipuivat eilen järven poikki. Paikalla oli myös nokikanoja, vaikka ei yhtä paljon kuin aikaisemmin. Ja yksi yksinäinen silkkiuikku. Valo-olosuhteet olivat sellaiset, että julkaisukelpoista kuvaa en saanut silkkiuikusta, mutta näköhavainnoin kuitenkin. Silkkiuikut eivät pidä tavallisesti näin rehevistä järvistä, joten siksi niitä ei ole näkynyt järvellä aiemmin kesällä. Nyt tarvittiin selvästikin pysähdyspaikka.

Haapanoita oli järvellä melkoisen reilusti. En ole varma, onko niitä ollut järvellä jo kesällä, mutta nyt syksyn myötä niitä on jo ihan näköetäisyydellä. Lisäksi järvelle oli löytänyt tiensä joukko sinisorsia ja joitakin lapasorsia. Siellä ne lipuivat ja pyllistelivät :-) Mitään sen kummempaa ei tapahtunut...

Kuvia kannattaa klikata hieman isommiksi.17 kommenttia:

 1. Kuvankäsittelyohjelmista sen verran, että itselläni on Photoshop, Adoben tuote. En niinkään käytä sitä blogini kuviin vaan tehdessäni erilaisia nettisivuja. Se on hyvä, mutta taitaa olla hankintahinta nykyisin aika kallis, olen itse ostanut päivityksiä silloin tällöin ja niillä selvinnyt versiosta toiseen.
  Sitähän voi kokeilla 30 päivää veloituksetta. Tässä linkki:
  https://creative.adobe.com/fi/plans/photography?store_code=fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä!
   Heti heräisi myös uteliaisuuteni nettisivujesi teosta. Maltatko kertoa siitä jossain vaiheessa hieman enemmän? Vai onko sinulla aiheesta jo postauksia?

   Poista
  2. Enpä ole postannut aiheesta, kun se liittyy niin omiin juttuihin. Minähän olen työkyvyvttömyyseläkeellä ja teen noita sivuja meidän perheyrityksen nimissä silloin tällöin joillekin mieheni asiakasyrityksille, yhteistyökumppaneille tms. Eläkkeen lisäksi saa tienata rajallisen määrän ja onhan se mielenvirkistystä, aina kun jaksaa tehdä. Nykyisin vähemmän enää teen, mutta pikkasen kumminkin.

   Poista
 2. Itselläni on Photoshop cs 3 ja Lightroom 5. Ilmaisista on kevyempänä versiona tuo FastStone.
  Photpshopista ja Lightroomista saa ne kokeiluversiot. Hehkutan kyllä Lightroomin suhteen, ihan välttämätön ei ole siihen rinnalle toista ohjelmaa ottaa, mutta se on taas käyttäjästä ja mieliteoista kiinni sekä mihin kaikkeen ohjelmia aikoo käyttää. Lightroom 5 alkaa olla jo melkoisen raskas ohjelma, joten se vaatii koneeltakin melkoisesti, sekin asia kannattaa tarkistaa. Silti se on ihan huippu :)))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Latasin juuri koneelleni Lightroomin koeversion. Aloitan sillä. 30 päivässä ehtii varmasti pureutua yhteen uuteen ohjelmaan kerrallaan. Kiitos vinkistä!

   Poista
 3. Itse käytän Gimpiä, jos käytän kuvankäsittelyohjelmaa. Raakakuvia Gimpissä voi käsitellä UFRaw-ohjelmalla, joka on ilmainen Gnu-tuote kuten Gimpkin. Osalla käyttäjistä on ollut ongelmia UFRawin ja Gimpin yhteistoimminnassa, osalla taas toimivat hyvin yhteen – nettikeskustelujen perusteella.

  Photoshop on hyvä. Minulla on ollut se joskus 13 vuotta sitten. Nyt ei ole. Maksaa paljon ja sen pitäminen ajantasalla, vuosien kuluessa, tulee maksamaan. Gimp on ollut minun tarpeisiini ihan hyvä – en ole vieläkään suurinta osaa Gimpin tarjoamista mahdollisuuksista kokeillut… Käytän vähän kuvankäsittelyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gimp on kieltämättä hyvä :-)
   Minun kuvieni valotukset eivät osu aina niin nappiin kuin haluaisin. Osaksi siksikin kuvaan raakakuvina, jotta saan korjattua asiaa vielä koneella. Kuvankäsittelyä tarvitsen ensisijaisesti valotusten korjaamiseen, kohinan poistoon, rajaamiseen ja kennon täplien poistoon (pitäisi käydä putsaututtamassa kamera...) Kun nuo parantavat kuvan laatua jo huomattavasti, en malta olla käymättä kuvia näiltä osin aina läpi...

   Poista
 4. Meillä on läppärillä ja pöytäkoneella Lightroom 5.3 ja isäntä on ollu siihen varsin tyytyväinen, ei enää muita käytäkään. Osti oikein Pekka Potkan kirjankin asiaan liittyen, josta voi sitten luntata tarvittaessa suomenkielisiä ohjeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä sinun kommenttisi sen ratkaisi, että kävin ensimmäisenä lataamassa itselleni juuri Lightroomin koeversion. Olen kuullut siitä kehuja blogin ulkopuoleltakin...

   Poista
 5. Ihanat lintukuvat jälleen! Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
 6. Ilmaisohjelmillä mennään ja käytän useampaa ohjelmaa kun niissä jokaisessa on ainakin yksi ylitse muiden:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ei noilla maksullisilla koeversioilla ole tulossa selkeää etua, en minäkään ilmaisohjelmista aio maksajaksi siirtyä. Nyt on tarve kokeilla, onko niissä riittävästi eroja uuden ohjelman opetteluun :-)

   Poista
 7. Olen kohta vuoden Adoben Creative Cloud-jäsenenä, 12,29 euron kuukausimaksulla saa käyttöoikeudet viimeisimpään Photoshop-versioon ja Lihgtroom 5:n. Edellyttää vähintään vuoden jäsenyyttä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos en olisi jo aikaiemmin tehnyt koepäätöstäni, päätyisin viimeistään nyt Lightroomin kokeiluun. Täytyy tuo Photoshop testata ja opetella vaikkapa seuraavaksi :-)

   Poista
 8. Ostin joku aika sitten ( varmastikin yli vuosi sitten ) Lightroom 4- ohjelman ja siihen kirjankin, mutta käyttö on ollut hurjan vähäistä jotenkin en vaan saa intoa siihen opetteluun. Olen päättänyt monta kertaa jotenkin näin että huomenna opettelen.
  Teen ne säädöt mitä teen ilmaisella Picasalla. En ole mikään tekniikkanero, joten yritän päästä helpolla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakaan ei ole tavoitteena tehdä kovin isoja ja ihmeellisiä asioita ihan yksinkertaisesti siitä syystä, että käytän mieluummin ylimääräisen ajan kuvaamisen kuin ylimääräisen editoinnin opetteluun. Haluan nyt nähdä, tarjoaisiko joku muu ohjelma minulle jotain parempaa, vai onko hyvä näin, niinkuin tähänkin asti :-)

   Poista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)