perjantai 24. kesäkuuta 2022

Vaaleanpunaista ja ihanaa juhannusta!

Juhannusaatto. Kävin hakemassa tyttären Helsingistä lapsuuden kotiinsa pyhiä viettämään. Poika soitteli huomisen aikatauluista ja ohjelmasta. Helsinkiin päin ei ollut minkäänlaista ruuhkaa, muutamia muita autoilijoita kohtasin. Pohjoiseen päin oli enemmän liikennettä.

Päivästä luvattiin aurinkoista, mutta aamu valkeni harmaana ja pilvisenä eikä ollenkaan helteisenä. Aamupäivän aikana pilvet kaikkosivat ja lämpö lisääntyi. Oli ihan kuumaa.

Nyt on juhannus siis korkattu 💖


Eilen kuvailin pihaa pitkästä aikaa. Olen pitänyt pihasta niin huonosti huolta, ettei se ole tuntunut kiehtovalta kuvauskohteelta. Tänä vuonna olen hieman ryhdistäytynyt puutarhan kanssa, mutta tulokset näkyvät vasta, jos jaksan tätä samaa useamman vuoden. Olkapää vinkuu ahdistustaan jo melkein asennossa kuin asennossa. Puutarhatyöt eivät auta asiaa. Täytyy kehitellä kompromisseja. Toisaalta helteillä en jaksa tuolla ulkona äheltääkään.


Jos kesäkuun alku oli omenapuiden kukintojen myötä valkoinen, ollaan nyt siirrytty vaaleanpunaiseen. Kuvailin omaksi ilokseni maistiaisia juhannusta odottavasta pihastamme.


Torniolaakson ruusu tai mökinruusu. En erota niitä toisistaan, enkä muista, kumpi on istutettu juuri tähän. Pienet, kolikon kokoiset röpelökukat jaksavat ilahduttaa.


Suviruusu aloittaa kukintansa aina hieman ennen juhannusruusua. Juhannusruusussa on vasta pari kukkaa, suviruusussa on kukkia jo ihan mukavasti.Uudet nuput ovat aina niin herkkiä 🥰


Kiinanlaikkuköynnös on siirtynyt vihreä-valkoisesta vihreä-valkoinen-vaaleanpunaiseen väritykseen. Jokainen lehti on uniikki oma itsensä.Kukat vahvistavat väririntamaa ja pörriäiset ovat aivan tohkeissaan 🐝


Konnantatar on mainio maanpeitekasvi ihanalla vihreällä kasvustollaan. Tähän aikaan vuodesta se kiittää hempeän vaaleanpunaisilla kukkapötkylöillään. Konnantattaren ryhti heikkenee kukinnan jälkeen ja olenkin suunnitellut loppukesästä kukkivien kasvien istuttamista niiden lomaan. Aloitan kokeilun pienimuotoisesti tänä kesänä.
Tämä ruusu on muistaakseni Therese Bugnet. Takuuvarma luottoruusupensas.

Vaativiin paikkoihin perennapenkkeihin olen istuttanut perennojen sijaan pensasangervoja. Ne pärjäävät vuosikymmeniä pihaa hallinneita rikkaruohoja vastaan ilman jatkuvaa taistelutykitystä. Tässä on joko koivu- tai keijuangervo. Kiitollisia piha-asukkeja molemmat 💖Pionit ovat meillä vasta nupuillaan.


Tämä ruusu on jokin vanhempi perinneruusu, jonka lajin olen vuosittain kaivanut jostain esiin enkä koskaan kirjannut mihinkään. Juuri nyt en siis muista tämän ruusun nimeä. Yritän muistaa etsiä taas kerran tuon lajin nimen kesän aikana 👍


Alppiruusuista vain yksi laji kukkii enää isolla teholla, kaksi muuta ovat jo lopettelemassa kukintaansa. Eipä tullut aikaisemmin kuvattua.Vaaleanpunainen on meillä juuri nyt puutarhan hallitseva väri. Syreeni kukkii valkoisena ja juhannusruusu aloittaa kukintansa ihan näinä päivinä, joten kohti valkoista mennään nähtävästi taas. Värit eivät ole minkään suunnittelun tuloksia, vaan näihin on vain vuosikymmenten ja tontin perinnön mukaan ajauduttu.


Tässä on varmasti juhannuskukkasia ihan riittävästi. Ihanaa juhannuksen aikaa sinulle ja läheisillesi! 💖

16 kommenttia:

 1. Ihania vaaleanpunaisia kukkasia ja hyvää juhannusta sinullekin! T. Irkku

  VastaaPoista
 2. Vaaleanpunainen kukinta sopii mainiosti juhannukseen. Meillä juhannusruusu on kukkinut runsaana, mutta on jo loppusuoralla. Helle tehostaa terälehtien leijailua nurmikolle. Konnantatar kuuluu näköjään niihin, joita en talven jälkeen enää pihassani näe.
  Kuvasi angervo taitaa olla keijuangervo. Koivuangervo kukkii valkoisena ja kukkakin on hiukan erilainen. Angervot ovat minusta helppoja ja kestäviä kasveja. Niitä on lisäksi niin monenlaisia, että jokaiselle löytyy mieluinen.
  Vietämme juhannusta kotona perheen voimin. Sää sallii ruokailun ja kahvittelun pihapöydän ääressä. Mukavan seesteinen juhannus.
  Oikein hyvää juhannusta sinulle ja läheisillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Between!

   Juhannusruusu päräytti tänään ensimmäiset kukkansa auki. Kukkii kainosti valkoisen syreenin kainalossa.

   Koivuangervosta on olemassa vaaleanpunainenkin versio (https://www.hankkija.fi/Piha_ja_puutarha/monivuotiset-puutarhakasvit/koristepensaat/ia-koivuangervo-pink-sparkler-3l-2035913/?gclid=CjwKCAjw5NqVBhAjEiwAeCa97UUCwd-Gm4AzivubdZz5d7L4BvTt7bE077O9FBEPstKilD0XymTr3BoCipgQAvD_BwE), mutta todennäköisesti tämä on juuri tuo keijuangervo.

   Poista
  2. Kappas vaan, niinpä onkin vaaleanpunainen koivuangervo. Kiva löytää uusia tuttavuuksia, kiitos sinulle tiedosta!

   Poista
  3. Näitä kun googlettelin, niin kaksi mahdollista angervoa tuli hakuihin. Muuten ei ole mitään mielikuvaa, mitä sitä on kauan sitten tullut istutettua 😂.

   Poista
 3. Ai, miten kaunista! Teillä on juhannusruusun ihana kukinta vielä edessä, kun täällä lounaassa se alkaa olla loppusuoralla. Keijuangervoksi minäkin tuota miettimääsi angervoa sanoisin. Mulla on pari koivuangervoa ja ovat aina olleet valkokukkaisia.
  Hyvää juhannuksen jatkoa sinne Hämeeseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hitunen!

   Tänään alkoi juhannusruusun iloittelu meillä. Ennen se hallitsi maisemaa isosti, nyt viereen istutettu valkoinen syreeni on vallannut näkyvyyden itselleen.

   Poista
 4. Vaaleanpunaisen ja vihreän yhdistelmä on kaunis. Konnatar on hauskan näköinen. Meilläkin on pionit nupuillaan. Mukavaa juhannuksen jatkoa!

  VastaaPoista
 5. Oikein hyvää ja rauhallista juhannuksen Ikaa.

  VastaaPoista
 6. Ihanan paljon sinulla on kukkia pihassasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, rouva Kepponen. Podin parikymmentä vuotta melkoista puutarhakuumetta ja sinä aikana ehti istuttaa paljon. Sitten iski väsy sen edessä, että luonto piti kovasta omiensa puolta ja lykkäsi jatkuvasti maan uumenista kaikkea sellaista, mistä en pitänyt. Sitten puutarhan hoito vaihtui valokuvaamisen opettelemiseen 👍

   Poista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)