sunnuntai 8. toukokuuta 2022

Kasnäsin geologinen luontopolku

Kasnäs oli ollut vierailulistallani jo pitkään. Nyt oli vihdoin sen aika. En odottanut mitään. Meren läheisyys ja vieressä oleva asumaton kallio olivat jo enemmän kuin riittävästi. Lähempänä saapumistamme olin jo huomannut pienen geologisen luontopolun leirintäalueen lähellä. Se kuulosti vähän hassulta ja näytti pieneltä, mutta päätyi tietenkin myös vierailukohteeksi.

Luontopolku lähti melkoisen vaatimattomin merkein Metsähallituksen punaisen rakennuksen kupeesta. Tämä rakennus lienee ollut se luontokeskus, josta Hitunenkin mainitsi. Nyt siinä on ulkopuolella vielä joitakin kivinäytteitä, mutta muuten ovella on teksti, jonka mukaan rakennus on nykyisin Metsähallituksen muussa omassa käytössä.

Rakennuksen kupeesta nousin rappuset ylös ja siellä reitin alkukohta oli merkitty näin:


Vieressä oli myöskin reitin toinen opastetaulu isohkon kivipaasin vieressä. Kivipaaseja oli enemmänkin, hieman pienempiä vain. Pian kävi selväksi, että ne ovat reitin merkkejä, joita seuraamalla pysyi reitillä ja opasteiden rytmissä.Alkumatka kulki kallion päällä, loppumatka rannalla kallion juurella.
Kallion kulumat olivat kiinnostavia ja kauniita.

Rannalla oli laikku todella vaaleaa kalliota.


Vaaleuden keskelläkin siinäkin oli raitoja ja kuvioita eri väreillä.Yksiväristä ja tylsää kohtaa oli turha etsiä 👍.


Käkkyrämännytkin ovat niin ihania.


Ihmettelin tuossa äsken, miksi tämä (alla oleva) kuva on täällä niin monta kertaa. Mutta sitten vertailin niitä, niin hieman eri paikoistahan ne ovat, sen huomaa, kun tarkkailee noita isompia kiviä.


Sileää ja raidallista.
Lisää käkkärämäntyjä reitin varrella.


Täällä on monikin päättänyt pystyttää oman kivipaatensa. Nykyään suositellaan, ettei luonnon kiviä ryhdyttäisi juurikaan siirtelemään ja asettelemaan uusiin paikkoihin. Tämäkin paikka näyttäisi luonnollisemmalta ilman noita kyhäelmiä.


Ensimmäiset raput rannasta ylöspäin. Toiset lähtivät pienen matkan päästä ja niissä riitti kiivettävää ihan mukavasti.


Terveisiä Kasnäsistä! Lisää juttua ympäristöstä myöhemmin.


Oikein hyvää äitienpäivää kaikille!

14 kommenttia:

 1. Ihastuttavia nuo aikojen saatossa hioutuneet kalliot ja käkkyrämännyt! Täytyispä pitkästä aikaa poiketa tuonne Kasnäsiin, kun ei se meiltä kovin kaukana ole.

  VastaaPoista
 2. Kalliot ovat varmaan sateen jälkeen mahtavat. Värit ja kuviot korostuvat. Ovat tietysti upeita muutenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sateen jälkeen liukkauskin lisääntyy, mutta olet oikeassa. Värit ovat varmasti silloin vieläkin komeammat. Tulliniemen kompasteluni jälkeen paikat ovat vielä hellänä enkä arvannut lähteä toisena päivänä kallioille heti sateen jälkeen.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos, Maarit!

   Onneksi löysin kommenttisi Bloggerin roskapostijärjestelyn jäljiltä! Arvostan kommenttejasi kovasti 👍

   Poista
 4. Kalliot ovat niin upeita ja nämä erityisesti näyttävät mukavan yllätyksellisiltä. Männynkäkkyrät myös puhuttelevat <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalliot ovat melkein aina upeita 🤭. Mutta täällä oli kirjoa ja vaihtelua ihan mahdottomasti. Ihastuneille huokailuilleni ei ollut tulla loppua.

   Poista
 5. Kallion muotoja ja värejä voisi katsella loputtomiin. Samoin käkkärämännyt ovat kiehtovan kauniita. Kasnäsiin saakka ei nyt ehdi, mutta Porkkalanniemessä on suunnitelmissa käydä. Kahvit ja voileivät mukaan. Niistä voi nauttia samalla, kun silittelee sileää rantakalliota.
  Mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Porkkalanniemessä kävimme myös. Se oli miehen ensimmäinen Porkkalanniemi-reissu.

   Pahoittelen vastaamisen viivettä, Blogger oli piilotellut osan kommenteista 😡. Onneksi löysin ne. Iso kiitos kommentistasi!

   Poista
 6. Voi miten hienoja paikkoja Suomesta löytyykään! Tuonne pitäis päästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rannikko näyttää tarjoilevan mahtavuuksia todella paljon. Matka Hämeenlinnasta Kasnäsiin kestää navigaattorin mukaan kolme tuntia. Päiväretkelle en aio tuonne lähteä täältä asti, mutta aion mennä uudelleen 👍

   Poista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)