keskiviikko 25. toukokuuta 2022

Tukka hyvin - silkkiuikulla aina!

Ihanaa palata tämän tästä luontoon ja ihan sinne rentoutumisen juurille. Toki luonnossakin on paljon stressiä, mutta ei mennä tällä kertaa siihen. Jos kaipaat luontostressikirjoitusta, laitathan viestiä kommentteihin 👍.

Silkkiuikut ovat palanneet jotakuinkin heti jäiden lähdön jälkeen. Nämä kuvat ovat toukokuun puolestavälistä, osa pareista oli jo tehnyt pesän, osa vasta etsi pesän paikkaa. Menoa oli vaikka kuinka moneen junaan.

Teemana tällä kertaa on silkkiuikun tukkatyylit. Niitähän riittää eikä tämäkään julkaisu paljasta koko kuvaa.

Olisi se hauskaa, jos pystyisi omaa tukkatyyliään elättämään noin helposti tilanteen mukaan. Ihmisellä fiilisten ilmaisu keskittyy ehkä kuitenkin enemmän ilmeisiin ja äänen sävyihin. Äänen sävyjä hallitsevat toki silkkiuikutkin 👍

Tässä ensi koko 'hiusvarasto' täydessä terässään. Tähän silkkiuikku pystyy.


Tässä taas mennään matalalla profiililla ihan hissukseen.


Pesän kohentelukin menee vielä matalalla profiililla, mutta alaparta saa tässä jo rentoutua.


Parin vahvistamisriiteissä otsatukka on aktiivisessa käytössä. Tavallisimmin näin sarvimaisesti haaroittain. Samalla tässä näkee silkkiuikkujen parirituaalien vaiheita.
Kukoistuksessaan koiras (ja lopulta naaraskin) iskee etutukkansa yhtenäiseksi komistukseksi ja pörräyttää poski- ja partakarvansakin täyteen kukoistukseen. Tähän kun vielä liittäisi äänet, niin mitään ei puuttuisi 👍.


Tänään olen kuunnellut pikkuvarpusten poikasten ääniä pesässään. Nähnyt käpytikan kiirehtivän pesälle saaliin toivossa. Ja havainnut pikkuvarpusen ja talitiaisen yhteenoton pikkuvarpusen pesäpaikan vieressä. Tässä ollaan taas kesän ristiriitaisten vaiheiden äärellä. Vastahan se lumi suli (paitsi tuolta lähipellon lumenkaatopaikalta).

22 kommenttia:

 1. Silkkiuikku on niin hauskan näköinen oli tukka sitten niin tai näin. Ihanat kuvat!

  VastaaPoista
 2. Enpä oo koskaan aatellu, että uikun tukka on erilailla eri tilanteissa. Kätevä on tuollainen! Jos ihmisellä olis vastaava, niin flirttaillessa vois nostaa etutukan ja kotia siivotessa pitää rennon ja käytännöllisen lookin. Vihaisena vois näytellä isompipäistä mitä onkaan.

  Missä sun pikkuvarpuset pesii? Mie oon ootellu millon harakanpoikaset kuoriutuu, vielä ei oo merkkejä, mutta pariskunta on liikkeellä joskus yhdessä. Epäilinhän mie haudonnan onnistumistakin, kun emo oli niin arka. Jasmikkeeseen on nyt kasvanut lehtiä niin paljon, että pesään ei enää näe ikkunasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etenkin tähän aikaan vuodesta, kun parisuhdetta vahvistellaan jatkuvasti, tukka on jatkuvassa muutoksessa. Olisi aika säväyttävää, jos pystyisi samaan 👍.

   Pikkuvarpusia on yhdessä vaakatasoon käännetyssä pöntössä rauhallisessa paikassa, mutta ne löytävät vuosi vuoden jälkeen pesäpaikkansa myös räystään alta, ulkoverhouksen sisältä. Niin 'päärakennuksessa' kuin piharakennuksessakin kaikista kohennuksista huolimatta.

   Poista
 3. Olipa upea kuvasarja silkkiuikun tukkatyyleistä! Ei ole tosiaan tullut ajateltua, että eri tilanteissa sillä on eri lailla kampaus. No, eipä meillä päin ole noita uikkuja näkynytkään - en tiedä, missä olisi lähin pesintäpaikka. Mutta joutsenia täällä piisaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun silkkiuikuista ottaa mahdottoman monta valokuvaa ja katselee niitä sitten isolla näytöllä, tukkatyyli paistaa jo ilmeisenä silmään. Valokuvat pysäyttävät tilanteet ja tukan asennot helposti katsottaviksi.

   Ihanaa, että teillä on joutsenia!

   Poista
 4. Tyyli on todella upea. Kiitos upeista kuvista.

  VastaaPoista
 5. Silkkiuikut ovat upeita - ja niin ovat kuvasikin. Meidänkin lähijärvessä uiskentelee samanlainen rakastunut pariskunta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marja!
   Minä kuvaan laiskasti isohkoa silkkiuikkuyhdyskuntaa, jossa pesiä riittää. Aina siten myös kuvattavia 👍

   Tämä hempeilyaika on poikasten huoltamisajan kera parhainta aikaa 💝

   Poista
 6. Että tukalla voi ilmaista noin paljon asioita, ihan mahtavaa! Minä tajusin nyt vasta, kun taasen meille kissoja tuli, että kissakin ilmaisee viiksikarvoillaan paljon asioita riippuen juurikin siitä, ovatko kenties poskia myöten vai törröttävätkö kiinnostuneena eteenpäin. Ja nythän on sitten pitänyt oikein seurata miten kissa viiksensä laittaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löysin kommenttisi äsken roskapostin joukosta, siksi vastaus vasta nyt. Monet linnut viestivät paljon pyrstöllään. Meidän koiramme taas ilmeilee ehkä kaikkein eniten korvillaan.

   Poista
 7. On noi silkkiuikut kyllä ihan mahtavan hienoja lintuja.
  Ja se tukka,ihana!

  VastaaPoista
 8. Miten oletkin onnistunut kuvaamaan eri vaiheita silkkiuikun elämästä tukkatyyleineen! Olet taitava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marja!
   Salaisuus on isommassa silkkiuikkuyhdyskunnassa, jossa riittää noita pareja kuvattavaksi. Toki kohtuullisen nopeasti vastaavat kuvat olisi voinut saada yhdestäkin parista. Ajankohta on varmaan se tärkein asia. Juuri nyt tapahtuu 💖

   Poista
 9. On ne vaan niin kauniita. Hienot kuvat.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!